Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. január 20. 15:33 Adat

Duplázódtak a magyar keresetek 12 év alatt, mégis hátul toporognak az uniós mezőnyben

A jövedelmek változását nézve kettős képet mutat Magyarország: noha a medián kereset forintban mérve megkétszereződött 2010 és 2021 között, a rosszabbul és jobban kereső ötven százalékot elválasztó béradat vásárlóerejét nézve Magyarország a legszegényebb uniós országok körében rekedt ebben a tizenkét évben az Eurostat múlt heti elemzése szerint.

A helyzet azért különösen ellentmondásos, mert a jövedelmek névleges változása, tehát a nemzeti valutában, árszínvonallal való kiigazítás nélkül 2010-ben és 2021-ben számolt mediánok különbsége kiemelkedő Magyarországon. A 96 százalékos nominálbér-növekedés a harmadik legerősebb adat az unióban, ennek azonban csak a töredékét érzékelhették a valóságban a munkavállalók a forint árfolyamának romlása és az infláció miatt. (A medián bér az az összeg, amelynél egy országban ugyanannyi ember keres többet, mint amennyi kevesebbet.)

Szembetűnő mindeközben az eurót használó mediterrán országok kimaradása a jövedelemnövekedésből: a múlt évtizedben Cipruson, Olaszországban és Spanyolországban tíz százalék alatt maradt a névleges nettó mediánbér emelkedése, Görögországban pedig mintegy negyedével csökkent is a középosztály bérszínvonalát jellemző adat. A görög eset azért is figyelemre méltó, mert a vásárlóerő-paritáson számolt mediánbér 2021-re a magyar szint alá süllyedt, így a 12 éve még középmezőnyben szereplő Görögország szorította ki a Magyarországot a három legszegényebb uniós tagállam csoportjából. (Az alábbi grafikon lejátszását az ábra bal alsó sarkában lévő ikonra kattintva lehet újraindítani.)

A déli országok lecsúszása mellett a Baltikum, különösen Észtország felkapaszkodása is látványos a fenti ábrákon. A múlt évtized elején még Magyarországgal együtt az uniós rangsor vége felé található országok – sőt, a lett és a litván mediánbérek vásárlóereje eleinte el is maradt a magyarországitól – két éve már a lista közepén szerepeltek, Csehországot és Lengyelországot utolérve.

A medián bérek névértéke és vásárlóereje Magyarországon 2016 után került különböző növekedési pályára, amikor négy év után 2-3 százalékos szinten beindult az infláció. Ezt követően 2019-ig szűkült az eltérés a nominál- és reálértékek változása között, de a koronavírus-járvány éveiben ismét jócskán elmaradt a vásárlóerő növekedési üteme a forintban mért mediánbér-emelkedéstől.

Hasonló különbségek – igaz, a mostaninál jóval kisebb mértékben – a 2008-as válság idejében is mutatkoztak, majd a válságból való kilábalás éveiben nagyjából azonos mértékben nőttek évről évre a medián fizetések és azok valódi értéke. A bérek 2005-ös medián név- és vásárlóértékeihez hasonlítva a későbbi adatokat is jól látszik, hogy a 2008-ra kialakult szakadék mértéke a válság évei alatt és azokat követően alig változott, de az évtized második felétől egyre mélyült. Összességében a forintban kifejezett mediánbér 2005-höz képest 2,7-szeresére nőtt 2021-re, míg ugyanez a különbség a vásárlóerőt nézve 1,8-szoros.

Az olló 2022-ben még tovább nyílhatott, ugyanis hiába nőttek a korábbinál meredekebb ütemben az átlagkeresetek, a reálbérek hónapról hónapra közeledtek a 2018-as szinthez. A tavalyi jövedelemváltozásokat egyelőre a KSH adataival jellemezhetjük, így Magyarország pozíciójának változása a fenti rangsoron még kérdéses, erre nézve mindenesetre nem sok jóval kecsegtet, hogy a reálbércsökkenés hátterében az európai összehasonlításban meglehetősen kedvezőtlen inflációs adatok állnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bérfelzárkózás eu-silc felzárkózás jövedelem medián bér medián jövedelem Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.