Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. szeptember 7. 11:23 Vállalat

Sorra menekülnek csődvédelembe az eddig jól menő német cégek

2020 tavaszán a koronavírus-járvány európai kitörése utáni hetekben a vécépapír a legkeresettebb napi fogyasztási termékek egyike volt, a felhalmozás miatt gyakorlatilag korlátlanul lehetett eladni belőle. Két év fél év alatt azonban a körülmények annyira megváltoztak, hogy az egyik vezető német gyártó, a düsseldorfi székhelyű Hakle csődvédelem alá került, mert nem tudja megfelelő áron eladni a termékeit.

Nagyon valószínű, hogy az előttünk álló időszakban korábban jól menő európai cégek sora fog hasonló lépésre kényszerülni, mert a problémák nem a vécépapírhoz kötődnek, hanem általánosak. A csőd egyébként nem azt jelenti, hogy a cég leáll, hanem azt, hogy átmeneti fizetési könnyítéseket kap abban a reményben, hogy bizonyos időn belül rendezni tudja a sorait. A csődvédelem ideje alatt általában elengedik vagy könnyítik a hitelek törlesztési kötelezettségét, és a cég mellé csődbiztost neveznek ki.

A Hakle azért került bajba, mert megnőtt a rezsiköltsége és az alapanyagok ára, és így csak olyan magas költséggel gyárthat, amelyet már nem tud áthárítani a vevőkre. Kereslet elvileg lenne a vécépapír iránt, de az infláció miatt a vásárlók nem tudják már olyan magas áron megvenni a terméket, amely nyereséget biztosítana a cégnek. Olyan alapvető szerkezeti problémák együttes hatásáról van tehát szó, amely sok hasonló esethez vezethet.

Ugyancsak friss német példa a Görtz cipőboltlánc, amely szintén csődvédelem alá kényszerült. A hamburgi székhelyű vállalat 1800 alkalmazottat foglalkoztat, és országszerte 160 boltja van. Ezek ugyan nem zárnak be, de a cégnek a csődvédelmi időszak alatt teljesen át kell alakítania a működését, ha életben akar maradni.

A társaság alkalmazottai szeptember és november között úgy kaphatják meg a fizetésüket, hogy annak fedezetét központi költségvetési forrásból kiegészítik, és a tervek szerint a Görtz majd csak a decemberi fizetéseket lesz képes önerőből kitermelni.

A cipőkkel még inkább az a probléma, mint a vécépapírral: a megnövekedett rezsiköltségek mellett nem lehet olyan mértékben emelni az árakat, hogy az infláció miatt amúgy is csökkenő kereslet ne omoljon teljesen össze.

A Hakle szintén költségvetési kiegészítésre szorul novemberig, hogy ki tudja fizetni az alkalmazottait, a cégnél működő üzemi tanács vezetője pedig azt mondta, abban reménykednek, hogy a vállalatot addig sikerül eladni, és az új tulajdonos tovább tudja majd vinni a céget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvalósult a vicc, akkor keres pénzt egy német fémöntöde, amikor nem termelIlyen áramárak mellett nem éri meg alumíniumot gyártani, a megmaradt áram eladásával viszont jókora nyereség zsebelhető be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTúl a 300 eurós határon az európai gázár, télen csak 19 fokra fűtik az irodákat NémetországbanA visszaeső orosz gázszállítások mellett az árakat tovább hajtja, hogy az európai gázkereskedők az ázsiai vevőkkel kénytelenek versengeni a lekötetlen LNG-készletekért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan drága az áram, hogy csak éjszaka dolgoznak egy finn házgyárbanEgy gerendaházakat előállító finn vállalat számára kigazdálkodhatatlanul drágává vált az áram nappali ára, ezért jelenleg csak éjszaka termel.

Vállalat csőd csődvédelem energiaválság Görtz Hakle infláció kereslet Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2022. szeptember 23. 12:55 Vállalat

A Volkswagen kivonulhat Kelet-Európából a gázárak miatt

A drága és bizonytalan energiaellátás kedvezőtlen feltételeket teremt a feldolgozóiparnak Európában.

Jandó Zoltán Stubnya Bence
2022. szeptember 23. 04:34 Vállalat

Lehet, hogy nincs, de legalább olcsó: nem nagyon volt realitása a hatósági ár eltörlésének

A legnehezebb időszakot túlélte az árstop. A Mol nyeresége alacsonyabb, de még mindig magas lehet, a kisebb kutak üzleti helyzete tovább romlik, az áruhiány pedig marad.

Pálos Máté
2022. szeptember 20. 15:54 Vállalat, Világ

A bepörgő infláció és az elhúzódó háború mellett is egyre több a dollármilliomos a világon

Az elmúlt 10 évben a világ dollármilliárdosainak vagyona 90 százalékkal nőtt, vagyonuk a világ összesített GDP-jének közel 12 százalékának megfelelő összeg.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Ne hagyd ki