Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2021. október 12. 10:42 Támogatói tartalom, Vállalat

Rugalmasság és innováció a nyerő a mennyiség helyett a buszgyártásban

Regionális bővülésre készül a budapesti, debreceni, kecskeméti, Komárom-Esztergom megyei és székesfehérvári helyi közlekedésben már több száz autóbuszt üzemeltető ITK Holding Zrt. Interjúnkban Kossa György, a cégcsoport elnök-vezérigazgatója arról is beszámol, hogy milyen hatása volt a koronavírusnak a közösségi közlekedésre, hogyan lehetne az utazási és társadalmi igényeknek jobban megfelelő közösségi közlekedési rendszereket fejleszteni.

– Milyen kihívásokkal kell megküzdeniük a hazai közösségi közlekedési szolgáltatóknak?

– Jelentős változásra van szükség a közösségi közlekedésben a megrendelői és a szolgáltatói oldalról is. A legfontosabb az lenne, hogy a tőkemegtérülési mutatókat fogadják el a megrendelők, mivel sajnos abba az irányba ment el a hazai közösségi közlekedés már hosszú ideje, hogy a járművek értékcsökkenését felélik a jellemzően állami vagy önkormányzati tulajdonú szolgáltatók. Így nem képződik olyan pénzügyi alap, amiből a műszaki amortizációt követően meg lehetne újítani a járműflottákat. Másrészt a növekvő elvárások – kényelmesebb, pontosabb, megbízhatóbb, légkondicionált buszok – csakis jelentősebb költségek mellett biztosíthatók.

– Vannak olyan hazai eredmények, amiket ki lehet emelni?

– Hazánkban európai összehasonlításban is kiemelten jó minőségű a közösségi közlekedés, különösen a hálózatok sűrűsége miatt. Egy magyar városban jóval kevesebbet kell a legközelebbi megállóig sétálni, mint akár Londonban vagy más nyugati nagyvárosban. Ez egy olyan érték, ami világszinten is kiemelkedő eredményünk. A kiváló hálózathoz azonban eszközöket is rendelni kell. Célszerű lenne folyamatosan vizsgálni, hogyan lehetne dinamikusan változtatni ezeket a hálózatokat: az urbanizáció gyorsan változik, új lakóparkok, ipari parkok, irodaházak épülnek, ezekre sokkal gyorsabban kellene reagálni. Ez nemcsak a városokban igaz, hanem a helyközi közlekedésben is. A gyorsabb reagálás növelhetné a közösségi közlekedés népszerűségét, elkerülhető lenne, hogy egy-egy új beruházás átadásakor autóba üljenek át az utasok, mert nem épült ki időben a közösségi közlekedés.

– Miért olyan nagy kihívás ezekre a változásokra reagálni?

– A magyarországi közlekedési rendszer igen merev. Egyrészt a közbeszerzési és szerződéskötési rendszer kötött, nem ritkán 8-10 éves időszakra szerződésben rögzítik az elvárt közlekedési teljesítményeket. Csakhogy az utazási igények akár néhány hónap alatt is változhatnak – elég itt a koronavírus okozta kihívásra gondolni. Egy 10 éves szerződés esetén már egy város szerkezete is érdemben változik, erre reagálni igen nehéz és hosszadalmas adminisztrációs feladat a szerződések módosításával. Sokszor új közbeszerzési eljárásra lenne szükség az észszerű változások végrehajtása érdekében, ami idő- és költségigényes. Érdemes lenne ezért már a közbeszerzési eljárások megkezdésekor erre gondolni, például a teljesítményekben egy plusz-mínusz 10-20 százalékos változás lehetőségét beépíteni. A rugalmasság mind a városok, mind az utasok, mind a szolgáltatók számára fontos lenne.

Kossa György, az ITK elnök-vezérigazgatója Debrecenben a Mercedes-Benz REFORM 600 IC normálpadlós távolsági
autóbusza szeptember 28-i átadásán

– Miért nem történik meg gyakrabban a hálózatok átszervezése?

