Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. április 29. 12:27 Tech, Vállalat

Már az Apple is támogatja a telefonok otthoni javítását, de ez keveseknek érheti meg

Leginkább az Apple barkácsolás és elektronika iránt kifejezetten érdeklődő fogyasztói örülhetnek a cég újításának, miszerint formálisan is lehetővé vált bizonyos készülékek otthoni javítása. Az erre vállalkozó vásárlók ugyanis szerda óta az Apple webshopjából rendelhetik meg az alkatrészeket és a szereléshez szükséges eszközöket, és a hivatalos javítási útmutatók is itt érhetők el.

A Wall Street Journal cikke szerint azonban az interneten rendelt alkatrészek alig pár dollárral olcsóbbak a hivatalos Apple szervizekben szabott árakhoz képest, és az otthoni szereléshez szükséges eszközökbe is be kell ruházni – a cég nem is titkolja, hogy elsősorban a műszerészek, technikusok számára lehet kecsegtető a lehetőség. Ráadásul egyelőre nagyon korlátozott az így támogatott modellek köre, az iPhone 12 és 13, továbbá az idén frissített SE változataihoz rendelhetők a javítókészletek.

A vállalatot a zárt, szigorúan szabályozott rendszerei miatt sok kritika éri: nem csak a hardverek javítása, de a szoftverfejlesztés is sok szempontból nehézkesebb az Apple termékek eseteiben a riválisokhoz képest. Az eddigiekben a garancia elvesztését kockáztatták azok a felhasználók, akik például egy betört kijelzőt próbáltak az Apple szervizein kívül, az ottani árnál valamivel olcsóbban kicseréltetni. Most már a jótállás kockáztatása nélkül is megkerülhetők lesznek az Apple Store-ok, de a megtakarítás mértéke kérdéses.

Az otthoni szervizelés támogatását vélhetően egy, az amerikai törvényhozásban egyelőre még csak formálódó jogszabály hívta életre, ami a felhasználók saját készülékeik javításához való jogait lesz hivatott biztosítani. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy az emlegetett webshop egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el, de a cég szándékai szerint még az idén elkezdik fogadni az európai megrendeléseket is. A támogatott készülékek köre is bővül, a közeljövőben az Apple chipjeivel szerelt számítógépekhez is kínálnak majd alkatrészeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat Apple iPhone mobiltelefon okostelefon Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.