Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

Ezt a hetet eddig 390-es szint alatt töltötte az euró forinttal szembeni árfolyama, amire legutoljára május végén, tehát nyolc hónapja volt példa. Az októberig jelentősen gyengülő forint az utóbbi négy hónapban két hullámban erősödött nagyot, október elejéhez képest most nagyjából 10 százalékkal ér többet az euróhoz képest.

Előzmények: A tavalyi év elején egy euróért nagyjából 350 forintot kellett fizetni, és ez az árfolyam tartotta magát áprilisig elejéig, amikor az Európai Bizottság elindította a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben. Kisebb-nagyobb kilengésekkel július közepéig tartott a gyengülés, amikor bejelentették a rezsicsökkentés csökkentését.

Földgázkitettség: A drága gáz miatt romló folyó fizetési mérleg viszont továbbra is negatívan hatott az árfolyamra, nagyjából ez magyarázza az év további részében tapasztalt gyengülést.

Regionális kontextus: A forint nagyon sokáig alulteljesített a régió hozzánk hasonló gazdaságainak pénzeihez képest, és ez a különbség azóta sem tűnt el teljesen. A háború kitörése óta a cseh korona még erősödött is, a lengyel zloty pedig gyengült ugyan, de az év végén egy ideig már a korábbi szinjét is meghaladta. A forint elmúlt hónapokban tapasztalt erősödése viszont regionális összehasonlításban is látványos.

Okok: Az erősödést részben a gyengülést okozó trendek változása, részben más okok magyarázzák.

  • Október elején bejelentették az MVM Gazprommal kötött halasztott fizetési megállapodását, ami a gázársokkok ellen jelentett védelmet.
  • Közben a nyári 300 euró feletti tőzsdei határidős földgázár fokozatosan visszaesett a háborút megelőző szintre.
  • A jegybank 2021 közepétől szeptemberig emelte az alapkamatot, október közepén pedig váratlan döntéssel 18 százalékra emelte az irányadó egynapos betéti kamatot, tehát újra nagyot szigorított.
  • Decemberben kiderült, hogy Magyarország nem bukik EU-s pénzeket, bár a kifizetés még mindig feltételes, időzítése pedig bizonytalan maradt.
  • Miközben a forintárfolyamra közvetetten ható euró-dollár-árfolyam is a forintnak kedvező módon alakult.

Mi várható? A két legfontosabb tényező továbbra is az uniós pénzek sorsa, és a földgáz árának alakulása. A forint akkor erősödhet tovább, ha ebben a két témában pozitív hírek érkeznek, és akkor gyengülhet, ha ezekkel kapcsolatban romlanak a kilátások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csoda, hogy több mint 420 forint az euró, ha csak rossz hírek jönnek a magyar gazdaságrólA jegybank keddi döntése sokkolta az árfolyamot, amelyet rövid távon csak az uniós pénzekkel lehetne kordában tartani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin engedménye sem tudta erősíteni a forintot, de miért?Szeptember óta úgy gyengül a forint, hogy közben olcsóbb a gáz. Az MVM hétfői bejelentése inkább a rövid távú forintzuhanások megállítására lesz jó.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz árfolyam euró földgáz forint uniós pénzek Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.