– A közösségi közlekedési hálózatok módosítása érzékeny politikai kérdés, és emiatt nem feltétlenül csak a gazdasági és társadalmi érdekek vagy a használati racionalitás a döntők. Manapság az a jellemző, hogy a helyi közösségi közlekedési menetrendekről és a járatok útvonaláról a városi közgyűlések döntenek, ami több szempontból sem hatékony. Egyrészt ez túlságosan hosszadalmas folyamat, hónapokig tart egy-egy ehhez szükséges előterjesztés kidolgozása és elfogadása az akár csak több hónapnyi eltéréssel ülésező közgyűlésekben. Sokkal hatékonyabb az a modell, amikor a városok egy megrendelő közlekedésszervező vállalatot hoznak létre, ami sokkal rugalmasabban tudja módosítani a megrendeléseket – ilyen például a Kecskeméti Közlekedési Központ (KeKo) vagy a fővárosi BKK. Ezeknek a cégeknek meg kell kapniuk azt a bizalmat és felhatalmazást az önkormányzatoktól vagy az állami szervektől, hogy önállóan dönthessenek és gazdálkodhassanak.

– Mitől tudnak az ilyen közlekedésszervező cégek hatékonyabbak lenni?

– Egy önkormányzati döntéshozatal esetén még az is előfordulhat, hogy egy járat menetrendjének módosítása egy-két évet vehet igénybe – egy önálló közlekedésszervezőnél ez legfeljebb napok kérdése. A gyakorlat azt mutatja, hogy az utasok jóval kevesebb eséllyel fordulnak el a közösségi közlekedéstől, ha rugalmasan tud a megrendelő az igényeikre reagálni. Nem csak a menetrendre szabad itt gondolni: ha egy járaton még sincs annyi utas, nem biztos, hogy egy 50 személyes buszt kell ott járatni, sokkal olcsóbb lehet például egy 20 személyes. Ez pedig csökkenti a költségeket, ami hozzájárul a fenntarthatóbb közösségi közlekedéshez. Sajnálatos módon itthon még kevesen mernek kísérletezni, sokan félnek a kockázatoktól, de ezen túl kell tudni lépni! Az előremutató és jó példák itthon is azt mutatják, hogy igenis hatékonyabbá és népszerűbbé tehető a közösségi közlekedés.

– Miért okoz gondot a járművek elöregedése, miért nem tudnak erre a hazai szolgáltatók felkészülni?

– Az önkormányzati és állami társaságoknál a fő kihívás, hogy mindig csak éves költségvetésben tudnak gondolkodni, nincsen hosszú távú finanszírozás. Így nem lehet üzleti tervben, projektekben gondolkodni – az uniós források jelentenek ez alól kivételt. A költségvetési szerveknél igen kötöttek az előírások, ezért is érdemes bevonni a közlekedésszervezőket – ugyanakkora éves büdzséket is hatékonyabban és rugalmasabban tudnak elkölteni, nem kell az összes beruházást forintra pontosan megtervezniük előre.

– Mit mutatnak a számok, mennyire elégedettek az utasok a közösségi közlekedéssel, mennyire hajlandók visszatérni a koronavírus-járvány hullámai után?

– Magyarországon az egyik legmagasabb a közösségi közlekedés aránya Európában a közlekedési munkamegosztáson belül, ami jól mutatja, hogy sokan szeretik ezt. Egyelőre még kevesebb utas van, de jól látható, hogy a lazítások után egyre többen térnek vissza. Kecskeméten és Debrecenben is ezt támasztják alá a saját tapasztalataink. A korábbi csúcsait természetes, hogy nem tudja elérni még az utasszám– hiszen még ma is sokan otthonról dolgoznak, de a tudatalattiban is sokaknál ott van még a járványtól való félelem, ami szintén csökkenti a mobilitási igényeket.

– A digitalizáció mennyire lehet lehetőség a hazai közösségi közlekedésben, az utasok sokaságával kapcsolatban álló cégeknek lehet szerepe más mobilitási szolgáltatásokban is?

– A ma már az emberek messze többsége által használt okostelefon-alkalmazások segítenek a közösségi közlekedés mellett más alternatív közlekedési megoldások használatában és ezek összekapcsolásában is. Ez pedig végső soron a közösségi közlekedést is vonzóbb alternatívává teheti. Mivel nagyon könnyen elérhetők a menetrendek, a jegyvásárlás, nem kell időt szánni a jegyautomaták és/vagy jegypénztárak felkeresésére. A közösségi közlekedési szolgáltatóknak a papíralapú jegyrendszer fenntartása jelentős költség, ahogy egyre többen mobilra váltanak, az ilyen kiadások érdemben csökkenthetők.

– Az ITK buszgyártóként hogyan tudja a rugalmas közösségi közlekedés iránti igényeket kiszolgálni?

