Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 2. 10:41 Adat, Vállalat

Távolodnak a munkaerőpiacon a dolgozók és a cégek elvárásai az infláció miatt

A munkavállalók és a munkaadók elvárásai a magas infláció és a bizonytalan gazdasági kilátások miatt távolabb kerültek egymástól több frissen közölt munkaerőpiaci felmérés alapján.

A magyar munkavállalók több, mint fele gondolkodik a munkahelyváltáson a Deloitte friss felmérése szerint.

  • A fő probléma az elvártnál alacsonyabb fizetés, de motiválja a váltást a rosszul szervezett munka, a fejlődési lehetőségek, és a rugalmas munkavégzés hiánya is.

Viszont csak a cégek nagyjából harmada (34 százalék) tervez bővíteni az idén a Randstad friss felmérése szerint, miközben tavaly ugyanez az arány még 89 százalék volt. A cégek 8 százaléka elbocsátásban is gondolkodik.

  • A közel 250, döntően közép- és nagyvállalat megkérdezett vezetője az infláció miatt megugró bér- és működési költségeket (71 és 61 százalék) látja az idei legnagyobb kihívásnak, de túlnyomó többségük tervez béreket emelni.
  • A munkavállalók irreális fizetési elvárásai mellett a megfelelő iparági tapasztalat és a nyelvtudás hiányát jelölték meg a legtöbben a problémák között.

Más felmérések szerint viszont csak a munkaadók kevesebb mint kétharmada tervez béremelést. A Profession.hu kutatása szerint leggyakrabban az idénre várható infláció alatt, 6-10 százalék között emelnének.

  • A Profession.hu egy másik, országos kutatása szerint csak a munkavállalók 55 százaléka számít arra, hogy a munkaadója kompenzálni fogja a megnövekedett kiadásait.
  • Eltérő elképzelésekről számol be a Randstad is: a munkaadók 6-15 százalékos emelést terveznek, a munkavállalók 16-20-at gondolnának méltányosnak.

Tágabb kontextus: A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a reálkeresetek 2,6 százalékkal nőttek, de a decemberre 24,5 százalékosra ugró drágulással már nem tudta tartani a lépést a bérek növekedése év/év alapon.

Mi következik? A felmérések alapján a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése jöhet be, ami 2023-ra 0,6-1,6 százalékos reálbércsökkenést prognosztizált.

 

Ez az összefoglaló a hírlevelünkben, a G7 Reggelben jelent meg, ahol több egyéb, kizárólag ott olvasható tartalom is található. Itt lehet rá feliratkozni

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJól hangzanak nagy béremelésekről szóló hírek, de a cégek többségénél infláció alatt emelnekA magyarázat az, hogy a 15-17 százalékos emelések bekerülnek a hírekbe, a jóval a várható infláció alatt maradók viszont nem.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat bér fizetés infláció munkaerőpiac reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.