Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 26. 13:04 Vállalat

Sosem látott nyereséget termel az amerikai gázszektor, de Európán csak egy-két év múlva fog segíteni

A kitermelést forradalmasító amerikai palagázszektor olyan hatalmas nyereséget termel a jelenlegi árak mellett, hogy hamarosan minden adósságát leépítheti, ami újabb beruházásoknak adhat teret – írja a Bloomberg a Deloitte LLP elemzése alapján.

A korábban gazdaságosan nem kitermelhető gáz- és olajkészleteket elérhetővé tévő repesztéses technológia ismét energetikai nagyhatalommá tette az Egyesült Államokat, ám maguk a vállalatok és befektetőik sokáig ennek nem sok hasznát látták. Egyrészt azért, mert a bevételeket folyamatosan újabb kutak létesítésére fordították, másrészt 2014-től Szaúd-Arábia vezetésével a hagyományos olajtermelők megpróbálták kivéreztetni a konkurens szektort.

Ez nem sikerült, de a palagáz-kitermelők az előző évtizedben összesen 300 milliárd dollár veszteséget hoztak össze, ami már túl sok volt a befektetőknek. Amikor a koronavírus-járvány kitörésekor az energiaárak összeomlottak, sok vállalat csődbe ment, másokat felvásároltak, a talpon maradt cégek vezetői pedig a nyereségtermelést tekintették az elsődleges célnak, nem az újabb kutak létesítését.

Ennek hatására a kitermelés akkor sem indult meredek emelkedésnek, amikor az olaj- és gázárak egyre feljebb kapaszkodtak. A pénztermelés viszont beindult: az amerikai palagázszektor 2020-ban 16, tavaly 104 milliárd dollár nyereséget termelt, és a Deloitte úgy számol, hogy ez idén már 199 milliárd dollár lesz.

Ha ez megvalósul, akkor egyrészt a szektor behozza a korábbi veszteségeket, illetve a Deloitte szerint 2023 végére teljesen ledolgozhatja az adósságait, még akkor is, ha a profit egy részét közben osztalék formájában megkapják a részvényesek. Ehhez persze az is kell, hogy az árak a mostani szintek közelében maradjanak, de jelentősen valószínűleg csak akkor csökkennének, ha súlyos recesszió alakulna ki a világgazdaságban, és/vagy az orosz energiahordozók újra szabadon áramolnának az EU-ba.

Ha viszont ez nem történik meg, akkor a Deloitte szerint a vállalatok ismét jelentős összegeket költenek majd új lelőhelyek létesítésére, különösen, ami a földgázt illeti. Sajnos azonban ez – ahogy a dátumokból látható – a mostani tél európai átvészelését még nem fogja könnyebbé tenni. Jelenleg amúgy is a földgáz cseppfolyósítását végző (LNG) létesítmények jelentik az amerikai export szűk keresztmetszetét, különösen a texasi Freeport terminálban történt robbanás óta. Pedig az amerikai LNG-szektor is termeli a profitot, a Deloitte szerint idén 59 milliárd dollárt, kétszer annyit, mint tavaly.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTúl a 300 eurós határon az európai gázár, télen csak 19 fokra fűtik az irodákat NémetországbanA visszaeső orosz gázszállítások mellett az árakat tovább hajtja, hogy az európai gázkereskedők az ázsiai vevőkkel kénytelenek versengeni a lekötetlen LNG-készletekért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet csökkenteni Magyarország orosz energiafüggőségét?Hiába a pénzbőség és az olcsó nyersanyag, elmulasztottuk az energiarendszer több lábra állítását, így ez a következő, gazdaságilag sokkal nehezebbnek ígérkező évtized feladata lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok és az amerikaiak is remekül keresnek a drága gázon, és ezt magának köszönheti EurópaEurópa alvajáró módján sétált bele az energiapiaci válságba: a hosszú távú kibocsátáscsökkentési célokat tervezgetve nem fordított elég figyelmet a rövidtávú kockázatokra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat deloitte egyesült államok földgáz gáz gázkitermelés LNG Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. február 21. 15:22 Vállalat, Világ

Újabb országban mondták ki, nem munkavállalók az ételfutárok, de bekerülhetnek az ágazati kollektív szerződésbe

Hiányzik az unióban az egységes szabályozás, a finn bíróság a magyarral megegyező állásfoglalást hozott.

Bőgel György
2024. február 20. 15:27 Vállalat

Mit tanulhatnak magyar vállalkozók a Kifli-anyacég sikeréből?

Adva volt egy gyorsan táguló piaci rés, a lehetőség felismerése azonban még kevés a nemzetközi piaci sikerhez, amit a Rohlik tíz év alatt elért.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Fontos

Pálos Máté
2024. február 21. 17:08 Közélet

Egyre több ember dönt a haláláról, Hollandiában már a halálozások 5 százaléka eutanázia

Európában és a világon egyre több embernek terjed ki az önrendelkezési joga a halálára – és egyre többen élnek is vele.

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.