Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 13. 10:16 Vállalat

Nem lesz többé Kína a világ gyára

Úgy tűnik, részben célt ér Donald Trump amerikai elnök Kínával szembeni politikája, sikerül meggyengíteni az ázsiai nagyhatalom pozícióit a telefonok és számítástechnikai eszközök gyártásában.

A Magyarországon is tevékenykedő, felénk inkább Foxconn néven ismert Hon Hai Precision Industry Co. elnöke a második negyedéves eredményeket ismertető tájékoztató után beszélt arról elemzőknek, hogy a tajvani alapítású cég fokozatosan tovább növeli gyártókapacitásán belül a Kínán kívüli helyszínek arányát, hogy elkerüljék az onnan jövő termékekre vonatkozó amerikai vámokat. Tavaly június végén még csak 25 százalék volt a világ Kínán kívüli részének aránya a Foxconn gyártókapacitásában, most pedig 30 – írja a Bloomberg.

„Nem számít, hogy az új helyszín India, Délkelet-Ázsia vagy az amerikai kontinens, mindegyikben ki fog épülni a gyártási ökoszisztéma” – mondta a vállalat elnöke. Hozzátette, Kína továbbra is kulcsszereplő lesz a cég gyártási hálózatában, de

véget ért az az időszak, amikor az ország a világ gyára volt.

Ezekre a szavakra érdemes odafigyelni, hiszen a Foxconn a világ egyik legnagyobb összeszerelő vállalata a fogyasztói elektronikai termékek ágazatában, olyan ügyfelekkel, mint az Apple, a Dell vagy éppen a Nintendo.

Az már más kérdés, hogy – Trump szándékai szerint – valóban gyengíti-e Kínát, ha elköltözik onnan az ehhez hasonló gyártókapacitás egy része. Könnyen lehet, hogy ez a nyomás csak felgyorsítja a kínai kormányzat által egyébként is szorgalmazott átalakulást, hogy az összeszerelésről és az exportról a fogyasztásra és a magasabb hozzáadott értékű, több tudást igénylő termékek előállítására térjen át a gazdaság. Ez pedig hosszabb távon tovább erősíti Kínát, miközben – a drága munkaerő miatt – nem valószínű, hogy az áttelepülő gyártás túl nagy része az Egyesült Államokban kötne ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjraindult az amerikai-kínai szájkarateA két nagyhatalom rivalizálása központi téma marad a piacokon, a feszültségek nem múlnak el, de abban talán bízhatunk, hogy rövid távon senkinek sem érdeke túlfeszíteni a húrt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat amerikai egyesült államok Donald Trump foxconn kereskedelmi háború Kína Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.