Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 8. 11:53 Vállalat

Klíma nélküli furgonokban főnek meg a UPS-es futárok Amerikában

A sötétre festett furgonjairól ismert UPS futárszolgálat több sofőrje lett rosszul a járművekben tapasztalt meleg miatt az Egyesült Államokban: néhányan kórházba is kerültek, sőt, két huszonéves futár halálában is szerepet játszhatott a rendkívül magas hőmérséklet. A gépkocsik teljesen zárt raktereiben a dolgozók mérései szerint gyakran 50 Celsius-fokot meghaladó meleg is előfordul, és a Quartz-on megjelent beszámolók szerint a vezetőfülke sem klimatizált, miközben a nehezebb csomagok mozgatása kemény fizikai munka. Jobbára az ablak lehúzása segíti a sofőröket a meleg átvészelésében, csakhogy a forróságot fokozza az üvegházhatást keltő szélvédő és a műanyag ülés, aminek ráadásul a közvetlen közelében található a pluszhőt termelő motor.

A problémát az egyik, idén júniusban bekövetkezett haláleset után a UPS 350 ezer dolgozóját magába foglaló Teamsters szakszervezet karolta fel, a hőség ellen fokozottabb védelmet nyújtó intézkedések mellett kampányolva: ide tartozik például a ventilátorok felszerelése a gépkocsikba, illetve jobban szellőző munkaruha és több pihenőidő biztosítása. A szervezet reményei szerint az egész iparág figyelmét fel tudják hívni a klímaváltozás okozta veszélyekre, és sikerül a dolgozók védelmét garantáló előírásokat elfogadtatni.

A UPS szóvivője szerint a sofőrök egészsége és biztonsága kiemelten fontos, amiért már most sok intézkedést megtesz a vállalat: a dolgozók online oktatás keretében a hőség leküzdéséhez egészségvédelmi tanácsokat kapnak, frissítők állnak a rendelkezésükre, és a járműveket a melegnek jobban ellenálló tetővel, valamint erősebb szellőzőrendszerrel kezdték felszerelni.

A szakszervezet azonban mindezt kevesli, főleg annak tükrében, hogy a cég egyes autók bekamerázására nem sajnálta a pénzt.

Persze korántsem csak a futárok életét keseríti meg a meleg munka közben, mostanra egyre több cégnél teszik szóvá a dolgozók, hogy miképp hat a kánikula a munkakörülményeikre. A hőséghez köthető munkahelyi megbetegedések, sérülések, illetve halálesetek számára vonatkozóan azonban nincs megbízható statisztika, becslések szerint az előbbi adat évi 170 ezer lehet, míg a végzetes esetek száma 600 és 2000 között alakul az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFára akasztott telefonokkal próbálnak több megbízáshoz jutni futárok AmerikábanA kiszállítási feladatokért zajló versenyben elég furcsa módszerhez folyamodtak egyes amerikai futárok és ügyeskedők.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKatás probléma nélkül is ezrével eresztik szélnek az ételfutárokat Nyugat-EurópábanTúlpörgette magát a piac, és most alacsonyabb szinten kezdett konszolidálódni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA normál étlap mellett egyre többször van egy drágább is, a Foodpanda-Wolt rendelésekreAz ételfutár cégeknek fizetett díjakat a kisebb vendéglátósok egyértelműen a vevőkre terhelik, a nagy szereplők azonban láthatóan nem kényszerülnek erre.

Vállalat futár futárcégek hőség UPS Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2022. szeptember 23. 12:55 Vállalat

A Volkswagen kivonulhat Kelet-Európából a gázárak miatt

A drága és bizonytalan energiaellátás kedvezőtlen feltételeket teremt a feldolgozóiparnak Európában.

Jandó Zoltán Stubnya Bence
2022. szeptember 23. 04:34 Vállalat

Lehet, hogy nincs, de legalább olcsó: nem nagyon volt realitása a hatósági ár eltörlésének

A legnehezebb időszakot túlélte az árstop. A Mol nyeresége alacsonyabb, de még mindig magas lehet, a kisebb kutak üzleti helyzete tovább romlik, az áruhiány pedig marad.

Pálos Máté
2022. szeptember 20. 15:54 Vállalat, Világ

A bepörgő infláció és az elhúzódó háború mellett is egyre több a dollármilliomos a világon

Az elmúlt 10 évben a világ dollármilliárdosainak vagyona 90 százalékkal nőtt, vagyonuk a világ összesített GDP-jének közel 12 százalékának megfelelő összeg.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Bucsky Péter
2022. szeptember 25. 04:34 Adat, Közélet

Rogán 446 milliót, a legszegényebb államtitkár 4 milliót keresett tavaly

A miniszterek és az államtitkárok vagyoni helyzete között óriási a különbség. Orbán Viktornál 27-en is többet keresnek. A szja-kedvezményekkel százmilliót spórolnak a miniszterek, de Rogán Antal nem él a kedvezménnyel.

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Ne hagyd ki