Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 2. 10:41 Adat, Vállalat

Távolodnak a munkaerőpiacon a dolgozók és a cégek elvárásai az infláció miatt

A munkavállalók és a munkaadók elvárásai a magas infláció és a bizonytalan gazdasági kilátások miatt távolabb kerültek egymástól több frissen közölt munkaerőpiaci felmérés alapján.

A magyar munkavállalók több, mint fele gondolkodik a munkahelyváltáson a Deloitte friss felmérése szerint.

  • A fő probléma az elvártnál alacsonyabb fizetés, de motiválja a váltást a rosszul szervezett munka, a fejlődési lehetőségek, és a rugalmas munkavégzés hiánya is.

Viszont csak a cégek nagyjából harmada (34 százalék) tervez bővíteni az idén a Randstad friss felmérése szerint, miközben tavaly ugyanez az arány még 89 százalék volt. A cégek 8 százaléka elbocsátásban is gondolkodik.

  • A közel 250, döntően közép- és nagyvállalat megkérdezett vezetője az infláció miatt megugró bér- és működési költségeket (71 és 61 százalék) látja az idei legnagyobb kihívásnak, de túlnyomó többségük tervez béreket emelni.
  • A munkavállalók irreális fizetési elvárásai mellett a megfelelő iparági tapasztalat és a nyelvtudás hiányát jelölték meg a legtöbben a problémák között.

Más felmérések szerint viszont csak a munkaadók kevesebb mint kétharmada tervez béremelést. A Profession.hu kutatása szerint leggyakrabban az idénre várható infláció alatt, 6-10 százalék között emelnének.

  • A Profession.hu egy másik, országos kutatása szerint csak a munkavállalók 55 százaléka számít arra, hogy a munkaadója kompenzálni fogja a megnövekedett kiadásait.
  • Eltérő elképzelésekről számol be a Randstad is: a munkaadók 6-15 százalékos emelést terveznek, a munkavállalók 16-20-at gondolnának méltányosnak.

Tágabb kontextus: A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a reálkeresetek 2,6 százalékkal nőttek, de a decemberre 24,5 százalékosra ugró drágulással már nem tudta tartani a lépést a bérek növekedése év/év alapon.

Mi következik? A felmérések alapján a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése jöhet be, ami 2023-ra 0,6-1,6 százalékos reálbércsökkenést prognosztizált.

 

Ez az összefoglaló a hírlevelünkben, a G7 Reggelben jelent meg, ahol több egyéb, kizárólag ott olvasható tartalom is található. Itt lehet rá feliratkozni

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJól hangzanak nagy béremelésekről szóló hírek, de a cégek többségénél infláció alatt emelnekA magyarázat az, hogy a 15-17 százalékos emelések bekerülnek a hírekbe, a jóval a várható infláció alatt maradók viszont nem.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat bér fizetés infláció munkaerőpiac reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.