Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 6. 15:38 Tech, Vállalat

Kevesebb okostelefont adnak el, de a csúcskészülékek még hozzák a profitot

Az infláció és az elszálló energiaárak által meghatározott gazdasági trendek elérték az okostelefon-piacot is: egyre többek használják tovább készülékeiket, így a gyártók kevesebb eszközt készítenek. Az idei második negyedévben majdnem 9 százalékkal esett vissza a globális okostelefon-értékesítés. Az Apple termékeiből is kevesebbet adnak el, ugyanakkor lényegesen drágábban.

Átalakulnak a fogyasztói szokások

A Xiaomi április és június között 26 százalékkal kevesebb telefont szállított le, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, és az okostelefonokból származó bevétele is hasonló arányban csökkent.

Ugyanebben az időszakban a globális okostelefon-kiszállítás 9 százalékkal esett vissza a Wall Street Journalban közölt adatok szerint: a csökkenés elsősorban a kínai piacon jelentkezett, de az Egyesült Államoké is gyengébben teljesített. 

A pandémia idején a szektor a szétesett ellátási láncokkal küzdött, konstans, sőt növekedő fogyasztói igény mellett. Most viszont úgy tűnik, hogy a fogyasztói igények kezdtek átalakulni. Sokan nem engedhetnek meg maguknak új telefont, és hajlandók tovább használni a régit. Ez egyébként hosszú távon kifejezetten hasznos lehet, ugyanis a ritkább eszközfrissítés és a meglévő elektronikus eszközeink javítása lenne a záloga annak, hogy jelentősen csökkentsük a szektor természeti lábnyomát.

Tovább használni ugyanazt

Ha négy helyett nyolc évig használnánk egy átlagos laptopot, 16 éves távlatban majdnem feleződne a számítógép-használatunk karbonlábnyoma, és ez az elv igaz a mindennapjaink során használt elektronikus eszközök jelentős részére az okostelefontól a tableten át a vezeték nélküli fülhallgatóig, hogy az elektromos fogkeféről ne is beszéljünk. 

Ehhez persze a gyártókat is rá kell venni – közvetetten vagy akár közvetlenül előírva nekik –, hogy cserélhető akkumulátorral gyártsák termékeiket. 

Ilyenekkel próbálkoznak is különböző országokban:

  • Fogyasztóvédelem kötelezhetné a cégeket, hogy ráírják az eszközeikre az akkumulátorciklust, és azt, mennyibe kerül az akkumulátort kicserélni az adott eszközben. 
  • Franciaországban bizonyos termékeken fel kell tüntetni egy 1 és 10 közötti skálán mozgó értéket, ami az eszköz javíthatóságát jelzi. 
  • A gyártókat lehetne kötelezni, hogy javítóeszközökkel, ügyfélszolgálattal segítsenek a felhasználóknak a beragasztott akkumulátor önálló kicserélésében.

Egyes aktivisták azt akarják elérni Európában, hogy teljes egészében tiltsák be a hatóságok a nem cserélhető akkumulátorok használatát. Ha ez megtörténne az okostelefonok és tabletek esetében, az egész szektor károsanyag-kibocsátása 30 százalékkal csökkenne 2030-ra pusztán ettől az intéskezdéstől.

Kevesebb eladott telefonnal több profit

Visszatérve az Apple-re – amely várhatóan holnap mutatja be az iPhone 14-es generációját -, az elemzők szerint az eladott telefonjainak darabszáma az idén szeptemberben végződő pénzügyi évében globálisan 2,5 százalékkal esik vissza, és jövőre is csak szűk egy százalékos korrekció várható.

A legnagyobb gyártók számára a csúcstelefonjaik biztosítják a profit nagy részét, az Apple is ezeknek, illetve az egyre népszerűbb extra tárhelyvásárlásnak köszönheti, hogy növelni tudja nyereségét. Az elemzők szerint azonban kérdés, hogy meddig tartható fenn az Apple-csúcstermékek iránti növekvő igény. Ez azt is jelenti egyébként, hogy az okostelefon-állomány vegyesebb, mint valaha, tehát a forgalomban lévő modellek közötti technikai és árbeli különbségek egyre nagyobbak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gyártókon kívül senkinek sem jó, hogy három év után ki kell dobni a telefont, mégis nehéz változtatniA nagy márkák többsége jelenleg még azt sem teszi meg, hogy elárulja a termékével kapcsolatban a betervezett életciklust.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem paranoid összeesküvés-elmélet, hogy direkt elavulnak a termékekA tervezett elavulás, finomabban fogalmazva élettartamra tervezés létező dolog. Érdemes tájékozódni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az Apple is támogatja a telefonok otthoni javítását, de ez keveseknek érheti megLeginkább a hobbielektronika iránt érdeklődők örülhetnek az Apple új döntésének, akik csak spórolni szeretnének a javításon, aligha járnak jobban, ha otthon állnak neki a szerelésnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat akkumulátor iPhone okostelefon Xiaomi Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Fontos

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.