Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

Ezt a hetet eddig 390-es szint alatt töltötte az euró forinttal szembeni árfolyama, amire legutoljára május végén, tehát nyolc hónapja volt példa. Az októberig jelentősen gyengülő forint az utóbbi négy hónapban két hullámban erősödött nagyot, október elejéhez képest most nagyjából 10 százalékkal ér többet az euróhoz képest.

Előzmények: A tavalyi év elején egy euróért nagyjából 350 forintot kellett fizetni, és ez az árfolyam tartotta magát áprilisig elejéig, amikor az Európai Bizottság elindította a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben. Kisebb-nagyobb kilengésekkel július közepéig tartott a gyengülés, amikor bejelentették a rezsicsökkentés csökkentését.

Földgázkitettség: A drága gáz miatt romló folyó fizetési mérleg viszont továbbra is negatívan hatott az árfolyamra, nagyjából ez magyarázza az év további részében tapasztalt gyengülést.

Regionális kontextus: A forint nagyon sokáig alulteljesített a régió hozzánk hasonló gazdaságainak pénzeihez képest, és ez a különbség azóta sem tűnt el teljesen. A háború kitörése óta a cseh korona még erősödött is, a lengyel zloty pedig gyengült ugyan, de az év végén egy ideig már a korábbi szinjét is meghaladta. A forint elmúlt hónapokban tapasztalt erősödése viszont regionális összehasonlításban is látványos.

Okok: Az erősödést részben a gyengülést okozó trendek változása, részben más okok magyarázzák.

  • Október elején bejelentették az MVM Gazprommal kötött halasztott fizetési megállapodását, ami a gázársokkok ellen jelentett védelmet.
  • Közben a nyári 300 euró feletti tőzsdei határidős földgázár fokozatosan visszaesett a háborút megelőző szintre.
  • A jegybank 2021 közepétől szeptemberig emelte az alapkamatot, október közepén pedig váratlan döntéssel 18 százalékra emelte az irányadó egynapos betéti kamatot, tehát újra nagyot szigorított.
  • Decemberben kiderült, hogy Magyarország nem bukik EU-s pénzeket, bár a kifizetés még mindig feltételes, időzítése pedig bizonytalan maradt.
  • Miközben a forintárfolyamra közvetetten ható euró-dollár-árfolyam is a forintnak kedvező módon alakult.

Mi várható? A két legfontosabb tényező továbbra is az uniós pénzek sorsa, és a földgáz árának alakulása. A forint akkor erősödhet tovább, ha ebben a két témában pozitív hírek érkeznek, és akkor gyengülhet, ha ezekkel kapcsolatban romlanak a kilátások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csoda, hogy több mint 420 forint az euró, ha csak rossz hírek jönnek a magyar gazdaságrólA jegybank keddi döntése sokkolta az árfolyamot, amelyet rövid távon csak az uniós pénzekkel lehetne kordában tartani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin engedménye sem tudta erősíteni a forintot, de miért?Szeptember óta úgy gyengül a forint, hogy közben olcsóbb a gáz. Az MVM hétfői bejelentése inkább a rövid távú forintzuhanások megállítására lesz jó.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz árfolyam euró földgáz forint uniós pénzek Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.