Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 6. 15:38 Tech, Vállalat

Kevesebb okostelefont adnak el, de a csúcskészülékek még hozzák a profitot

Az infláció és az elszálló energiaárak által meghatározott gazdasági trendek elérték az okostelefon-piacot is: egyre többek használják tovább készülékeiket, így a gyártók kevesebb eszközt készítenek. Az idei második negyedévben majdnem 9 százalékkal esett vissza a globális okostelefon-értékesítés. Az Apple termékeiből is kevesebbet adnak el, ugyanakkor lényegesen drágábban.

Átalakulnak a fogyasztói szokások

A Xiaomi április és június között 26 százalékkal kevesebb telefont szállított le, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, és az okostelefonokból származó bevétele is hasonló arányban csökkent.

Ugyanebben az időszakban a globális okostelefon-kiszállítás 9 százalékkal esett vissza a Wall Street Journalban közölt adatok szerint: a csökkenés elsősorban a kínai piacon jelentkezett, de az Egyesült Államoké is gyengébben teljesített. 

A pandémia idején a szektor a szétesett ellátási láncokkal küzdött, konstans, sőt növekedő fogyasztói igény mellett. Most viszont úgy tűnik, hogy a fogyasztói igények kezdtek átalakulni. Sokan nem engedhetnek meg maguknak új telefont, és hajlandók tovább használni a régit. Ez egyébként hosszú távon kifejezetten hasznos lehet, ugyanis a ritkább eszközfrissítés és a meglévő elektronikus eszközeink javítása lenne a záloga annak, hogy jelentősen csökkentsük a szektor természeti lábnyomát.

Tovább használni ugyanazt

Ha négy helyett nyolc évig használnánk egy átlagos laptopot, 16 éves távlatban majdnem feleződne a számítógép-használatunk karbonlábnyoma, és ez az elv igaz a mindennapjaink során használt elektronikus eszközök jelentős részére az okostelefontól a tableten át a vezeték nélküli fülhallgatóig, hogy az elektromos fogkeféről ne is beszéljünk. 

Ehhez persze a gyártókat is rá kell venni – közvetetten vagy akár közvetlenül előírva nekik –, hogy cserélhető akkumulátorral gyártsák termékeiket. 

Ilyenekkel próbálkoznak is különböző országokban:

  • Fogyasztóvédelem kötelezhetné a cégeket, hogy ráírják az eszközeikre az akkumulátorciklust, és azt, mennyibe kerül az akkumulátort kicserélni az adott eszközben. 
  • Franciaországban bizonyos termékeken fel kell tüntetni egy 1 és 10 közötti skálán mozgó értéket, ami az eszköz javíthatóságát jelzi. 
  • A gyártókat lehetne kötelezni, hogy javítóeszközökkel, ügyfélszolgálattal segítsenek a felhasználóknak a beragasztott akkumulátor önálló kicserélésében.

Egyes aktivisták azt akarják elérni Európában, hogy teljes egészében tiltsák be a hatóságok a nem cserélhető akkumulátorok használatát. Ha ez megtörténne az okostelefonok és tabletek esetében, az egész szektor károsanyag-kibocsátása 30 százalékkal csökkenne 2030-ra pusztán ettől az intéskezdéstől.

Kevesebb eladott telefonnal több profit

Visszatérve az Apple-re – amely várhatóan holnap mutatja be az iPhone 14-es generációját -, az elemzők szerint az eladott telefonjainak darabszáma az idén szeptemberben végződő pénzügyi évében globálisan 2,5 százalékkal esik vissza, és jövőre is csak szűk egy százalékos korrekció várható.

A legnagyobb gyártók számára a csúcstelefonjaik biztosítják a profit nagy részét, az Apple is ezeknek, illetve az egyre népszerűbb extra tárhelyvásárlásnak köszönheti, hogy növelni tudja nyereségét. Az elemzők szerint azonban kérdés, hogy meddig tartható fenn az Apple-csúcstermékek iránti növekvő igény. Ez azt is jelenti egyébként, hogy az okostelefon-állomány vegyesebb, mint valaha, tehát a forgalomban lévő modellek közötti technikai és árbeli különbségek egyre nagyobbak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gyártókon kívül senkinek sem jó, hogy három év után ki kell dobni a telefont, mégis nehéz változtatniA nagy márkák többsége jelenleg még azt sem teszi meg, hogy elárulja a termékével kapcsolatban a betervezett életciklust.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem paranoid összeesküvés-elmélet, hogy direkt elavulnak a termékekA tervezett elavulás, finomabban fogalmazva élettartamra tervezés létező dolog. Érdemes tájékozódni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az Apple is támogatja a telefonok otthoni javítását, de ez keveseknek érheti megLeginkább a hobbielektronika iránt érdeklődők örülhetnek az Apple új döntésének, akik csak spórolni szeretnének a javításon, aligha járnak jobban, ha otthon állnak neki a szerelésnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat akkumulátor iPhone okostelefon Xiaomi Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.