Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. február 18. 14:55 Élet, Vállalat

A sorsjegy, amin 186 forintot nyersz, 111-et hoz az államnak

Megdöbbentően olcsón állítják elő a kaparós sorsjegyeket a Szerencsejáték Zrt. számára. Bár az állami cég által forgalmazott sorsjegyek beszerzési költsége között jelentős eltérések vannak, még a legdrágább sem kerül többe 85 forintnál, míg a legolcsóbbnál kevesebb mint 3 forint az egységköltség.

Utóbbit ennek bő százszorosáért értékesíti a vállalat, amelynek az elmúlt években egyértelműen az egyik legfontosabb fejőstehene lett a kaparós sorsjegy. A szerencsejátéknak erre a formájára 2010-ben alig 18 milliárd forintot költöttek a magyarok, 2017-ben azonban ennek több mint ötszörösét.

 


A sorsjegyeket egy Scientific Games nevű, Las Vegasban székelő cég gyártja a magyar társaságnak a terméktől függően eltérő méretű sorozatokban. A Szerencsejáték Zrt. jelenleg 19 fajta sorsjegyet értékesít, amelyek közül a legnagyobbat 6, a legkisebbet 2,3 milliós sorozatnagyságban rendeli meg. Az aktuális megrendelések értékét pedig havi rendszerességgel nyilvánosságra hozza a szerződéseit összesítő dokumentumokban.

Nem meglepő módon általánosságban az látszik, hogy a drágábban értékesített termékeknek a költsége is magasabb. A legtöbbet például a Nagykarácsony nevű sorsjegyért fizette a cég: 2,3 millió darabért közel 190 milliót, ami egy sorsjegyre vetítve 82 forintot jelent. Ezzel szemben 5 millió Black Jack alig 13 millióba került, azaz itt csak 2,6 forint az egységköltség. Előbbiért a vevők 3000, utóbbiért 300 forintot fizetnek a lottózókban.

 

Az azonos árkategóriába tartozó sorsjegyek között is lehetnek azonban jelentős különbségek. A 300 forintos termékek előállítási költsége például 2,6 és 7,6 forint között szóródik, míg az ezerforintos játékoknál ennél is nagyobb a sáv: a legolcsóbb darabonként 14, a legdrágább 63 forintba kerül az állami cégnek.

Mindenesetre az jól látszik, hogy

még a legigényesebb sorsjegyre is az eladási ár mindössze 6 százalékát költi a Szerencsejáték Zrt., a jellemző arány azonban inkább 1-2 százalék.

Mindez azt is jelenti, hogy a bevétel a nyeremények kifizetése után majdhogynem tiszta haszon. Márpedig a nyeremények kifizetése után elég sok marad, hiszen Szerencsejáték Zrt. a sorsjegyeknél a teljes begyűjtött összeg mindössze 62-70 százalékát osztja szét a játékosok között. Így fordulhat elő az, hogy míg egy vevő egy 300 forintos sorsjegyen átlagosan nagyjából 186 forintot nyer, ugyanez az államnak 111 forintot is hozhat*ennek egy része jutalék formájában az értékesítő partnernél marad.. Az 500 forintos sorsjegyeken nagyjából 160-170, az ezer forintosokon pedig 300-330 forintot keres a Szerencsejáték Zrt.

 

Így minden Scientific Games sorozat százmilliókat, sőt néha milliárdokat hoz az állami monopóliumnak. A legtöbbet eddig a Buksza nevű sorsjegyen kaszálta a társaság. Itt egy 2,5 millió darabos sorozat alapból 760 millió forintos profitot jelent a nyeremények és a gyártási költség kifizetése után, ilyen sorozatból pedig épp most gyártotta le a 69.-et a Szerencsejáték Zrt. számára a Las Vegas-i partner. Ez azt jelenti, hogy a 2011-es bevezetés óta több mint 50 milliárdot nyert ezen az egy sorsjegytípuson a magyar vállalat.

Nem csoda, hogy az állami cégnél hálásak a Scientific Gamesnek. 2014-ben díjazták is az amerikai vállalat helyi értékesítési vezetőjét. Az erről szóló beszámolóban külön ki is emelték a Bukszát mint a Szerencsejáték Zrt. egyik legsikeresebb termékét, amely akkor a teljes kaparós sorsjegybevétel 40 százalékát hozta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzekben a zsákokban 136 ezer csalódott magyar ember reménye vanElmentem egy nyilvános sorsolásra, és meglepődtem, hogy mennyien próbálkoznak szerencsejátékkal Magyarországon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat kaparós sorsjegy nyeremény sorsjegy szerencsejáték Szerencsejáték Zrt. Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.