Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 31. 15:12 Vállalat, Világ

Óriási vagyon vált semmivé, a világ egyik legnagyobb gazdasága is beleremeghet a Hindenburg-Adani csatába

Az indiai milliárdos, Gautam Adani állami hitelekkel is kitömött gigantikus vállalatbirodalma megroggyant és a tőzsdén mélyrepülésbe kezdett, miután egy shortolásra specializálódott kis New York-i cég kemény vádakat fogalmazott meg az Adani-birodalommal szemben. De a gyors összeomlást egyelőre elkerülte.

Hogyan kezdődött? A New York-i elemzőiroda, a Hindenburg Research számviteli csalással, a részvényárfolyamok manipulálásával vádolta meg az Adani-vállalatcsoportot, azt állítva, hogy példa nélküli csalássorozaton alapszik. A Hindenburg ezután shortolni*Olyan tőzsdei ügylet, amelynél az árfolyamok esése nyomán lehet nyereséget elérni. kezdte az Adani-vállalatok részvényeit. A befektetői bizalom megreccsent, a vállalatcsoport pár nap alatt mintegy 70 milliárd dollárt veszített értékéből.

Hogyan válaszolt Adani? Dühösen cáfolta a vádakat, és előre tervezett, a teljes indiai gazdaságot célzó támadásról beszélt, és jogi válaszlépéseket helyezett kilátásba az „etikátlanul shortoló” Hindenburg ellen.

Az tény, hogy a 60 éves Adanit – India leggazdagabb üzletemberét, és egészen a jelentés előttig a világ 10 leggazdagabb emberének egyikét – az indiai miniszterelnök, Narendra Modi szövetségeseként tartják számon. Az Adani-birodalom Modi alatt kezdett igazán szárnyalni, és a gyorsan növekedő indiai gazdaság egyik alappillére lett: hatalmas állami hitelekhez jutott hozzá, többek között jelen van az energetikai, telekommunikációs és bányászati szektorban, kikötőket és repülőtereket üzemeltet.

Mi lesz ebből, és miért fontos ez? Senki sem tudja, de az biztos, hogy a hatalmas és gyors veszteségek ellenére az azonnali összeomlást elkerülte az Adani-csoport, ugyanis minden jel szerint sikerül értékesíteni azt a jelentős részvénycsomagot, aminek eladási folyamatát megkérdőjelezte a jelentés nyilvánosságra hozatala. Hétfőn az abu dzabi székhelyű International Holding Company nevű konglomerátum jelentett be egy 400 millió dolláros részvénycsomag-vásárlást, ami jelentősen hozzájárulhatott az anyagi és bizalmi károk mérsékléséhez.

Az igazi kérdés azonban az, hogy milyen hatása lesz az ügynek hosszú távon az indiai belpolitikára, Adani és Modi – az úgynevezett Gudzsarát-klikk –, illetve az indiai állam és az indiai magánbefektetők viszonyára, egyáltalán, az indiai gazdasági növekedés modelljére és annak megítélésére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA növekvő geopolitikai feszültségek árnyékában készül nagyot ugrani India, kérdés, hogy lesz-e hozzá elég erejeA nyugati feldolgozóipar bevonzásával a fejlett országok közé lépne India a következő 25 évben, de lehet, hogy ez túl nagy feladat lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár nem Kína az orosz olaj legnagyobb vásárlója, India 33-szorosára növelte az importjátRekord nagyságúra, napi 1,2 millió hordóra nőtt decemberben az Oroszországból Indiába érkező kőolaj mennyisége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA keleti multik ugyanarra használnak minket, mint a nyugatiakÖsszeszerelést igen, kutatás-fejlesztést nem, vagy csak elenyésző mértékben hoznak ide a régióban befektető feltörekvő piaci cégek. A G7 Podcast vendége Szunomár Ágnes.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ adani india shortolás tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.