Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 5. 04:34 Adat, Vállalat

Nagyot drágult tavaly a magyar dolgozó, mégis az uniós rangsor alján maradt a bére

Tavaly a nem eurót használó uniós tagállamok közül helyi pénzben számolva Bulgária után Magyarországon drágult meg a legnagyobb mértékben a munkaerőköltség, tehát az az összeg, amennyibe egy alkalmazott összesen kerül a munkaadójának. 

Viszont mivel itthon a munkaadók forintban fizetik a béreket, a 2022-ban euróval szemben nagyot gyengülő árfolyam ezen olyan sokat tompított, hogy euróban számolva még mindig

a magyar dolgozó volt a harmadik legolcsóbb az egész Európai Unióban a román és a bolgár után. 

Amíg forintban számolva csaknem 14 százalékkal nőttek tavaly itthon a bérek és járulékok együttesen, euróban mérve csak nagyjából 4 százalék volt a növekedés mértéke (2021-ben az óránkénti munkaerőköltség 10,3 euró volt átlagosan).

Az európai statisztikai hivatal nemrég közölt friss béradatai alapján a magyar dolgozó bérköltsége tavaly átlagosan 10,7 euró volt, ami csak kicsivel haladta meg a 9,5 eurós román és a 8,2 eurós bolgár munkaerőköltséget. 

A fenti ábra alapján érdekes, hogy a régióban a szlovák és cseh munkaerőköltség is jóval magasabb volt, mint a magyar (15,6 és 16,4 euró óránként), és bár kisebb mértékben, de a lengyel munkaerő is drágább volt a magyarnál (12,5 euró óránként). 

Az ábra alapján szembetűnő az EU-n belüli megosztottság a keleti és nyugati tagállamok között. A nyugati tagállamokban átlagosan 35-40 euró körül alakult az egy órára eső átlagos munkaerőköltség, míg a keleti tagállamokban ennek körülbelül negyede-fele körül mozgott a munkaerő ára, nagyjából 10-15 eurós sávban. 

Tavaly az Európai Unióban Luxemburgban, Dániában és Belgiumban volt a legmagasabb a munkaerőköltség (50,7; 46,8;és 43,5 euró), de például a szomszédos Ausztriában a 49 eurós óránkénti munkaerőköltség is körülbelül négyszerese volt a magyarnak.

Visszatérve Magyarország uniós pozíciójára, ezt két érdekes trend is magyarázza. Az euróban számolt bérköltségekre egyrészt hatással vannak a hazai bérszintek, amik az unión belüli árkülönbségeket kiszűrve is alacsonynak számítanak. 

A vásárlóerő-paritáson számolt nettó mediánjövedelmeket összehasonlítva Magyarország 2021-ben Románia és Bulgária mellett csak Görögországot előzte meg, miközben ugyanebben a kategóriában Észtország, Lengyelország és Csehország már a középmezőny aljára zárkózott fel.

A másik fontos hatás pedig a hazai extrán laza monetáris politika. A nagyjából tavalyig hivatalosan árfolyamcélt nem követő, ugyanakkor minden jel szerint gyenge forintárfolyamot célzó Magyar Nemzeti Bank “olcsósította” az itthon jelen lévő, de bevételeiket elsősorban euróban realizáló multinacionális cégek számára a legnagyobb mértékben a magyar munkaerő költségeit. 

 

Ez jól látszik a fenti ábrán: amíg a régióban euróban számítva a magyar bérköltségek nőttek a legkisebb mértékben 2008 és 2022 között,

messze a forint gyengült a legtöbbet az euróval szemben.

Ez a hatás ráadásul még hangsúlyosabbá is vált 2022-ben, amikor a forint gyengülése még rá is kapcsolt a többi szabadon lebegő régiós devizához, a cseh koronához és lengyel zlotyhoz képest.

Így miközben a főleg hazai piacra dolgozó, kevésbé hatékony magyar kis- és középvállalkozások munkaerőköltségei az uniós csúcs közelében nőttek, a multiknál ugyanez a folyamat ugyanilyen összehasonlításban kifejezetten visszafogott maradt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDuplázódtak a magyar keresetek 12 év alatt, mégis hátul toporognak az uniós mezőnybenNévértéken szépen emelkedtek a fizetések, de a vásárlóerő növekedése több hullámban elmaradt a forintban kifejezett változásoktól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy zárkóztak fel a magyar bérek, hogy a multiknak alig kerül többe a magyar dolgozóAz euróban számolt tempós felzárkózással együtt is a régiós rangsor alján maradtak a hazai bérek, így a multiknak még mindig nagyon olcsó a magyar munkaerő.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat árfolyam bérek euró multi munkaerőköltség Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.