Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Jelentős spórolásra ad lehetőséget a külföldről importáló cégeknek, hogy az elmúlt időszakban újból nagyot csökkentek a tengeri szállítmányozás költségei, és a tengeri konténerszállító hajók díjai bizonyos útvonalakon már megközelítik a járvány előtti szintet – írja a Wall Street Journal.

Az importőrök és a szállítmányozási cégek az Egyesült Államokban jellemzően tavasszal kötnek szerződést hosszabb távra, és az amerikai gazdasági lap szerint az ezeket megelőző tárgyalásoknak most egészen más a hangulata, mint tavaly.

Amíg ugyanis 2022 tavaszán még egy találkozót is alig lehetett leszervezni egy szállítmányozási céggel, most a lapnak nyilatkozó, műanyag karácsonyfákat importáló cég vezetője például arra számít, hogy a tavalyihoz képest 75 százalékkal alacsonyabb, nagyjából 2019-es árszinten tud majd megegyezni egy szállítmányozási céggel. Azt is megjegyezte, hogy idén őket keresik ajánlatokkal.

A lap szerint az importőrök egy része nem is kifejezetten akar hosszú távú szerződést kötni, mert arra számít, hogy a közeljövőben még tovább csökkennek a díjak. A lapnak nyilatkozó logisztikai cég szakértője szerint ez racionális stratégia, ugyanis egy olyan cég, amely évente több ezer megrendelést ad le, összesítve több millió dollárt takaríthat meg így.

A tengeri szállítmányozási cégek a lap szerint ősz óta küzdenek azzal a problémával, hogy a kiskereskedelmi forgalom – magas infláció miatti – csökkenése nyomán nem gyűlik össze elég rakomány, és ezért nem tudják teljesen feltölteni a hajóikat.

A Wall Street Journal által idézett adatok szerint februárban 25 százalékkal esett vissza az USA-ba irányuló, tengeren érkező import az egy évvel korábbi februári forgalomhoz képest. Emiatt a szállítási díjak is jelentősen csökkentek. A Financial Times februárban a Kieli Világgazdasági Intézetet idézve januárra és Európára vonatkozóan 5 százalékos visszaesésről írt.

A világ legnagyobb kikötői közötti díjakat összesítő Drewry World Container Index körülbelül 80 százalékkal csökkent egy év alatt. A 2021. decemberi csúcsához képest szintén nagyjából 80 százalékkal esett vissza tavaly év végéig a Kínából a világ különböző pontjaira irányuló szállítmányok globális árindikátora, a Shanghai Containerized Freight Index. 

A tengeri szállítmányozás költségeinek csökkenése az infláció mérséklődését okozhatja, és egyes fontosabb gazdasági mutatókban már most látszik a hatása. A müncheni ifo gazdaságkutató intézet üzleti hangulatindexének márciusi javulásához például a csökkenő energiaárak mellett az ellátási láncok szűk keresztmetszeteinek enyhülése is hozzájárult az intézet elnöke szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káoszTöbb mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ ellátási lánc infláció konténer logisztika tengeri szállítmányozás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2023. december 5. 04:34 Adat, Vállalat

Szapulták az autógumi-üzemeket, de az akkugyárak sokkal rosszabbak lehetnek

Olyan ágazatra fekszik rá az ország hatalmas erővel, amelynek nagyon alacsony a hozzáadott értéke. Ennél a korábbi mumus abroncsgyárak is többet tesznek hozzá a magyar gazdasághoz.

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Mészáros R. Tamás
2023. december 4. 04:34 Vállalat, Világ

Korea is kipróbálta Matolcsy csodafegyverét, de több kárt hozott, mint hasznot

Dél-Korea 2017 után jelentősen növelte a kkv-k állami hitelezését, de az olcsó hitelek hatására romlott a vállalkozások teljesítménye.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 6. 09:41 Világ

Egy ideig működött, de mostanra hatástalanná vált az ársapka az orosz nyersolajon

Egy friss jelentés szerint az orosz olajszállítmányok csaknem felét olyan tankereken szállították az elmúlt egy évben, amelyen nem szállíthatták volna.

Stubnya Bence
2023. december 6. 08:48 Támogatói tartalom

A sokkon túlestünk, de a balegyenesekhez is hozzászoktunk – így változtak egy év alatt a munkavállalói preferenciák

Az elmúlt évek egymást követő válságai a munkavállalói preferenciákra is hatással voltak, ahogy az idei reálbércsökkenés is. Reguly Mártával, a PwC Magyarország HR tanácsadási csoportjának vezetőjével ezekről a változásokról beszélgettünk.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.