Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 6. 15:38 Tech, Vállalat

Kevesebb okostelefont adnak el, de a csúcskészülékek még hozzák a profitot

Az infláció és az elszálló energiaárak által meghatározott gazdasági trendek elérték az okostelefon-piacot is: egyre többek használják tovább készülékeiket, így a gyártók kevesebb eszközt készítenek. Az idei második negyedévben majdnem 9 százalékkal esett vissza a globális okostelefon-értékesítés. Az Apple termékeiből is kevesebbet adnak el, ugyanakkor lényegesen drágábban.

Átalakulnak a fogyasztói szokások

A Xiaomi április és június között 26 százalékkal kevesebb telefont szállított le, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, és az okostelefonokból származó bevétele is hasonló arányban csökkent.

Ugyanebben az időszakban a globális okostelefon-kiszállítás 9 százalékkal esett vissza a Wall Street Journalban közölt adatok szerint: a csökkenés elsősorban a kínai piacon jelentkezett, de az Egyesült Államoké is gyengébben teljesített. 

A pandémia idején a szektor a szétesett ellátási láncokkal küzdött, konstans, sőt növekedő fogyasztói igény mellett. Most viszont úgy tűnik, hogy a fogyasztói igények kezdtek átalakulni. Sokan nem engedhetnek meg maguknak új telefont, és hajlandók tovább használni a régit. Ez egyébként hosszú távon kifejezetten hasznos lehet, ugyanis a ritkább eszközfrissítés és a meglévő elektronikus eszközeink javítása lenne a záloga annak, hogy jelentősen csökkentsük a szektor természeti lábnyomát.

Tovább használni ugyanazt

Ha négy helyett nyolc évig használnánk egy átlagos laptopot, 16 éves távlatban majdnem feleződne a számítógép-használatunk karbonlábnyoma, és ez az elv igaz a mindennapjaink során használt elektronikus eszközök jelentős részére az okostelefontól a tableten át a vezeték nélküli fülhallgatóig, hogy az elektromos fogkeféről ne is beszéljünk. 

Ehhez persze a gyártókat is rá kell venni – közvetetten vagy akár közvetlenül előírva nekik –, hogy cserélhető akkumulátorral gyártsák termékeiket. 

Ilyenekkel próbálkoznak is különböző országokban:

  • Fogyasztóvédelem kötelezhetné a cégeket, hogy ráírják az eszközeikre az akkumulátorciklust, és azt, mennyibe kerül az akkumulátort kicserélni az adott eszközben. 
  • Franciaországban bizonyos termékeken fel kell tüntetni egy 1 és 10 közötti skálán mozgó értéket, ami az eszköz javíthatóságát jelzi. 
  • A gyártókat lehetne kötelezni, hogy javítóeszközökkel, ügyfélszolgálattal segítsenek a felhasználóknak a beragasztott akkumulátor önálló kicserélésében.

Egyes aktivisták azt akarják elérni Európában, hogy teljes egészében tiltsák be a hatóságok a nem cserélhető akkumulátorok használatát. Ha ez megtörténne az okostelefonok és tabletek esetében, az egész szektor károsanyag-kibocsátása 30 százalékkal csökkenne 2030-ra pusztán ettől az intéskezdéstől.

Kevesebb eladott telefonnal több profit

Visszatérve az Apple-re – amely várhatóan holnap mutatja be az iPhone 14-es generációját -, az elemzők szerint az eladott telefonjainak darabszáma az idén szeptemberben végződő pénzügyi évében globálisan 2,5 százalékkal esik vissza, és jövőre is csak szűk egy százalékos korrekció várható.

A legnagyobb gyártók számára a csúcstelefonjaik biztosítják a profit nagy részét, az Apple is ezeknek, illetve az egyre népszerűbb extra tárhelyvásárlásnak köszönheti, hogy növelni tudja nyereségét. Az elemzők szerint azonban kérdés, hogy meddig tartható fenn az Apple-csúcstermékek iránti növekvő igény. Ez azt is jelenti egyébként, hogy az okostelefon-állomány vegyesebb, mint valaha, tehát a forgalomban lévő modellek közötti technikai és árbeli különbségek egyre nagyobbak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gyártókon kívül senkinek sem jó, hogy három év után ki kell dobni a telefont, mégis nehéz változtatniA nagy márkák többsége jelenleg még azt sem teszi meg, hogy elárulja a termékével kapcsolatban a betervezett életciklust.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem paranoid összeesküvés-elmélet, hogy direkt elavulnak a termékekA tervezett elavulás, finomabban fogalmazva élettartamra tervezés létező dolog. Érdemes tájékozódni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az Apple is támogatja a telefonok otthoni javítását, de ez keveseknek érheti megLeginkább a hobbielektronika iránt érdeklődők örülhetnek az Apple új döntésének, akik csak spórolni szeretnének a javításon, aligha járnak jobban, ha otthon állnak neki a szerelésnek.

Tech Vállalat akkumulátor iPhone okostelefon Xiaomi Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2022. szeptember 27. 07:47 Tech

G7 Reggel: Szélenergia, petróleum és egy eltökélt kommentelő

A mai részben szó lesz szlovák élelmiszerárakról, települési hulladékról és a négynapos munkahétről.

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Stubnya Bence
2022. szeptember 23. 11:06 Tech

Még a műtőasztalon is képes elterelni a figyelmet a fájdalomról a virtuális valóság

Hatodannyi érzéstelenítőt kértek azok a betegek, akik kézműtét közben megnyugtató virtuális közegbe kerültek, mint azok, akik nem hordtak VR-szemüveget.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Ne hagyd ki