Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. augusztus 10. 09:44 Tech

A gyártókon kívül senkinek sem jó, hogy három év után ki kell dobni a telefont, mégis nehéz változtatni

Ha négy helyett nyolc évig használnánk egy átlagos laptopot, 16 éves távlatban majdnem feleződne a számítógép-használatunk karbonlábnyoma, és ez az elv igaz a mindennapjaink során használt elektronikus eszközök jelentős részére az okostelefontól a tableten át a vezeték nélküli fülhallgatóig, hogy az elektromos fogkeféről ne is beszéljünk. 

Csakhogy ezeket az eszközöket nem is olyan egyszerű két-három évnél tovább használni, mert a beépített akkumulátoraik ennyi idő alatt elfáradnak. Lecserélni pedig nem lehet az aksit, mivel úgy készítették el az eszközök nagy részét, hogy beleragasztották azokat a készülékházba. Ezzel gyakorlatilag aláírták a gyártásnál az adott eszköz halálos ítéletét egy adott időtartam és használati ciklus teljesítése után, ami általában három-négy év.

A Washington Post cikke szerint viszont a klímaválság közepette ideje lenne a fogyasztóknak rávennie a gyártókat arra, hogy felhagyjanak a gyakori eszközfrissítés gyakorlatával, és másképpen képzeljék el a termékeik életciklusát.

A pazarló gyakorlat egyszerűen nem fenntartható tovább. A gond csak az, hogy

a nagy gyártók többsége jelenleg még azt sem teszi meg, hogy elárulja a termékével kapcsolatban a betervezett életciklust.

Bár az Apple telefonjaiba ragasztott akkumulátort ma már ki lehet cserélni szervizben – és valamennyire a készülékek otthoni javítását is lehetővé tették -, a vezeték nélküli fülhallgatójukat még mindig úgy gyártják, hogy a benne lévő akkumulátor elfáradásával az egész eszköz javíthatatlanná válik. Ugyanez a helyzet a legnagyobb márkák elektromos fogkeféivel.

Persze vannak olyan gyártók, akik kedvezményt adnak az előző, használt eszközért. Ez valamit mérsékelhet a káros következményeken, de nem vagyunk vele sokkal beljebb.

Igazi hatása annak lenne, ha egy-egy eszközt lényegesen tovább használnánk. Ehhez viszont vagy rá kell venni a gyártókat, hogy ezt a szempontot is figyelembe vegyék a tervezésnél és az előállításnál, vagy egyenesen kötelezni kellene őket arra, hogy felhasználó által cserélhető akkumulátorokkal gyártsák az eszközeiket. 

A lap felsorol konkrét ötleteket is, amelyekkel próbálkoznak különböző országokban:

  • Fogyasztóvédelem kötelezhetné a cégeket, hogy ráírják az eszközeikre az akkumulátorciklust, és azt, mennyibe kerül az akkumulátort kicserélni az adott eszközben. 
  • Franciaországban bizonyos termékeken fel kell tüntetni egy 1 és 10 közötti skálán mozgó értéket, ami az eszköz javíthatóságát jelzi. 
  • A gyártókat lehetne kötelezni, hogy javítóeszközökkel, ügyfélszolgálattal segítsenek a felhasználóknak a beragasztott akkumulátor önálló kicserélésében.

Egyes aktivisták azt akarják elérni Európában, hogy teljes egészében tiltsák be a hatóságok a nem cserélhető akkumulátorok használatát. Ha ez megtörténne az okostelefonok és tabletek esetében, az egész szektor károsanyag-kibocsátása 30 százalékkal csökkenne 2030-ra pusztán ettől az intéskezdéstől.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem paranoid összeesküvés-elmélet, hogy direkt elavulnak a termékekA tervezett elavulás, finomabban fogalmazva élettartamra tervezés létező dolog. Érdemes tájékozódni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az Apple is támogatja a telefonok otthoni javítását, de ez keveseknek érheti megLeginkább a hobbielektronika iránt érdeklődők örülhetnek az Apple új döntésének, akik csak spórolni szeretnének a javításon, aligha járnak jobban, ha otthon állnak neki a szerelésnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az akkumulátorhoz vesszük a kézi szerszámokat, és nem fordítvaNagyban zajlik a ház körüli munkáknál használt gépek globális konszolidációja, külön világok alakulnak ki a márkák körül.

Tech akkumulátor Apple elektromos fogkefe laptop okostelefonok tablet tech tervezett elavulás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2022. szeptember 27. 07:47 Tech

G7 Reggel: Szélenergia, petróleum és egy eltökélt kommentelő

A mai részben szó lesz szlovák élelmiszerárakról, települési hulladékról és a négynapos munkahétről.

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Stubnya Bence
2022. szeptember 23. 11:06 Tech

Még a műtőasztalon is képes elterelni a figyelmet a fájdalomról a virtuális valóság

Hatodannyi érzéstelenítőt kértek azok a betegek, akik kézműtét közben megnyugtató virtuális közegbe kerültek, mint azok, akik nem hordtak VR-szemüveget.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Ne hagyd ki