– A termékpalettánk igen széles, gyártunk Mercedes-Benz Sprinter és V osztályos kishaszongépjárműveket, a Mercedes-Benz REFORM városi és elővárosi modelljeit, illetve immár távolsági taggall is bővült a kínálatunk. A dízel meghajtás mellett pedig már készítjük elő, hogy folyamatosan növekvő mennyiségben tisztán elektromos modelleket is tudjunk gyártani. Én úgy látom a kollégáimmal, hogy az elektromos meghajtás inkább átmeneti megoldás lesz a haszonjárműveknél, sokkal inkább az üzemanyagcella lesz a hosszú távú megoldás, és erre is készülünk.

– Milyen kihívást jelent az alternatív megoldások használata a közösségi közlekedésben?

– A közösségi közlekedésben óriási kultúraváltásra van szükség, erről már a beszélgetés elején is szó volt. Nemcsak a hálózatot kell rugalmasabbá tenni, a közlekedési szolgáltatók üzemeltetését is. Jelenetős kihívás például, amikor nagy mennyiségű jármű töltését kell megoldani – nem maga a töltő telepítése a fő feladat, hanem hogy a villamoshálózat egyáltalán elbírja ezt a nagyon is jelentős terhelést. Ez sűrűn beépített városi környezetben nem triviális feladat, amihez az energiaszolgáltatókkal kell közösen megoldásokat keresni. A karbantartás is teljesen új szemléletet kíván: nagyon sarkítva, nem kalapácsra, hanem laptopra van szükség. Az egyen- és erősáramú rendszerek karbantartása összetett, költség- és időigényes feladat, amihez specializált szaktudásra van szükség, rendszeres továbbképzésekkel. De a buszvezetők képzésében is új feladatok vannak, például a hatótáv szempontjából óriási szerepe van, hogy mennyire használják az üzemi féket és a visszatáplálást. A hálózat szerepére is érdemes ismét utalni: nem mindegy, mekkora napi futásteljesítményre van szükség egy-egy vonalon, ki lehet-e azt elektromos járművekkel is szolgálni, vagy sem.

– Az elektromos buszok beszerzésére mennyire van lehetősége a hazai szolgáltatóknak, mennyire előnyösek az ilyen beruházások?

– Magyarország kormánya egy nagyon okos döntést hozott a Zöld Busz programmal. A városok ezzel támogatást kapnak a beszerzésekhez – a zöldítéshez erre mindenképp szükség van, mivel korábban a legtöbb cég felélte az amortizációt. Az ilyen beszerzések pedig mindenképpen hozzájárulnak a helyi levegő- és életminőség javításához. Az akkumulátor-újrahasznosítást azonban még meg kellene oldani. De nem véletlen, hogy óriási várakozás előzi meg a körforgásos gazdaságot ennek kapcsán. Ráadásul nem alaptalanul, hiszen az alumíniumipar megmutatta, hogy ez lehetséges. A buszok tervezésekor is figyelnünk kell a fenntartható gazdaságra, ezért sem támogatom az olyan felépítményeket, amiket nem lehet újrahasznosítani.

– Az elektromos autóknál és akkumulátorgyártásban a gigagyárak terjednek. A buszgyártásban mennyire fontos a méretgazdaságosság?

– Azt látom, hogy egyre összetettebb a piac, és a nagyobb gyártók kisebb rugalmassága már piacvesztéssel jár. Eközben egyre több technológiai lehetőség van: elektromos motor lehet agymotoros, vagy nem, hibrid meghajtásra is több megoldás van, önhordó és alvázas karosszéria is elérhető. Az ügyfelek egy része könnyűszerkezetes, a másik része rozsdamentes felépítményt szeretne. Annyira diverzifikálttá vált a buszpiac, hogy néhány nagy gyártó ezeket nem tudja kielégíteni. Eközben a gyorsaság és a rugalmasság fontosabb nem ritkán az árnál is. Manapság, amikor akár másfél évet kell várni egy személyautóra, különösen felértékelődik az a képesség, ha valaki raktárra is képes volt gyártani. Az uniós támogatásoknak is szerepe lehet ebben: amikor forrásokat határidőkre kell felhasználni, akkor nagyon felértékelődik az a képesség, hogy akár néhány hónap alatt akár több tucatos mennyiségeket tudjon egy gyártó szállítani.

– Az ITK számára mi a cél a buszpiacon? A hazai igények kiszolgálása vagy nemzetközi terjeszkedés?

