Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 8. 11:53 Vállalat

Klíma nélküli furgonokban főnek meg a UPS-es futárok Amerikában

A sötétre festett furgonjairól ismert UPS futárszolgálat több sofőrje lett rosszul a járművekben tapasztalt meleg miatt az Egyesült Államokban: néhányan kórházba is kerültek, sőt, két huszonéves futár halálában is szerepet játszhatott a rendkívül magas hőmérséklet. A gépkocsik teljesen zárt raktereiben a dolgozók mérései szerint gyakran 50 Celsius-fokot meghaladó meleg is előfordul, és a Quartz-on megjelent beszámolók szerint a vezetőfülke sem klimatizált, miközben a nehezebb csomagok mozgatása kemény fizikai munka. Jobbára az ablak lehúzása segíti a sofőröket a meleg átvészelésében, csakhogy a forróságot fokozza az üvegházhatást keltő szélvédő és a műanyag ülés, aminek ráadásul a közvetlen közelében található a pluszhőt termelő motor.

A problémát az egyik, idén júniusban bekövetkezett haláleset után a UPS 350 ezer dolgozóját magába foglaló Teamsters szakszervezet karolta fel, a hőség ellen fokozottabb védelmet nyújtó intézkedések mellett kampányolva: ide tartozik például a ventilátorok felszerelése a gépkocsikba, illetve jobban szellőző munkaruha és több pihenőidő biztosítása. A szervezet reményei szerint az egész iparág figyelmét fel tudják hívni a klímaváltozás okozta veszélyekre, és sikerül a dolgozók védelmét garantáló előírásokat elfogadtatni.

A UPS szóvivője szerint a sofőrök egészsége és biztonsága kiemelten fontos, amiért már most sok intézkedést megtesz a vállalat: a dolgozók online oktatás keretében a hőség leküzdéséhez egészségvédelmi tanácsokat kapnak, frissítők állnak a rendelkezésükre, és a járműveket a melegnek jobban ellenálló tetővel, valamint erősebb szellőzőrendszerrel kezdték felszerelni.

A szakszervezet azonban mindezt kevesli, főleg annak tükrében, hogy a cég egyes autók bekamerázására nem sajnálta a pénzt.

Persze korántsem csak a futárok életét keseríti meg a meleg munka közben, mostanra egyre több cégnél teszik szóvá a dolgozók, hogy miképp hat a kánikula a munkakörülményeikre. A hőséghez köthető munkahelyi megbetegedések, sérülések, illetve halálesetek számára vonatkozóan azonban nincs megbízható statisztika, becslések szerint az előbbi adat évi 170 ezer lehet, míg a végzetes esetek száma 600 és 2000 között alakul az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFára akasztott telefonokkal próbálnak több megbízáshoz jutni futárok AmerikábanA kiszállítási feladatokért zajló versenyben elég furcsa módszerhez folyamodtak egyes amerikai futárok és ügyeskedők.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKatás probléma nélkül is ezrével eresztik szélnek az ételfutárokat Nyugat-EurópábanTúlpörgette magát a piac, és most alacsonyabb szinten kezdett konszolidálódni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA normál étlap mellett egyre többször van egy drágább is, a Foodpanda-Wolt rendelésekreAz ételfutár cégeknek fizetett díjakat a kisebb vendéglátósok egyértelműen a vevőkre terhelik, a nagy szereplők azonban láthatóan nem kényszerülnek erre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat futár futárcégek hőség UPS Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.