Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. február 27. 09:47 Vállalat

Több mint 12 milliárd forinttal tolja meg a fideszes médiát a Szerencsejáték Zrt.

A következő öt évben is milliárdokat fizet műsorgyártásra és stúdióüzemeltetésre a korábban Simicska Lajos és Mészáros Lőrinc kezén is megfordult, most a fideszes médiaalapítvány tulajdonában lévő Hung-Isternek a Szerencsejáték Zrt. A Hung-Ister lassan 20 éve készíti a lottóshow-t az állami cégnek, de a nagy Orbán-Simicska összeveszés után voltak olyan pletykák, hogy ezt a megbízást is elveszíthetik. A tulajdonosváltás azonban úgy tűnik, megoldotta a kérdést.

Sorsjegyek és lottózók

A Szerencsejáték Zrt.-nek messze ez volt a legnagyobb értékű megállapodása 2019 második felében. A vállalat, amely korábban viszonylag megbízhatóan hónapról-hónapra közzétette szerződéslistáját, tavaly júniusban valamiért felhagyott ezzel a gyakorlattal. Múlt héten ezért e-mailben kértük a cégtől, hogy küldjék meg nekünk a legutóbbi közzététel óta kötött szerződéseket. Bár a levelünkre – amit többször is megnyitottak – nem kaptunk választ, a Szerencsejáték Zrt. tegnap saját honlapján frissítette a listát, és nyilvánosságra hozta a 2019 júniusa és októbere között aláírt megállapodásokat.

A közzétett szerződések jelentős része illeszkedik a napi üzletmenetbe. A vállalat például négy hónap alatt közel 200 millió forintot költött el tucatnyi lottózó és egyéb épület kivitelezésére, illetve felújítására, és majdnem 900 millióért rendelt meg különböző sorsjegyeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiszámoltuk, mennyit nyerhetsz a kaparós sorsjegyekkelHosszú távon még a legjobban fizető sorsjegyeknél is elveszítjük a vásárlásra költött pénzünk közel harmadát. A drágább szelvényekkel nagyobb eséllyel nyerhetünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA sorsjegy, amin 186 forintot nyersz, 111-et hoz az államnakMég a legigényesebb sorsjegyre is az eladási ár mindössze 6 százalékát költi a Szerencsejáték Zrt., a jellemző arány azonban inkább 1-2 százalék.

A több mint 70 szerződésből mindössze kettő olyan van, aminek az értéke meghaladja az egymilliárd forintot, és mind a kettőt a Hung-Ister Zrt.-vel kötötte az állami vállalat. A megállapodásokat a honlapra feltöltött táblázatban nem részletezték különösebben, mindössze annyit lehet tudni, hogy

egy 10,6 milliárdos műsorgyártási és egy 2,2 milliárdos stúdióüzemeltetési szerződést kötöttek a felek, mindkettőt a 2020 és 2024 közötti időszakra.

Az előzmények ismeretében azonban teljesen egyértelmű, hogy a Hung-Ister a jövőben is a lottósorsolás körüli show-műsorért felel majd vélhetően a saját stúdiójában. Az aláírás időzítése sem meglepő, hiszen az előző megállapodás 2019 végéig tartott.

A közmédiától kidobták őket

A Hung-Ister Zrt., ha nem is a legfontosabb építőeleme volt a Simicska-birodalomnak, mindenképpen olyan cégnek számított a 2015 előtti időszakban, amely elég megbízhatóan szállította a milliárdokat az egykori Fidesz-pénztárnok üzleti körének. A cég legnagyobb biznisze már akkor is a Szerencsejáték Zrt.-vel kötött megállapodása volt, de véletlenül sem kellett beérnie ennyivel. Egészen a nagy összeveszésig a közmédia is komoly összegeket költött el náluk, egy időben ők szállították a Magyarország Szeretlek című műsort, illetve részt vettek a Maradj talpon! és a Dal gyártásában is.

Orbán Viktor és Simicska Lajos szakítását követően azonban, ahogy sok más Simicska-cég, a Hung-Ister is elveszítette állami megrendelései nagy részét.

A fordulat az MTVA-nál volt igazán látványos, a közmédia ugyanis az egyik pillanatról a másikra ejtette a céget, és más vállalatokkal kezdte el gyártatni ugyanazokat a műsorokat. A Szerencsejáték Zrt. azonban nem tudta ilyen gyorsan kidobni a vállalatot, mivel kifejezetten hosszú távú szerződést kötöttek korábban, amit valószínűleg nem lehetett annyira egyszerűen felbontani.

 

A Hung-Ister bevétele így 2015 után lényegében a Szerencsejáték Zrt.-től származó pénzre korlátozódott, igaz, ebből is elég szép nyereség maradt meg, így a Simicska-birodalom hanyatlásakor még a jobban teljesítő cégek közé tartozott a műsorgyártó. A korábbi Fidesz-pénztárnok és köre azonban a többi érdekeltségéhez hasonlóan ezen a vállalaton is túladott, amikor a 2018-as választásokat követően kapitulált.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem Nyerges lesz a Simicska-cégek végállomásaInformációink szerint átmeneti időre kerülhet csak Nyerges Zsolt nevére a teljes Simicska-birodalom. Még mindig tízmilliárdokat ér a csoport, amiből 60 milliárdot szedtek ki 2010 óta.

A Hung-Ister végül Mészáros Lőrinc érintésével 2018 novemberében ingyen a teljes kormányközeli médiát összefogó Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) került. Már akkor is sejteni lehetett, hogy ez lesz a teljes csoport egyik legfontosabb fejőstehene, a mostani szerződésekkel azonban ez teljesen egyértelművé vált.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA fideszes médiaholding még az USA-ban is durva piaci szereplő lenneA Fidesz-közeli Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány a legnagyobb amerikai kiadókhoz mérhető print portfólióval rendelkezik, összesen 408 újságja van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Hung-Ister KESMA Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány Szerencsejáték Zrt. Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.