Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. január 28. 16:44 Élet, Vállalat

Az uniós környezetvédelem kinyír egy népszerű Suzuki-modellt

A Suzuki brit kirendeltsége azt mondta a helyi sajtónak, nem hallott semmit arról, hogy a Jimny kisméretű terepjáró a jövőben bármikor új motort kaphatna. Ez azért fontos részlet, mert a Jimny sorsa ezzel végleg megpecsételődni látszik az Európai Unióban.

A népszerű kis terepjáró uniós piacokról való kivezetéséről egy hete találgatnak. Életben maradásának egyetlen záloga az lehetett volna, ha 2021-től átmenetileg haszonjárművet készítenek belőle, majd a jelenlegi 1,5 literes szívómotor helyébe egy környezetbarátabb hajtást helyeznek. Most azonban úgy tűnik, hogy ezt nem teszi meg a Suzuki.

A Jimny esete azért érdekes, mert jól mutatja, hogy az autógyártóknak milyen nehézséget okoz az egyre szigorúbb európai emissziós normáknak való megfelelés. A Jimny manuális váltóval kilométerenként 154 gramm szén-dioxiddal egyenértékű káros anyagot juttat a levegőbe, automata váltóval pedig 170 grammos a szennyezése. Az uniós előírás 2021-től 95 gramm lenne, ami a gyártói átlagra vonatkozik, ám a 154/170 grammos értéket a Suzuki nem tudja a jelenlegi modellkínálatával ellensúlyozni.

A követelményt csak akkor tudná teljesíteni, ha jelentős fejlesztéseket hajtana végre a Jimny-n, de ez valószínűleg nem éri meg, mert megdrágítja az autót. Ugyancsak nem éri meg eladni az autót változtatás nélkül, és kifizetni az emiatt kiszabott vaskos büntetéseket. A másik megoldás a motor teljesítményének visszafogását eredményező technológia lenne, ám ekkor a Jimny-ből egy olyan terepjáró formájú autó válna, ami alig megy el terepen, azaz elvesztené a használhatóságát.

Az eset azért is érdekes, mert a Jimny egyébként rendkívül sikeres modell, bizonyos szubkultúrákban egyenesen rajonganak érte, mert az igényeiknek éppen megfelel. Ennek következtében a Jimny iránt hagyományosan nagyobb kereslet mutatkozik, mint amit gyártani tudnak. Egyelőre minden jel arra mutat, hogy akinek van Jimny rendelése, az még imádkozhat, hogy idén megkapja az autót, 2021-es szállításra azonban már nem sok esély van. A Suzuki ezzel kapcsolatban hivatalosan csak annyit mond, hogy mindent megtesz a vásárlói igények kielégítésére.

Az esztergomi gyár egyébként a napokban jelentette be, hogy idén már 70 százalékban gyárt hibrid hajtású modelleket, és az unióba már csak ilyeneket exportál. (Jimny idehaza nem készül.)

Az autós közösségek most azon fanyalognak, hogy az Európai Unió szabad piacán minden autót el lehet adni – csak legyen háromhengeres, tojásformájú kompakt, esetleg kisméretű elektromos kapszula.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem lesz elektromos Dacia, de jönnek a gázos modellek, felár nélkülA Kínában gyártott elektromos modell a kivétel, egyébként túl drágává válna a Renault csoport itthon népszerű olcsó márkája.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat emisszió Európai Unió Jimny kivezetés suzuki Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.