Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

Ezt a hetet eddig 390-es szint alatt töltötte az euró forinttal szembeni árfolyama, amire legutoljára május végén, tehát nyolc hónapja volt példa. Az októberig jelentősen gyengülő forint az utóbbi négy hónapban két hullámban erősödött nagyot, október elejéhez képest most nagyjából 10 százalékkal ér többet az euróhoz képest.

Előzmények: A tavalyi év elején egy euróért nagyjából 350 forintot kellett fizetni, és ez az árfolyam tartotta magát áprilisig elejéig, amikor az Európai Bizottság elindította a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben. Kisebb-nagyobb kilengésekkel július közepéig tartott a gyengülés, amikor bejelentették a rezsicsökkentés csökkentését.

Földgázkitettség: A drága gáz miatt romló folyó fizetési mérleg viszont továbbra is negatívan hatott az árfolyamra, nagyjából ez magyarázza az év további részében tapasztalt gyengülést.

Regionális kontextus: A forint nagyon sokáig alulteljesített a régió hozzánk hasonló gazdaságainak pénzeihez képest, és ez a különbség azóta sem tűnt el teljesen. A háború kitörése óta a cseh korona még erősödött is, a lengyel zloty pedig gyengült ugyan, de az év végén egy ideig már a korábbi szinjét is meghaladta. A forint elmúlt hónapokban tapasztalt erősödése viszont regionális összehasonlításban is látványos.

Okok: Az erősödést részben a gyengülést okozó trendek változása, részben más okok magyarázzák.

  • Október elején bejelentették az MVM Gazprommal kötött halasztott fizetési megállapodását, ami a gázársokkok ellen jelentett védelmet.
  • Közben a nyári 300 euró feletti tőzsdei határidős földgázár fokozatosan visszaesett a háborút megelőző szintre.
  • A jegybank 2021 közepétől szeptemberig emelte az alapkamatot, október közepén pedig váratlan döntéssel 18 százalékra emelte az irányadó egynapos betéti kamatot, tehát újra nagyot szigorított.
  • Decemberben kiderült, hogy Magyarország nem bukik EU-s pénzeket, bár a kifizetés még mindig feltételes, időzítése pedig bizonytalan maradt.
  • Miközben a forintárfolyamra közvetetten ható euró-dollár-árfolyam is a forintnak kedvező módon alakult.

Mi várható? A két legfontosabb tényező továbbra is az uniós pénzek sorsa, és a földgáz árának alakulása. A forint akkor erősödhet tovább, ha ebben a két témában pozitív hírek érkeznek, és akkor gyengülhet, ha ezekkel kapcsolatban romlanak a kilátások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csoda, hogy több mint 420 forint az euró, ha csak rossz hírek jönnek a magyar gazdaságrólA jegybank keddi döntése sokkolta az árfolyamot, amelyet rövid távon csak az uniós pénzekkel lehetne kordában tartani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin engedménye sem tudta erősíteni a forintot, de miért?Szeptember óta úgy gyengül a forint, hogy közben olcsóbb a gáz. Az MVM hétfői bejelentése inkább a rövid távú forintzuhanások megállítására lesz jó.

Pénz árfolyam euró földgáz forint uniós pénzek Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.