Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. augusztus 15. 12:22 Vállalat

Zöldül a legfontosabb építőanyag gyártása, jelentős drágulás nélkül

Az építőipari cégek is igyekeznek csökkenteni a tevékenységük nyomán történő üvegházhatású gázkibocsátást, a New York Times összeállítása szerint több betongyártó vállalat is keményen dolgozik az évezredes múltú építőanyag megújításán. A hagyományos beton homok, kavics, víz és cement keverékéből készül, az utóbbi alapanyag előállítása azonban meglehetősen környezetszennyező, az erre szakosodott iparág a globális szén-dioxid-kibocsátás nagyjából nyolc százalékáért felelős.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rómaiak tökélyre fejlesztették, mára a Föld egyik legnagyobb szennyezője lettA cementből fogy a legtöbb a világon az ember által előállított anyagok közül, és nemcsak a bolygó lebetonozása miatt van jelentős hatással ránk.

A kaliforniai Central Concrete például egy vegyipari vállalattal együttműködve kísérletezik a szén-dioxid betonba történő befecskendezésével. A technológia jóvoltából az ipari tevékenység során koncentráltan keletkező szén-dioxidot az építőanyagban lehet megkötni, így a gáz nem kerülne a légkörbe. Egy másik cég, a CarbonCure Technologies megoldásával ráadásul a beton minősége is javítható a hozzáadott folyékony halmazállapotú szén-dioxiddal, és valamelyest csökkenthető a szükséges cement mennyisége, ami az iparág előtt álló egyik legnagyobb kihívás. A Blue Planet fejlesztésével pedig az erőművek füstjéből megkötött szén-dioxidból készíthető olyan mesterséges anyag, amivel a homok és a kavics helyettesíthető.

Persze a cementgyártók is igyekeznek környezetbarát új termékekkel piacra lépni, ráadásul a betonipar hagyományosan igyekszik a cement használatát minimalizálni. A betonba kevert cement mennyiségének csökkentése ugyanis nemcsak a környezetvédelem, hanem a beton ára miatt is régóta fontos cél, mivel annak előállítása energiaigényes, és ezáltal drága, illetve környezetszennyező folyamat. Évtizedekkel ezelőtt leginkább még a szénerőművek működése során keletkező pernye, illetve az acélgyártás melléktermékeként kialakuló salak volt használható a cement helyettesítésére. Mára azonban egyre kevesebb erőművet fűtenek szénnel, és az acélgyártás is sokfelé visszaszorulóban van, ami szintén olyan újításokra kényszeríti a betongyártókat, mint például az üveghulladékból készült por bekeverése.

Az ágazat zöldítését a piaci környezet is egyre inkább kikényszeríti, az építészek, a befektetők és a politikusok számára egyre fontosabb szempont az üvegházhatású gázkibocsátás mérséklése az építkezések során. A hatékony világítási, fűtési és szigetelési rendszerek mellett ez az építőanyagok megválasztásában is érzékelhető, a fa vagy akár a bambusz népszerűsége is növekszik a cementalapú betonéval ellentétben. Persze az épületek alapozásától a födémekig használt beton aligha váltható ki teljesen, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vezető megoldások iránti igény mindenesetre gyorsan erősödik, ami jól látszik a Central Concrete értékesítési adataiból is:

a kétezres évek elején az eladott betonnak még csak a húsz százaléka készült környezetbarát technológiával, de ma már ez az arány hetven százalék körüli.

Szakértők szerint ugyanakkor egycsapásra nem fog megváltozni a betongyártás, inkább a lehetséges anyagkombinációk száma nő majd. Kérdés az is, hogy a környezetbarát építőanyagok árai meghaladják-e a hagyományos betonét, amivel kapcsolatban egyelőre biztató jelek mutatkoznak. A LafargeHolcim tapasztalatai szerint öt százalékkal drágább az a beton, aminek az előállítása során ötven százalékkal kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe a megszokott keverékhez képest, azonban a már említett Central Concrete például az egyre inkább környezettudatos vevők megnyerése reményében ezeket az árkülönbségeket inkább lenyeli.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCement helyett kannabiszt használnak, hogy környezetbarátabb legyen az útépítésVan olyan építőipari technológia, aminek során a földeken megtermesztett építőanyagnak köszönhetően akár a légköri szén-dioxid megkötését is eredményezhetik az új épületek felhúzása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat beton cement építőipar szén-dioxid kibocsátás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.