Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 31. 15:12 Vállalat, Világ

Óriási vagyon vált semmivé, a világ egyik legnagyobb gazdasága is beleremeghet a Hindenburg-Adani csatába

Az indiai milliárdos, Gautam Adani állami hitelekkel is kitömött gigantikus vállalatbirodalma megroggyant és a tőzsdén mélyrepülésbe kezdett, miután egy shortolásra specializálódott kis New York-i cég kemény vádakat fogalmazott meg az Adani-birodalommal szemben. De a gyors összeomlást egyelőre elkerülte.

Hogyan kezdődött? A New York-i elemzőiroda, a Hindenburg Research számviteli csalással, a részvényárfolyamok manipulálásával vádolta meg az Adani-vállalatcsoportot, azt állítva, hogy példa nélküli csalássorozaton alapszik. A Hindenburg ezután shortolni*Olyan tőzsdei ügylet, amelynél az árfolyamok esése nyomán lehet nyereséget elérni. kezdte az Adani-vállalatok részvényeit. A befektetői bizalom megreccsent, a vállalatcsoport pár nap alatt mintegy 70 milliárd dollárt veszített értékéből.

Hogyan válaszolt Adani? Dühösen cáfolta a vádakat, és előre tervezett, a teljes indiai gazdaságot célzó támadásról beszélt, és jogi válaszlépéseket helyezett kilátásba az „etikátlanul shortoló” Hindenburg ellen.

Az tény, hogy a 60 éves Adanit – India leggazdagabb üzletemberét, és egészen a jelentés előttig a világ 10 leggazdagabb emberének egyikét – az indiai miniszterelnök, Narendra Modi szövetségeseként tartják számon. Az Adani-birodalom Modi alatt kezdett igazán szárnyalni, és a gyorsan növekedő indiai gazdaság egyik alappillére lett: hatalmas állami hitelekhez jutott hozzá, többek között jelen van az energetikai, telekommunikációs és bányászati szektorban, kikötőket és repülőtereket üzemeltet.

Mi lesz ebből, és miért fontos ez? Senki sem tudja, de az biztos, hogy a hatalmas és gyors veszteségek ellenére az azonnali összeomlást elkerülte az Adani-csoport, ugyanis minden jel szerint sikerül értékesíteni azt a jelentős részvénycsomagot, aminek eladási folyamatát megkérdőjelezte a jelentés nyilvánosságra hozatala. Hétfőn az abu dzabi székhelyű International Holding Company nevű konglomerátum jelentett be egy 400 millió dolláros részvénycsomag-vásárlást, ami jelentősen hozzájárulhatott az anyagi és bizalmi károk mérsékléséhez.

Az igazi kérdés azonban az, hogy milyen hatása lesz az ügynek hosszú távon az indiai belpolitikára, Adani és Modi – az úgynevezett Gudzsarát-klikk –, illetve az indiai állam és az indiai magánbefektetők viszonyára, egyáltalán, az indiai gazdasági növekedés modelljére és annak megítélésére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA növekvő geopolitikai feszültségek árnyékában készül nagyot ugrani India, kérdés, hogy lesz-e hozzá elég erejeA nyugati feldolgozóipar bevonzásával a fejlett országok közé lépne India a következő 25 évben, de lehet, hogy ez túl nagy feladat lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár nem Kína az orosz olaj legnagyobb vásárlója, India 33-szorosára növelte az importjátRekord nagyságúra, napi 1,2 millió hordóra nőtt decemberben az Oroszországból Indiába érkező kőolaj mennyisége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA keleti multik ugyanarra használnak minket, mint a nyugatiakÖsszeszerelést igen, kutatás-fejlesztést nem, vagy csak elenyésző mértékben hoznak ide a régióban befektető feltörekvő piaci cégek. A G7 Podcast vendége Szunomár Ágnes.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ adani india shortolás tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.