Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

Ezt a hetet eddig 390-es szint alatt töltötte az euró forinttal szembeni árfolyama, amire legutoljára május végén, tehát nyolc hónapja volt példa. Az októberig jelentősen gyengülő forint az utóbbi négy hónapban két hullámban erősödött nagyot, október elejéhez képest most nagyjából 10 százalékkal ér többet az euróhoz képest.

Előzmények: A tavalyi év elején egy euróért nagyjából 350 forintot kellett fizetni, és ez az árfolyam tartotta magát áprilisig elejéig, amikor az Európai Bizottság elindította a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben. Kisebb-nagyobb kilengésekkel július közepéig tartott a gyengülés, amikor bejelentették a rezsicsökkentés csökkentését.

Földgázkitettség: A drága gáz miatt romló folyó fizetési mérleg viszont továbbra is negatívan hatott az árfolyamra, nagyjából ez magyarázza az év további részében tapasztalt gyengülést.

Regionális kontextus: A forint nagyon sokáig alulteljesített a régió hozzánk hasonló gazdaságainak pénzeihez képest, és ez a különbség azóta sem tűnt el teljesen. A háború kitörése óta a cseh korona még erősödött is, a lengyel zloty pedig gyengült ugyan, de az év végén egy ideig már a korábbi szinjét is meghaladta. A forint elmúlt hónapokban tapasztalt erősödése viszont regionális összehasonlításban is látványos.

Okok: Az erősödést részben a gyengülést okozó trendek változása, részben más okok magyarázzák.

  • Október elején bejelentették az MVM Gazprommal kötött halasztott fizetési megállapodását, ami a gázársokkok ellen jelentett védelmet.
  • Közben a nyári 300 euró feletti tőzsdei határidős földgázár fokozatosan visszaesett a háborút megelőző szintre.
  • A jegybank 2021 közepétől szeptemberig emelte az alapkamatot, október közepén pedig váratlan döntéssel 18 százalékra emelte az irányadó egynapos betéti kamatot, tehát újra nagyot szigorított.
  • Decemberben kiderült, hogy Magyarország nem bukik EU-s pénzeket, bár a kifizetés még mindig feltételes, időzítése pedig bizonytalan maradt.
  • Miközben a forintárfolyamra közvetetten ható euró-dollár-árfolyam is a forintnak kedvező módon alakult.

Mi várható? A két legfontosabb tényező továbbra is az uniós pénzek sorsa, és a földgáz árának alakulása. A forint akkor erősödhet tovább, ha ebben a két témában pozitív hírek érkeznek, és akkor gyengülhet, ha ezekkel kapcsolatban romlanak a kilátások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csoda, hogy több mint 420 forint az euró, ha csak rossz hírek jönnek a magyar gazdaságrólA jegybank keddi döntése sokkolta az árfolyamot, amelyet rövid távon csak az uniós pénzekkel lehetne kordában tartani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin engedménye sem tudta erősíteni a forintot, de miért?Szeptember óta úgy gyengül a forint, hogy közben olcsóbb a gáz. Az MVM hétfői bejelentése inkább a rövid távú forintzuhanások megállítására lesz jó.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz árfolyam euró földgáz forint uniós pénzek Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2023. december 1. 14:29 Pénz, Támogatói tartalom

Eljött az üzemi szintű kibertámadások korszaka, bárki célpontja lehet az üzleti tervvel készülő csalóknak

Soha nem történt annyi banki csalás Magyarországon, mint az idei első félévben.

Debreczeni Anna
2023. november 30. 14:41 Pénz, Támogatói tartalom

Az átlagosan 17 éves futamidőre kötött lakáshiteleknél gondolkodnak el sokan az életbiztosításon is

Az elmúlt években a csok és a babaváró hitel segítségével is sokan jutottak saját otthonhoz, amihez akár több tízmillió forintos, jellemzően több évtizedes lejáratú hitelt is felvettek.

Jandó Zoltán
2023. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Magyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NER

A magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.

Debreczeni Anna
2023. december 5. 08:48 Élet, Támogatói tartalom

Csaknem egyhavi nettó átlagkeresetet költünk magánegészségügyi ellátásra évente, pedig volna olcsóbb megoldás

Magyarországon csak a lakosság 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással.

Avatar
2023. december 4. 16:22 Közélet

Az MVM innovációja miatt ugrott meg az átalányt fizető gázfogyasztók számlája

Számos átalány fizetést/egyenletes részszámlázást választó háztartás nem érti, miért kaptak kiugró összegű számlákat a 2023-24 első hónapjaiban, miközben várható fogyasztásuk, a számláikban szereplő átalány mennyisége nem nő, esetleg még csökken is.