– Hosszabb távú üzleti tervek mentén fejlődünk. Természetesen vannak vízióink – többször elmondtam, hogy Közép-Kelet-Európa vezető mobilitási cégévé szeretnénk válni. A realitás az, hogy ezt egy legalább 10 éves üzleti terv segítségével tudjuk elérni. A buszgyártás kapcsán a hosszút távú céljaink miatt álltunk össze a Daimlerrel mint stratégiai partnerrel. A mi buszainknak – számos más térségbeli független gyártóval szemben – globális szervizellátottsága van. Bármely Mercedes-Benz márkaszervizben meg tudják javítani, illetve biztosított a hosszú távú alkatrészellátás is. Fontos kiemelni, hogy a buszainkra adott termékfelelősségnek is kiemelt jelentősége van. Ezeknek a buszoknak használtan is megmarad az értéke, míg egy termékfelelősséggel nem rendelkező használt busznak nincsen másodlagos piaca. Ez a finanszírozás szempontjából fontos, bankhitelt, lízinget a bankok ilyen termékekre biztosítanak a piaci szereplőknek. Mivel ma már a buszközlekedés java részét magánvállalatok biztosítják régióinkban, ennek a szempontnak egyre nagyobb szerepe lesz. Az értékesítési hálózatban is óriási segítség a Daimler-együttműködés, hiszen egy saját dílerhálózat felépítése elképesztően drága és kockázatos vállalkozás lenne.

– A növekedési tervekre milyen hatással volt, hogy a MOL többségi tulajdont szerzett az ITK Holdingban 2018-ban?

– A MOL-ban egy kiváló társra leltünk, ez egy joint venture, nincs hatalmi helyzet. Egy olyan professzionális cégkultúrája van a MOL-nak, amiből sokat tanulhatunk. Reményeim szerint mi is tudunk olyan értékeket adni, amik számukra is fontosak. A két cég kapcsolatát egy mindkét szereplőnek előnyös együttműködésként értékelem. Fontos, hogy mi a mobilitási piacon egy nagyon is érdemi jelenlétet tudunk így lehetővé tenni, és a régióban a jövőben szeretnénk tovább bővíteni jelenlétünket. A járműgyártásban is szeretnénk a régiós és nemzetközi piacokon bővülni partnereinkkel, ami egyértelmű célunk.

– Milyen szerepe van a mobilitási szolgáltatási és buszos piacra, hogy egyre több városi és helyközi szolgáltatást tender keretében piaci cégeket bíznak a régiónkban?

– Azt gondolom, hogy óriási változáson ment keresztül minden olyan város, ahol meg merték ezt lépni. A saját esetünkben Debrecenben és Kecskeméten is azt látjuk, hogy az utazóközönség és a város is érzékelte ezt a változást, egy teljesen új szemlélet jelent meg. Szerintem a jó gazda személete előre viszi a közlekedési ágazatot. Természetesen ehhez szükségesek az anyagi források is, de egy város életében a versenykésességre is komoly hatása van annak, hogy milyen a közlekedése. Egy befektető is megnézni, hogy egy új gyárba, irodába hogyan tudnak eljutni a munkavállalók. Ezért is tartottam bölcsnek a kormányzat azon döntését, hogy az iparűzési adóból elsősorban a helyi közlekedést kell finanszírozni – hiszen ez határozza meg azt, hogy a város szolgáltatásait hogyan tudják igénybe venni a lakosai. A klímaváltozással összefügő elvárások pedig még inkább megkövetelik a jó minőségi közösségi közlekedést, várhatóan egyre többen fogják használni azt. Elég ennek kapcsán arra gondolni, hogy Japánban csak úgy lehet személygépkocsit vásárolni, ha saját tulajdonú vagy bérelt parkolóhellyel rendelkezik a vevő a lakásától maximum 2 kilométerre. Ez még nagyon távolinak tűnik, de biztosan ebbe az irányba indul majd a világ.

A cikk megjelenését az ITK Holding Zrt. támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Támogatói tartalom Vállalat autóbusz busz ITK itk holding itk reform közösségi közlekedés Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

Debreczeni Anna
2024. július 24. 09:41 Támogatói tartalom

Megérkezett a bankkártyák Usain Boltja, amivel igénylés után szinte rögtön fizethetünk is

Ha valaki új kártyát igényel az Erste Banknál, akkor ezentúl nem kell megvárnia, amíg a plasztiklap elkészül, mert egy órán belül használhatja a mobilján keresztül.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.