Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 26. 13:04 Vállalat

Sosem látott nyereséget termel az amerikai gázszektor, de Európán csak egy-két év múlva fog segíteni

A kitermelést forradalmasító amerikai palagázszektor olyan hatalmas nyereséget termel a jelenlegi árak mellett, hogy hamarosan minden adósságát leépítheti, ami újabb beruházásoknak adhat teret – írja a Bloomberg a Deloitte LLP elemzése alapján.

A korábban gazdaságosan nem kitermelhető gáz- és olajkészleteket elérhetővé tévő repesztéses technológia ismét energetikai nagyhatalommá tette az Egyesült Államokat, ám maguk a vállalatok és befektetőik sokáig ennek nem sok hasznát látták. Egyrészt azért, mert a bevételeket folyamatosan újabb kutak létesítésére fordították, másrészt 2014-től Szaúd-Arábia vezetésével a hagyományos olajtermelők megpróbálták kivéreztetni a konkurens szektort.

Ez nem sikerült, de a palagáz-kitermelők az előző évtizedben összesen 300 milliárd dollár veszteséget hoztak össze, ami már túl sok volt a befektetőknek. Amikor a koronavírus-járvány kitörésekor az energiaárak összeomlottak, sok vállalat csődbe ment, másokat felvásároltak, a talpon maradt cégek vezetői pedig a nyereségtermelést tekintették az elsődleges célnak, nem az újabb kutak létesítését.

Ennek hatására a kitermelés akkor sem indult meredek emelkedésnek, amikor az olaj- és gázárak egyre feljebb kapaszkodtak. A pénztermelés viszont beindult: az amerikai palagázszektor 2020-ban 16, tavaly 104 milliárd dollár nyereséget termelt, és a Deloitte úgy számol, hogy ez idén már 199 milliárd dollár lesz.

Ha ez megvalósul, akkor egyrészt a szektor behozza a korábbi veszteségeket, illetve a Deloitte szerint 2023 végére teljesen ledolgozhatja az adósságait, még akkor is, ha a profit egy részét közben osztalék formájában megkapják a részvényesek. Ehhez persze az is kell, hogy az árak a mostani szintek közelében maradjanak, de jelentősen valószínűleg csak akkor csökkennének, ha súlyos recesszió alakulna ki a világgazdaságban, és/vagy az orosz energiahordozók újra szabadon áramolnának az EU-ba.

Ha viszont ez nem történik meg, akkor a Deloitte szerint a vállalatok ismét jelentős összegeket költenek majd új lelőhelyek létesítésére, különösen, ami a földgázt illeti. Sajnos azonban ez – ahogy a dátumokból látható – a mostani tél európai átvészelését még nem fogja könnyebbé tenni. Jelenleg amúgy is a földgáz cseppfolyósítását végző (LNG) létesítmények jelentik az amerikai export szűk keresztmetszetét, különösen a texasi Freeport terminálban történt robbanás óta. Pedig az amerikai LNG-szektor is termeli a profitot, a Deloitte szerint idén 59 milliárd dollárt, kétszer annyit, mint tavaly.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTúl a 300 eurós határon az európai gázár, télen csak 19 fokra fűtik az irodákat NémetországbanA visszaeső orosz gázszállítások mellett az árakat tovább hajtja, hogy az európai gázkereskedők az ázsiai vevőkkel kénytelenek versengeni a lekötetlen LNG-készletekért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet csökkenteni Magyarország orosz energiafüggőségét?Hiába a pénzbőség és az olcsó nyersanyag, elmulasztottuk az energiarendszer több lábra állítását, így ez a következő, gazdaságilag sokkal nehezebbnek ígérkező évtized feladata lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok és az amerikaiak is remekül keresnek a drága gázon, és ezt magának köszönheti EurópaEurópa alvajáró módján sétált bele az energiapiaci válságba: a hosszú távú kibocsátáscsökkentési célokat tervezgetve nem fordított elég figyelmet a rövidtávú kockázatokra.

Vállalat deloitte egyesült államok földgáz gáz gázkitermelés LNG Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2023. február 1. 14:35 Vállalat, Világ

Hamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy része

Egyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

Jandó Zoltán
2023. február 1. 04:35 Adat, Vállalat

Miért kapjuk négyszer drágábban az orosz gázt, mint a csehek?

Szijjártó Péter szerint az orosz gázszerződés árképlete sokkal kedvezőbb, mint a korábbi. Azzal az árképlettel azonban az elmúlt két évben több mint ezermilliárd forintot spóroltunk volna.

Hajdu Miklós
2023. január 31. 18:06 Vállalat

Nyugodtan söröztek a városban a CATL vezetői a németországi beruházás bejelentése után

A vállalat most átadott türingiai beruházásával kapcsolatban környezetvédelmi aggályok helyett inkább a német-kínai viszony problémái merültek fel.

Fontos

Pálos Máté
2023. február 2. 04:34 Közélet

Nem szaladt volna bele az Erasmus-pofonba a kormány, ha van fék és ellensúly

Néha talán még a kormánynak sem jönne rosszul, ha lenne valamilyen fék a brüsszeli fal előtt, ennek hiányában marad az elhúzódó csata az Európai Bizottsággal.

Kolozsi Ádám
2023. február 1. 17:17 Élet, Közélet

Februári tavaszi szünettel és júliusi vizsgákkal spórol a rezsin több nagy egyetem

Rendkívüli intézkedésekkel próbálják elérni a kormány által elvárt 25 százalékos megtakarítást. Kérdés, hogy nem kell-e majd emiatt kötbért fizetniük a gázszolgáltatónak.

Szentkirályi Balázs
2023. január 31. 20:28 Élet, Közélet

„Nehéz lesz visszaülni a tárgyalóasztalhoz” a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Debreceni nagyvállalkozó forrásunk szerint fontos lenne a párbeszéd, hogy kiderüljön, mi a valós, mérhető és bizonyítható kockázata a CATL gyárépítésének, és mik az esetleg indokolatlan félelmek.