Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. április 29. 12:27 Tech, Vállalat

Már az Apple is támogatja a telefonok otthoni javítását, de ez keveseknek érheti meg

Leginkább az Apple barkácsolás és elektronika iránt kifejezetten érdeklődő fogyasztói örülhetnek a cég újításának, miszerint formálisan is lehetővé vált bizonyos készülékek otthoni javítása. Az erre vállalkozó vásárlók ugyanis szerda óta az Apple webshopjából rendelhetik meg az alkatrészeket és a szereléshez szükséges eszközöket, és a hivatalos javítási útmutatók is itt érhetők el.

A Wall Street Journal cikke szerint azonban az interneten rendelt alkatrészek alig pár dollárral olcsóbbak a hivatalos Apple szervizekben szabott árakhoz képest, és az otthoni szereléshez szükséges eszközökbe is be kell ruházni – a cég nem is titkolja, hogy elsősorban a műszerészek, technikusok számára lehet kecsegtető a lehetőség. Ráadásul egyelőre nagyon korlátozott az így támogatott modellek köre, az iPhone 12 és 13, továbbá az idén frissített SE változataihoz rendelhetők a javítókészletek.

A vállalatot a zárt, szigorúan szabályozott rendszerei miatt sok kritika éri: nem csak a hardverek javítása, de a szoftverfejlesztés is sok szempontból nehézkesebb az Apple termékek eseteiben a riválisokhoz képest. Az eddigiekben a garancia elvesztését kockáztatták azok a felhasználók, akik például egy betört kijelzőt próbáltak az Apple szervizein kívül, az ottani árnál valamivel olcsóbban kicseréltetni. Most már a jótállás kockáztatása nélkül is megkerülhetők lesznek az Apple Store-ok, de a megtakarítás mértéke kérdéses.

Az otthoni szervizelés támogatását vélhetően egy, az amerikai törvényhozásban egyelőre még csak formálódó jogszabály hívta életre, ami a felhasználók saját készülékeik javításához való jogait lesz hivatott biztosítani. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy az emlegetett webshop egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el, de a cég szándékai szerint még az idén elkezdik fogadni az európai megrendeléseket is. A támogatott készülékek köre is bővül, a közeljövőben az Apple chipjeivel szerelt számítógépekhez is kínálnak majd alkatrészeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat Apple iPhone mobiltelefon okostelefon Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.