Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 2. 10:41 Adat, Vállalat

Távolodnak a munkaerőpiacon a dolgozók és a cégek elvárásai az infláció miatt

A munkavállalók és a munkaadók elvárásai a magas infláció és a bizonytalan gazdasági kilátások miatt távolabb kerültek egymástól több frissen közölt munkaerőpiaci felmérés alapján.

A magyar munkavállalók több, mint fele gondolkodik a munkahelyváltáson a Deloitte friss felmérése szerint.

  • A fő probléma az elvártnál alacsonyabb fizetés, de motiválja a váltást a rosszul szervezett munka, a fejlődési lehetőségek, és a rugalmas munkavégzés hiánya is.

Viszont csak a cégek nagyjából harmada (34 százalék) tervez bővíteni az idén a Randstad friss felmérése szerint, miközben tavaly ugyanez az arány még 89 százalék volt. A cégek 8 százaléka elbocsátásban is gondolkodik.

  • A közel 250, döntően közép- és nagyvállalat megkérdezett vezetője az infláció miatt megugró bér- és működési költségeket (71 és 61 százalék) látja az idei legnagyobb kihívásnak, de túlnyomó többségük tervez béreket emelni.
  • A munkavállalók irreális fizetési elvárásai mellett a megfelelő iparági tapasztalat és a nyelvtudás hiányát jelölték meg a legtöbben a problémák között.

Más felmérések szerint viszont csak a munkaadók kevesebb mint kétharmada tervez béremelést. A Profession.hu kutatása szerint leggyakrabban az idénre várható infláció alatt, 6-10 százalék között emelnének.

  • A Profession.hu egy másik, országos kutatása szerint csak a munkavállalók 55 százaléka számít arra, hogy a munkaadója kompenzálni fogja a megnövekedett kiadásait.
  • Eltérő elképzelésekről számol be a Randstad is: a munkaadók 6-15 százalékos emelést terveznek, a munkavállalók 16-20-at gondolnának méltányosnak.

Tágabb kontextus: A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a reálkeresetek 2,6 százalékkal nőttek, de a decemberre 24,5 százalékosra ugró drágulással már nem tudta tartani a lépést a bérek növekedése év/év alapon.

Mi következik? A felmérések alapján a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése jöhet be, ami 2023-ra 0,6-1,6 százalékos reálbércsökkenést prognosztizált.

 

Ez az összefoglaló a hírlevelünkben, a G7 Reggelben jelent meg, ahol több egyéb, kizárólag ott olvasható tartalom is található. Itt lehet rá feliratkozni

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJól hangzanak nagy béremelésekről szóló hírek, de a cégek többségénél infláció alatt emelnekA magyarázat az, hogy a 15-17 százalékos emelések bekerülnek a hírekbe, a jóval a várható infláció alatt maradók viszont nem.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat bér fizetés infláció munkaerőpiac reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.