Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 31. 15:12 Vállalat, Világ

Óriási vagyon vált semmivé, a világ egyik legnagyobb gazdasága is beleremeghet a Hindenburg-Adani csatába

Az indiai milliárdos, Gautam Adani állami hitelekkel is kitömött gigantikus vállalatbirodalma megroggyant és a tőzsdén mélyrepülésbe kezdett, miután egy shortolásra specializálódott kis New York-i cég kemény vádakat fogalmazott meg az Adani-birodalommal szemben. De a gyors összeomlást egyelőre elkerülte.

Hogyan kezdődött? A New York-i elemzőiroda, a Hindenburg Research számviteli csalással, a részvényárfolyamok manipulálásával vádolta meg az Adani-vállalatcsoportot, azt állítva, hogy példa nélküli csalássorozaton alapszik. A Hindenburg ezután shortolni*Olyan tőzsdei ügylet, amelynél az árfolyamok esése nyomán lehet nyereséget elérni. kezdte az Adani-vállalatok részvényeit. A befektetői bizalom megreccsent, a vállalatcsoport pár nap alatt mintegy 70 milliárd dollárt veszített értékéből.

Hogyan válaszolt Adani? Dühösen cáfolta a vádakat, és előre tervezett, a teljes indiai gazdaságot célzó támadásról beszélt, és jogi válaszlépéseket helyezett kilátásba az „etikátlanul shortoló” Hindenburg ellen.

Az tény, hogy a 60 éves Adanit – India leggazdagabb üzletemberét, és egészen a jelentés előttig a világ 10 leggazdagabb emberének egyikét – az indiai miniszterelnök, Narendra Modi szövetségeseként tartják számon. Az Adani-birodalom Modi alatt kezdett igazán szárnyalni, és a gyorsan növekedő indiai gazdaság egyik alappillére lett: hatalmas állami hitelekhez jutott hozzá, többek között jelen van az energetikai, telekommunikációs és bányászati szektorban, kikötőket és repülőtereket üzemeltet.

Mi lesz ebből, és miért fontos ez? Senki sem tudja, de az biztos, hogy a hatalmas és gyors veszteségek ellenére az azonnali összeomlást elkerülte az Adani-csoport, ugyanis minden jel szerint sikerül értékesíteni azt a jelentős részvénycsomagot, aminek eladási folyamatát megkérdőjelezte a jelentés nyilvánosságra hozatala. Hétfőn az abu dzabi székhelyű International Holding Company nevű konglomerátum jelentett be egy 400 millió dolláros részvénycsomag-vásárlást, ami jelentősen hozzájárulhatott az anyagi és bizalmi károk mérsékléséhez.

Az igazi kérdés azonban az, hogy milyen hatása lesz az ügynek hosszú távon az indiai belpolitikára, Adani és Modi – az úgynevezett Gudzsarát-klikk –, illetve az indiai állam és az indiai magánbefektetők viszonyára, egyáltalán, az indiai gazdasági növekedés modelljére és annak megítélésére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA növekvő geopolitikai feszültségek árnyékában készül nagyot ugrani India, kérdés, hogy lesz-e hozzá elég erejeA nyugati feldolgozóipar bevonzásával a fejlett országok közé lépne India a következő 25 évben, de lehet, hogy ez túl nagy feladat lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár nem Kína az orosz olaj legnagyobb vásárlója, India 33-szorosára növelte az importjátRekord nagyságúra, napi 1,2 millió hordóra nőtt decemberben az Oroszországból Indiába érkező kőolaj mennyisége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA keleti multik ugyanarra használnak minket, mint a nyugatiakÖsszeszerelést igen, kutatás-fejlesztést nem, vagy csak elenyésző mértékben hoznak ide a régióban befektető feltörekvő piaci cégek. A G7 Podcast vendége Szunomár Ágnes.

Vállalat Világ adani india shortolás tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Hajdu Miklós
2023. március 24. 12:20 Vállalat

Hónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előtt

Épp akkor nem ült senki a kockázatkezelésért felelős vezetői székben, amikor csúcsra jártak a Silicon Valley Bank működését fenyegető veszélyek.

Stubnya Bence
2023. március 23. 16:55 Vállalat

A járvány óta kikészít minket a munka

A járvány miatt is terjedő munkahelyi digitalizáció csökkenheti a munkavállaló önállóságot, miközben növelheti a munkahelyi kontrollt. A kettő együtt pedig szörnyű hatással van a mentális egészségre.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.