Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. szeptember 7. 11:23 Vállalat

Sorra menekülnek csődvédelembe az eddig jól menő német cégek

2020 tavaszán a koronavírus-járvány európai kitörése utáni hetekben a vécépapír a legkeresettebb napi fogyasztási termékek egyike volt, a felhalmozás miatt gyakorlatilag korlátlanul lehetett eladni belőle. Két év fél év alatt azonban a körülmények annyira megváltoztak, hogy az egyik vezető német gyártó, a düsseldorfi székhelyű Hakle csődvédelem alá került, mert nem tudja megfelelő áron eladni a termékeit.

Nagyon valószínű, hogy az előttünk álló időszakban korábban jól menő európai cégek sora fog hasonló lépésre kényszerülni, mert a problémák nem a vécépapírhoz kötődnek, hanem általánosak. A csőd egyébként nem azt jelenti, hogy a cég leáll, hanem azt, hogy átmeneti fizetési könnyítéseket kap abban a reményben, hogy bizonyos időn belül rendezni tudja a sorait. A csődvédelem ideje alatt általában elengedik vagy könnyítik a hitelek törlesztési kötelezettségét, és a cég mellé csődbiztost neveznek ki.

A Hakle azért került bajba, mert megnőtt a rezsiköltsége és az alapanyagok ára, és így csak olyan magas költséggel gyárthat, amelyet már nem tud áthárítani a vevőkre. Kereslet elvileg lenne a vécépapír iránt, de az infláció miatt a vásárlók nem tudják már olyan magas áron megvenni a terméket, amely nyereséget biztosítana a cégnek. Olyan alapvető szerkezeti problémák együttes hatásáról van tehát szó, amely sok hasonló esethez vezethet.

Ugyancsak friss német példa a Görtz cipőboltlánc, amely szintén csődvédelem alá kényszerült. A hamburgi székhelyű vállalat 1800 alkalmazottat foglalkoztat, és országszerte 160 boltja van. Ezek ugyan nem zárnak be, de a cégnek a csődvédelmi időszak alatt teljesen át kell alakítania a működését, ha életben akar maradni.

A társaság alkalmazottai szeptember és november között úgy kaphatják meg a fizetésüket, hogy annak fedezetét központi költségvetési forrásból kiegészítik, és a tervek szerint a Görtz majd csak a decemberi fizetéseket lesz képes önerőből kitermelni.

A cipőkkel még inkább az a probléma, mint a vécépapírral: a megnövekedett rezsiköltségek mellett nem lehet olyan mértékben emelni az árakat, hogy az infláció miatt amúgy is csökkenő kereslet ne omoljon teljesen össze.

A Hakle szintén költségvetési kiegészítésre szorul novemberig, hogy ki tudja fizetni az alkalmazottait, a cégnél működő üzemi tanács vezetője pedig azt mondta, abban reménykednek, hogy a vállalatot addig sikerül eladni, és az új tulajdonos tovább tudja majd vinni a céget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvalósult a vicc, akkor keres pénzt egy német fémöntöde, amikor nem termelIlyen áramárak mellett nem éri meg alumíniumot gyártani, a megmaradt áram eladásával viszont jókora nyereség zsebelhető be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTúl a 300 eurós határon az európai gázár, télen csak 19 fokra fűtik az irodákat NémetországbanA visszaeső orosz gázszállítások mellett az árakat tovább hajtja, hogy az európai gázkereskedők az ázsiai vevőkkel kénytelenek versengeni a lekötetlen LNG-készletekért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan drága az áram, hogy csak éjszaka dolgoznak egy finn házgyárbanEgy gerendaházakat előállító finn vállalat számára kigazdálkodhatatlanul drágává vált az áram nappali ára, ezért jelenleg csak éjszaka termel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat csőd csődvédelem energiaválság Görtz Hakle infláció kereslet Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Jandó Zoltán
2024. június 10. 16:05 Vállalat

Hatmilliárdos kedvezménnyel szabadulna az állam a nyakán maradt Dunaferr-leánycégtől

Miközben a dunaújvárosi acélmű új tulajdonosa bejelentette kokszoló kemencéinek leállítását, az állam másodszor is nekifutott egy nyakán maradt kereskedőcég eladásának.

Hajdu Miklós
2024. június 7. 13:27 Közélet, Vállalat

Megtartja magának az állam Ferihegyet, vagy beszáll oda is a NER?

Teljesült a kormány évek óta hangoztatott célja, de a korábbi állami felvásárlások alapján nem lenne meglepő, ha tulajdonostársként baráti üzletemberek is megjelennének.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?