Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. július 11. 16:38 Tech

Akkor lenne olcsóbb a mobilinternet, ha többet használnánk

Most már több mobil-előfizetést tartanak nyilván a szolgáltatók, mint ahány ember lakja a földet, a technológia a világ szinte minden szegletében elérhető, a mobilinternet-szolgáltatások árában mégis hatalmas eltérések vannak nemzetközi összehasonlításban. Ezeket a különbségeket nem magyarázza a vásárlóerő vagy az általános árszínvonal különbözősége, fejlődő és fejlett államok egyaránt megtalálhatók az adatforgalom ára szerint képzett országrangsor elején és végén is.

A Cable.co.uk az év első felében országonként több díjcsomag felmérésével számolta ki, hogy átlagosan mennyibe kerül egy gigabyte mobilnet a világ különböző részein. Az eredmények szerint a mobilinternetért alapvetően a Szovjetunió volt tagállamaiban és érdekövezetében kell a legkevesebbet fizetni, miközben a szolgáltatás a kisebb szigetországokban és bizonyos észak-amerikai, afrikai és európai országokban a legdrágább, ami a brit szakportál alább látható ábráján jól látszik. 

 

Forrás: Cable.co.uk

Az ex-szovjet térségben a kábeles internetszolgáltatásoknál gyorsabban terjedt a mobilinternet, ezért a felhasználók leginkább a mobilhálózaton keresztül kapcsolódnak az internetre. Ez főleg a közép-ázsiai országokban van így, például Kirgizisztánban átlagosan 21 centbe kerül egy gigabyte adatforgalom, ami az összesítés szerint az egyik legalacsonyabb ár. A mobilinternetre nagyban támaszkodó, és egyúttal nyitott és egészséges távközlési piaccal jellemezhető posztszovjet államokban az alacsony jövedelmi szint mellett éles versenyben vannak a szolgáltatók, ezért az adatforgalmi díjak kivételesen alacsonyak.

Kedvező árakkal találkozhatnak a felhasználók azokban az országokban is, ahol kiugróan fejlettek a készülékek és a hálózati infrastruktúra. Egy gigabyte mobil adatforgalom átlagára az indiai szolgáltatók körében a legalacsonyabb (kilenc cent), amit az ottani fiatalok élénk technológia-használata és a pezsgő helyi okostelefon-piac magyaráz a szakértők szerint. Izraelben is átlagosan csak tizenegy centet kell fizetni egy gigabyte internetért az okostelefonok széleskörű elterjedtségének, illetve a gyors 4G hálózat kiépítettségének köszönhetően. Olaszországban szintén olyan fejlett a hálózat és élénk a szolgáltatók közötti verseny, hogy egyáltalán nem ritka a több száz gigabájtos vagy akár korlátlan internetcsomagok értékesítése, itt is mindössze 43 centes átlagárat számoltak az elemzők.

A magas jövedelmű, de kevésbé fejlett hálózatokat működtető országokban már kénytelenek magasabb összegeket fizetni a fogyasztók a mobil adatforgalomért. A jó minőségű, de nem csúcstechnológiás infrastruktúra miatt jellemzően csak kisebb adatcsomagokat kínálnak az itteni szolgáltatók, az ügyfelekre hárítva a drágább üzemeltetés és a felzárkózáshoz szükséges fejlesztések költségeit. Emiatt viszonylag drága a mobilinternet az észak-amerikai országokban – Kanadában 13, az USA-ban pedig 8 dollár egy gigabyte adatforgalom átlagára, ami nagyjából az ötdolláros átlag körül alakul több, szintén magas jövedelmű európai országokban is. Magyarország is ebbe a körbe sorolható, 

az itt vizsgált 12 díjcsomag alapján 5,3 dolláros átlagár jött ki, ami aránylag magasnak számít, nem csak a kontinensen, hanem világszinten is,

 a 228 felmért ország és államalakulat között Magyarország a 171. helyen áll a legkisebbtől a legnagyobb átlagárig tartó rangsoron.

A legelmaradottabb térségekben, ahol jelentősen kisebb a kereslet és gyengébb a hálózat, még ma sem ritkák a néhány megabyte-os adathasználatot tartalmazó díjszabások. A zömmel afrikai és ázsiai országokban bár a mobilhasználat megfizethető, sokszor csak jó pár szűkös adatcsomag megvásárlásával lehet egy gigabyte-nyi forgalmat lebonyolítani az interneten. Így aztán nem meglepő, hogy

a legdrágább országok között például Csád, Benin és Malawi is megtalálhatók,

akár húsz dollár feletti átlagos gigabyte-onkénti árakkal.

Léteznek azonban még az ittenieknél is drágább díjszabások. A Szent Ilona és a Falkland-szigeteken például 40-50 dolláros átlagáron juthatunk egy gigabyte internethez, de más szigetországokban is jellemző a rendkívül magas árszínvonal. Az apró szigeteken ugyanis a fizikai akadályok és a komolyabb igények hiánya miatt nem épült ki megfelelő kábeles gerinchálózat, így a helyi mobilszolgáltatók csak az egyébként is rendkívül költséges műholdas internetkapcsolatra építve tudnak mobilnetet biztosítani az ügyfeleiknek.

A fentebbi adatokat szintén elemző Visual Capitalist cikke szerint bizonytalan, hogy a legkisebb és legnagyobb átlagárak közötti közel hatszázszoros különbség mérséklődik-e a közeljövőben. Miközben a legszegényebb országokban még olyan alacsony a mobilinternet iránti igény, hogy megabyte-okban számolják a csomagokban foglalt adatmennyiséget, a fejlett világban már az 5G hálózatok tervezése és kiépítése zajlik. A legújabb generációs technológiával kapcsolatos befektetések döntő része ráadásul mindössze hét országhoz köthető, vagyis az elérhető szolgáltatások színvonalában várhatóan tovább éleződnek majd a különbségek.

Tech internet mobilinternet mobilnet mobilpiac Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2020. október 20. 10:21 Tech

A napenergia a valaha volt legolcsóbb energiaforrás lett

Jóval nagyobb mértékben fog terjedni a napenergia az IEA szerint, mint azt két évvel ezelőtt becsülték.

Bucsky Péter
2020. október 12. 14:58 Támogatói tartalom, Tech

Az e-sportra érdemes fogadni

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb nyerte az e-sport lett, de így sem futott fel az összes videojáték-fejlesztő forgalma.

Stubnya Bence
2020. október 11. 15:18 Közélet, Tech

„Régi vágású felfogást tükröz, amit Orbán az európai innovációról írt”

Nem az a lényeg, hogy katonai alapokra épül-e a k+f, a tehetséges magyar kutatók megtartásához pedig világos célokra van szükség - mondta a G7-nek adott interjúban Mariana Mazzucato olasz-amerikai közgazdász.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?