Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. november 15. 16:21 Élet, Közélet

Ezekben a zsákokban 136 ezer csalódott magyar ember reménye van

Mint tegnap megírtuk, Magyarország talán legszerencsésebb embere egy éven belül kétszer nyert ugyanannak a cégnek a nyereményjátékán Mercedes személyautót. Nagyjából egy a kilencszázmillióhoz a valószínűsége ennek a nyereménynek (feltéve, hogy egy-egy doboz Ferreroval próbálkozott). A sorsolás közjegyző jelenlétében zajlott, és a véletlenszerűséget garantáló számítógépes programmal húzták ki a nyertest; viszont zárt volt a sorsolás, ezért nem lehettünk ott.

Ma reggel elmentem az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. egyik nyilvános sorsolására. Nem akármilyen sorsolás volt ez: olyan kaparós sorsjegyekkel lehetett pályázni, amelyek korábban már csalódást okoztak. Itt öt autót, és további 21 értékes pénznyereményt lehetett nyerni (500 ezer és 2 millió forint közötti összegekben). A nyereményjáték során 5 darab, nyeretlen Buksza kaparós sorsjegyet kellett beküldeni borítékban.*A hivatalos játékszabályzat szerint lezárt, C/5 (közepes, 162×229 mm) vagy C/5-nél kisebb méretű borítékban kellett beküldeni. A borítékon olvasható módon fel kellett tüntetni a pályázó nevét, lakcímét és az akció teljes jelmondatát: „2018 őszi Buksza sorsjegy akció”.

Reggel nyolc órakor kisebb tömeg – mintegy harminc ember – zsúfolódott össze a cég budapesti, Fehér úti logisztikai központjában. A sorolást ezért egy nagyobb teremben tartották, miután 358 darab, egyenként 19 kilogrammos zsákban voltak a beküldött borítékok.

A sorsolás megkezdése előtt elmondták, hogy összesen 136040 pályázat érkezett be. Egy személy csak egy nyereményt vihet haza. Vagyis, ha valaki több borítékot küldött be és netalántán többet is húznak ki, akkor is csak az elsőként kisorsolt nyereményét kaphatja meg.

Ha az esélyeket akarjuk latolgatni, akkor a 26 nagy értékű pénz- és autónyeremény egyikének a megnyerésének – egy darab borítékkal, vagyis pályázattal számolva – 1:5232 a valószínűsége.

Első blikkre nem is hangzik rosszul, hiszen ahhoz, hogy telitalálata legyen valakinek az ötöslottón, 1:44 millió az esélye, a négyeshez 1:103 ezerhez. Jellemzően ez utóbbi felelt meg a mai sorsoláson elnyerhető 500 ezer – 2 millió forintos pénznyereményeknek. Vagyis hússzor nagyobb valószínűséggel nyerhet valaki egy kisebb összeget a kaparós sorjegyek beküldésével, mint hogy négyese legyen az ötöslottón.

A helyszínen elnézve a zsákok hosszú sorát már nem tűnnek ennyire derűsnek a kilátások. Hiszen így látszik csak igazán, milyen elhanyagolható a valószínűsége annak, hogy éppen a mi borítékunkat húzzák ki.

A sorsolás egy többtagú bizottság és egy közjegyző előtt zajlott. Mivel rengeteg zsák volt, először egy gömbből húztak ki egy számot, amely az egyik zsákot jelölte. A sorsolási bizottság egyik tagja odament és egy késsel elvágta a zsákon lévő biztonsági plombát, majd a mélyéről kihúzott egy borítékot.

Ezt követően ellenőrizték, hogy mindenben megfelel-e az előírásoknak, vagyis olvasható a név és cím, helyes-e jelmondat, és valóban 5 darab nyeretlen sorsjegy van a csomagolásban.

Ha ez mind stimmelt, akkor felolvasták a szerencsés nevét, és a települést ahonnan pályázott. A Szerencsejáték Zrt. munkatársai azt is megengedték, hogy a sorsolásra érkezett vendégek húzzanak számot a gömbből, de a zsákba csak ők nyúlhattak, mert nem akarták azt, hogy valaki esetleg belenézzen és elolvassa a borítékon szerepelő feladó nevét, mielőtt kihúzza. Bár kicsi az esély, de lehet, hogy éppen a saját pályázatát húzná ki.

A sorsoláson egyébként két elektromos autót, két középkategóriás szedánt és egy alsó-közép kategóriás kombit sorsoltak ki. Ha valaki megnyeri az autót, el is adhatja, vagy a kereskedővel megállapodhat abban is, hogy pénzt ad helyette. Úgy tudjuk, hogy ebben az esetben sokkal kisebb összeg jár, ezért a legtöbb nyertes inkább átveszi a kocsit, és ha nincs szüksége rá, akkor saját maga adja el.

A tárgynyereményeken kívül 5 darab kétmilliós, 7 darab egymillió, és 9 darab félmillió forintos pénznyereményt is kisorsoltak.*Ezen kívül 17-en nyerhettek ötvenezer forintot, de ezeket mi nem vettük figyelembe, amikor a nyerés valószínűségét számoltuk ki.

 

Korábban arról is írtunk, hogy milyen sokan vesznek részt szerencsejátékokban. Ez is egy káros szenvedély, elég csak abba belegondolni, hogy a magyar emberek minden 60. megkeresett forintjukat önként a Szerencsejáték Zrt.-nek, azaz a magyar államnak adják. És ezen kívül még rengeteg más szerencsejáték van Magyarországon.

A cég nem véletlenül rendez évente többször olyan akciót, amikor a nyeretlen kaparós sorsjegyeket lehet beküldeni. Az elmúlt években dinamikusan nőtt a sorjegyek eladása. Miközben 2016-ban 77,1 milliárd forintos bevétel volt a Szerencsejáték Zrt.-nek sorsjegyekből tavaly már 90 milliárd forint fölé kúszott ez az összeg. Ezzel a második helyen vannak a Tippmix mögött, a harmadik legtöbb bevételt az állami cégnek még mindig az ötös lottó hozza.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet Buksza kaparós sorsjegy nyeremény sorsolás Szerencsejáték Zrt. Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.