Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. április 25. 19:04 Vállalat, Világ

Kifogynak az alkatrészekből az orosz hajógyárak

Az Ukrajna tavalyi megtámadása után elrendelt szankciók már az orosz hajógyártásban is éreztetik a hatásukat, az ágazat két legnagyobb vállalata egyaránt csak késve vagy egyáltalán nem képes teljesíteni a megrendeléseket – írja a Wall Street Journal.

A lapnak az Egyesített Hajóépítő Vállalat egyik képviselője azt mondta, hogy bár cégét már 2014 (a Krím elfoglalása) óta szankciók sújtják, ezek tavaly öltöttek szisztematikus jelleget. Ennek hatására már egyáltalán nem jutnak nyugatról motoralkatrészekhez, üzemanyag-szivattyúkhoz és hajócsavarokhoz, illetve az ezek beszereléséhez szükséges szaktudáshoz. Hasonló problémákat tapasztalnak a Zvezdánál is, amely az ágazat másik nagy szereplőjeként szintén többféle hajót gyárt az atom-tengeralattjáróktól kezdve a fregattokon át a civil jégtörőkig és tankerekig.

Az utóbbiakra különösen nagy igény lenne a szankciók miatt, ha ugyanis az oroszok a 60 dolláros árplafonnál drágábban akarják eladni az olajukat, akkor nem vehetik igénybe a nyugati országokban bejegyzett szolgáltatók közreműködését a szállítás során. Tavaly még nem volt vészes a helyzet, mert bár az orosz cégek által átadott új hajók darabszáma 20 százalékkal csökkent 2021-hez képest, de vízkiszorításban mérve némi növekedést tudtak felmutatni a Zvezda által befejezett két nagy tankernek köszönhetően.

Az Egyesített Hajóépítő Vállalatnál viszont már tavaly is baj volt: míg 2020-ban 17, egy évre rá 16 hajót adott át, tavaly csak négyet, a korábban Németországból beszerzett kormánylapátokat ugyanis nem tudta pótolni. Így erősen bizonytalan, hogy az építés különböző fázisaiban járó 59 hajót mikor tudja befejezni. A lap információi szerint (hivatalosan egyik vállalat sem reagált a megkeresésre) a Zvezda már a szankciók előtt biztosította az alkatrészeket az idén átadni tervezett 50 hajóhoz, de a hasonlók beépítésében korábban közreműködő dél-koreai szakemberek segítségére már nem számíthat a vállalat.

Orosz iparági vezetők részben a hiányzó részegységek otthoni gyártását igyekeznek megszervezni, részben Kínából próbálják ezeket beszerezni, de mindegyik idő- és költségigényes. Egyes vállalatvezetők szerint a szektor most van a legnehezebb helyzetben a Szovjetunió összeomlása óta, és a következő egy évben több ezer állás szűnhet meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg hatástalanok az Oroszországra kivetett szankciók?Oroszország nem omlott össze, de a nyár végére az olajbevételek elapadtak, az ipar megrogyott és a költségvetés is egyre nehezebben bírja a háború költségeit. Az azonban még mindig kérdéses, hogy ennek lesz-e hatása a moszkvai politikára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország másfélszeresére növelte az orosz kőolaj importját az elmúlt évben, miközben Európa hatodával csökkentetteA Mol az egyik legnagyobb nyerészkedő az uniós piacokról kiszoruló, csak jelentős diszkonttal értékesíthető orosz olajon. A szankciók miatt százmilliárdos állami többlet bevételhez jutott a kormány is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfelezték Oroszország olajbevételeit a szankciókAz orosz olajexport mennyisége nem esett vissza, de sokkal kevesebbet kerestek vele februárban, mint egy évvel korábban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ gazdasági szankció hajógyártás hajók Oroszország szankciók tankerek Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.