Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. szeptember 2. 14:53 Vállalat

Fára akasztott telefonokkal próbálnak több megbízáshoz jutni futárok Amerikában

A válságos gazdasági helyzet kiélezi a versenyt a futárok között, akik nem órabérben részesülnek, hanem az egyes szállítások után kapják a díjazásukat. A járvány következtében jelentős keresletnövekedést tapasztaló házhoz szállító cégek sok állását elveszítő ember alkalmi mentsváraivá váltak, aminek a megnövekedett igények mellett az is kedvez, hogy a futárokat jellemzően rugalmas módon, alvállalkozóként foglalkoztatják. Így nemcsak a munkanélküliek, hanem valójában bárki regisztrálhat, aki többletbevételhez szeretne jutni, aminek következtében végső soron úgy látszik, inkább a futárok versenyeznek a megbízásokért, és nem a cégek őértük, az Egyesült Államokban legalábbis.

A fuvarok iránti elkeseredett hajszát példázza a Bloomberg által feltárt chicagói eset: a város lakói arra lehettek figyelmesek, hogy mobiltelefonok lógnak a fákról az Amazon átadási állomásai és bizonyos éttermek közelében. Az Amazon diszpécseri rendszerét mostanra jól kiismerő futárok ugyanis rájöttek, hogy jobb eséllyel kapnak megbízást, ha az árufelvételi pontok közelében helyezkednek el. Ez valójában nem mindig megvalósítható, de ha a fuvarszervező alkalmazást futtató készülékeiket a megfelelő helyen hagyják a futárok, és a működését felügyelik egy náluk lévő másik eszközzel akár távolabbról is, akkor nagy valószínűséggel megkaphatják a környékről induló kiszállítások nagyját.

A rendszer kijátszása már szervezett szinten is zajlik, a trükkösen elhelyezett készülékeken több különböző felhasználói fiókkal jelentkeznek be az ügyeskedők, akik némi jutalék ellenében biztosítanak így a velük kapcsolatban álló sofőröknek több fuvart. A jelenség már az Amazon számára is ismert, a cég azonban még nem tudott fellépni ellene – persze a simlis futárok és önjelölt fuvarszervezők minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a tevékenységük rejtve maradjon.

A hivatalos kiszállító vállalkozások számára ugyanakkor nem csak az alvállalkozóik között igazságtalanná váló fuvarelosztás jelent gondot. Legalább ugyanilyen égető problémák adódhatnak abból is, hogy nem tudják pontosan, kiknek adják tovább pontosan a megbízásokat a csalók, és még az is lehet, hogy jogosítvány és a szükséges engedélyek nélkül végzi el valaki a kiszállítást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Amazon robotok segítségével hajszolja a végletekig a dolgozóitAz USA második legnagyobb cégénél minden a gyorsaságról szól, a dolgozók kíméletlen elvárásoknak kénytelenek megfelelni, egészen addig, amíg az egészségük bírja.

Vállalat amazon futár futárcégek válság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2020. szeptember 22. 06:11 Adat, Vállalat

A járvány miatti kényszerű otthonlét megemelte a rezsit, amit utólag kell kifizetni

A szolgáltatók úgy kalkulálnak, hogy egy átlagos háztartás néhány ezer forinttal fizethet többet a kényszerű otthonlét miatt.

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 11:37 Vállalat

Visszajönnének Kelet-Európába a Kínában gyártó német cégek

A német cégek még soha nem érdeklődtek akkora mértékben lengyelországi beruházások iránt, mint most.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 19. 12:32 Vállalat, Világ

Megvan a Nutella-prémium, októberben 750 ezer forinttal többet kapnak a dolgozók

A Ferrero gyárai a járvány első hulláma alatt sem zártak be, a cég nagyrészt elérte a céljait, ezért idén is magas prémiumot fizet az alkalmazottainak.

Fontos

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

Kasnyik Márton
2020. szeptember 19. 07:41 Adat

Lehet, hogy a covid a történelem szemétdombjára küldi az influenzát

Híre-hamva sincs az influenzának azokban az országokban, ahol ilyenkor dúlni szokott. Átmeneti győzelem ez, vagy sikerül végleg megszabadulnunk tőle?