Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. szeptember 2. 14:53 Vállalat

Fára akasztott telefonokkal próbálnak több megbízáshoz jutni futárok Amerikában

A válságos gazdasági helyzet kiélezi a versenyt a futárok között, akik nem órabérben részesülnek, hanem az egyes szállítások után kapják a díjazásukat. A járvány következtében jelentős keresletnövekedést tapasztaló házhoz szállító cégek sok állását elveszítő ember alkalmi mentsváraivá váltak, aminek a megnövekedett igények mellett az is kedvez, hogy a futárokat jellemzően rugalmas módon, alvállalkozóként foglalkoztatják. Így nemcsak a munkanélküliek, hanem valójában bárki regisztrálhat, aki többletbevételhez szeretne jutni, aminek következtében végső soron úgy látszik, inkább a futárok versenyeznek a megbízásokért, és nem a cégek őértük, az Egyesült Államokban legalábbis.

A fuvarok iránti elkeseredett hajszát példázza a Bloomberg által feltárt chicagói eset: a város lakói arra lehettek figyelmesek, hogy mobiltelefonok lógnak a fákról az Amazon átadási állomásai és bizonyos éttermek közelében. Az Amazon diszpécseri rendszerét mostanra jól kiismerő futárok ugyanis rájöttek, hogy jobb eséllyel kapnak megbízást, ha az árufelvételi pontok közelében helyezkednek el. Ez valójában nem mindig megvalósítható, de ha a fuvarszervező alkalmazást futtató készülékeiket a megfelelő helyen hagyják a futárok, és a működését felügyelik egy náluk lévő másik eszközzel akár távolabbról is, akkor nagy valószínűséggel megkaphatják a környékről induló kiszállítások nagyját.

A rendszer kijátszása már szervezett szinten is zajlik, a trükkösen elhelyezett készülékeken több különböző felhasználói fiókkal jelentkeznek be az ügyeskedők, akik némi jutalék ellenében biztosítanak így a velük kapcsolatban álló sofőröknek több fuvart. A jelenség már az Amazon számára is ismert, a cég azonban még nem tudott fellépni ellene – persze a simlis futárok és önjelölt fuvarszervezők minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a tevékenységük rejtve maradjon.

A hivatalos kiszállító vállalkozások számára ugyanakkor nem csak az alvállalkozóik között igazságtalanná váló fuvarelosztás jelent gondot. Legalább ugyanilyen égető problémák adódhatnak abból is, hogy nem tudják pontosan, kiknek adják tovább pontosan a megbízásokat a csalók, és még az is lehet, hogy jogosítvány és a szükséges engedélyek nélkül végzi el valaki a kiszállítást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Amazon robotok segítségével hajszolja a végletekig a dolgozóitAz USA második legnagyobb cégénél minden a gyorsaságról szól, a dolgozók kíméletlen elvárásoknak kénytelenek megfelelni, egészen addig, amíg az egészségük bírja.

Vállalat amazon futár futárcégek válság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2022. május 24. 16:39 Pénz, Vállalat

Nem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknak

A sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.

Bucsky Péter
2022. május 23. 04:34 Vállalat

1200 milliárd forint mutatja, miért küldi Orbán Viktor külföldre a magyar cégeket

A magyar gazdaságban nő a külföldi tulajdonú vállalatok szerepe és az általuk hazaküldött osztalék összege, amely után szinte semmi bevétele sincs a magyar államnak.

Torontáli Zoltán
2022. május 22. 17:04 Tech, Vállalat

Jön a napelemes rendszer, amelyet bárki összerakhat otthon, és engedélyeztetni sem kell

Felcsíptetik az erkélykorlátra, bedugják a konnektorba, és azonnal nyomja az áramot például a hűtőnek vagy a villanybojlernek.

Fontos

Avatar
2022. május 25. 13:34 Élet

Kétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra

70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.

Váczi István
2022. május 25. 11:31 Világ

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt.

Avatar
2022. május 24. 15:00 Pénz

Nyíregyháza lepipálta New Yorkot a bérleti díjak drágulásában

Rekordidő alatt drágultak nagyot a nyíregyházi háromszobás lakások.