Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. április 29. 12:27 Tech, Vállalat

Már az Apple is támogatja a telefonok otthoni javítását, de ez keveseknek érheti meg

Leginkább az Apple barkácsolás és elektronika iránt kifejezetten érdeklődő fogyasztói örülhetnek a cég újításának, miszerint formálisan is lehetővé vált bizonyos készülékek otthoni javítása. Az erre vállalkozó vásárlók ugyanis szerda óta az Apple webshopjából rendelhetik meg az alkatrészeket és a szereléshez szükséges eszközöket, és a hivatalos javítási útmutatók is itt érhetők el.

A Wall Street Journal cikke szerint azonban az interneten rendelt alkatrészek alig pár dollárral olcsóbbak a hivatalos Apple szervizekben szabott árakhoz képest, és az otthoni szereléshez szükséges eszközökbe is be kell ruházni – a cég nem is titkolja, hogy elsősorban a műszerészek, technikusok számára lehet kecsegtető a lehetőség. Ráadásul egyelőre nagyon korlátozott az így támogatott modellek köre, az iPhone 12 és 13, továbbá az idén frissített SE változataihoz rendelhetők a javítókészletek.

A vállalatot a zárt, szigorúan szabályozott rendszerei miatt sok kritika éri: nem csak a hardverek javítása, de a szoftverfejlesztés is sok szempontból nehézkesebb az Apple termékek eseteiben a riválisokhoz képest. Az eddigiekben a garancia elvesztését kockáztatták azok a felhasználók, akik például egy betört kijelzőt próbáltak az Apple szervizein kívül, az ottani árnál valamivel olcsóbban kicseréltetni. Most már a jótállás kockáztatása nélkül is megkerülhetők lesznek az Apple Store-ok, de a megtakarítás mértéke kérdéses.

Az otthoni szervizelés támogatását vélhetően egy, az amerikai törvényhozásban egyelőre még csak formálódó jogszabály hívta életre, ami a felhasználók saját készülékeik javításához való jogait lesz hivatott biztosítani. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy az emlegetett webshop egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el, de a cég szándékai szerint még az idén elkezdik fogadni az európai megrendeléseket is. A támogatott készülékek köre is bővül, a közeljövőben az Apple chipjeivel szerelt számítógépekhez is kínálnak majd alkatrészeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat Apple iPhone mobiltelefon okostelefon Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.