Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. július 11. 16:38 Tech

Akkor lenne olcsóbb a mobilinternet, ha többet használnánk

Most már több mobil-előfizetést tartanak nyilván a szolgáltatók, mint ahány ember lakja a földet, a technológia a világ szinte minden szegletében elérhető, a mobilinternet-szolgáltatások árában mégis hatalmas eltérések vannak nemzetközi összehasonlításban. Ezeket a különbségeket nem magyarázza a vásárlóerő vagy az általános árszínvonal különbözősége, fejlődő és fejlett államok egyaránt megtalálhatók az adatforgalom ára szerint képzett országrangsor elején és végén is.

A Cable.co.uk az év első felében országonként több díjcsomag felmérésével számolta ki, hogy átlagosan mennyibe kerül egy gigabyte mobilnet a világ különböző részein. Az eredmények szerint a mobilinternetért alapvetően a Szovjetunió volt tagállamaiban és érdekövezetében kell a legkevesebbet fizetni, miközben a szolgáltatás a kisebb szigetországokban és bizonyos észak-amerikai, afrikai és európai országokban a legdrágább, ami a brit szakportál alább látható ábráján jól látszik. 

 

Forrás: Cable.co.uk

Az ex-szovjet térségben a kábeles internetszolgáltatásoknál gyorsabban terjedt a mobilinternet, ezért a felhasználók leginkább a mobilhálózaton keresztül kapcsolódnak az internetre. Ez főleg a közép-ázsiai országokban van így, például Kirgizisztánban átlagosan 21 centbe kerül egy gigabyte adatforgalom, ami az összesítés szerint az egyik legalacsonyabb ár. A mobilinternetre nagyban támaszkodó, és egyúttal nyitott és egészséges távközlési piaccal jellemezhető posztszovjet államokban az alacsony jövedelmi szint mellett éles versenyben vannak a szolgáltatók, ezért az adatforgalmi díjak kivételesen alacsonyak.

Kedvező árakkal találkozhatnak a felhasználók azokban az országokban is, ahol kiugróan fejlettek a készülékek és a hálózati infrastruktúra. Egy gigabyte mobil adatforgalom átlagára az indiai szolgáltatók körében a legalacsonyabb (kilenc cent), amit az ottani fiatalok élénk technológia-használata és a pezsgő helyi okostelefon-piac magyaráz a szakértők szerint. Izraelben is átlagosan csak tizenegy centet kell fizetni egy gigabyte internetért az okostelefonok széleskörű elterjedtségének, illetve a gyors 4G hálózat kiépítettségének köszönhetően. Olaszországban szintén olyan fejlett a hálózat és élénk a szolgáltatók közötti verseny, hogy egyáltalán nem ritka a több száz gigabájtos vagy akár korlátlan internetcsomagok értékesítése, itt is mindössze 43 centes átlagárat számoltak az elemzők.

A magas jövedelmű, de kevésbé fejlett hálózatokat működtető országokban már kénytelenek magasabb összegeket fizetni a fogyasztók a mobil adatforgalomért. A jó minőségű, de nem csúcstechnológiás infrastruktúra miatt jellemzően csak kisebb adatcsomagokat kínálnak az itteni szolgáltatók, az ügyfelekre hárítva a drágább üzemeltetés és a felzárkózáshoz szükséges fejlesztések költségeit. Emiatt viszonylag drága a mobilinternet az észak-amerikai országokban – Kanadában 13, az USA-ban pedig 8 dollár egy gigabyte adatforgalom átlagára, ami nagyjából az ötdolláros átlag körül alakul több, szintén magas jövedelmű európai országokban is. Magyarország is ebbe a körbe sorolható, 

az itt vizsgált 12 díjcsomag alapján 5,3 dolláros átlagár jött ki, ami aránylag magasnak számít, nem csak a kontinensen, hanem világszinten is,

 a 228 felmért ország és államalakulat között Magyarország a 171. helyen áll a legkisebbtől a legnagyobb átlagárig tartó rangsoron.

A legelmaradottabb térségekben, ahol jelentősen kisebb a kereslet és gyengébb a hálózat, még ma sem ritkák a néhány megabyte-os adathasználatot tartalmazó díjszabások. A zömmel afrikai és ázsiai országokban bár a mobilhasználat megfizethető, sokszor csak jó pár szűkös adatcsomag megvásárlásával lehet egy gigabyte-nyi forgalmat lebonyolítani az interneten. Így aztán nem meglepő, hogy

a legdrágább országok között például Csád, Benin és Malawi is megtalálhatók,

akár húsz dollár feletti átlagos gigabyte-onkénti árakkal.

Léteznek azonban még az ittenieknél is drágább díjszabások. A Szent Ilona és a Falkland-szigeteken például 40-50 dolláros átlagáron juthatunk egy gigabyte internethez, de más szigetországokban is jellemző a rendkívül magas árszínvonal. Az apró szigeteken ugyanis a fizikai akadályok és a komolyabb igények hiánya miatt nem épült ki megfelelő kábeles gerinchálózat, így a helyi mobilszolgáltatók csak az egyébként is rendkívül költséges műholdas internetkapcsolatra építve tudnak mobilnetet biztosítani az ügyfeleiknek.

A fentebbi adatokat szintén elemző Visual Capitalist cikke szerint bizonytalan, hogy a legkisebb és legnagyobb átlagárak közötti közel hatszázszoros különbség mérséklődik-e a közeljövőben. Miközben a legszegényebb országokban még olyan alacsony a mobilinternet iránti igény, hogy megabyte-okban számolják a csomagokban foglalt adatmennyiséget, a fejlett világban már az 5G hálózatok tervezése és kiépítése zajlik. A legújabb generációs technológiával kapcsolatos befektetések döntő része ráadásul mindössze hét országhoz köthető, vagyis az elérhető szolgáltatások színvonalában várhatóan tovább éleződnek majd a különbségek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech internet mobilinternet mobilnet mobilpiac Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.