Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. január 13. 09:56 Vállalat

Nem Tiborcz István cége fejezi be az üveghegyet

A cikk eredeti formájában az Mfor.hu-n jelent meg.

Tiborcz Istvántól Szíjj László érdekeltségébe került a Visegrádon félbehagyott, üveghegynek becézett hotel. Mindez abból az előzetes környezetvédelmi hatástanulmányból derül ki, amelyet jóváhagyás reményében a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálynak nyújtottak be még tavaly decemberben.

A szállodát annak idején az ír kézben lévő Tourist Projects Kft. kezdte el építeni, ám a 2008-as világválság miatt a rá következő évben félbehagyták. A torzó aztán 2016-ban került a miniszterelnöki vő érdekeltségéhez, gyaníthatóan eléggé kedvezményes áron. A BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. a Longoria Holdingon keresztül zsebelte be az épületkezdeményt, és módosított a tervein, ezért 2018-ban benyújtott egy előzetes környezeti hatásvizsgálati dokumentációt, melyet akkor az Érdi Járási Hivatal Környezetvédelmi Osztálya jóvá is hagyott, ám az építkezést Tiborczék végül mégsem fejezték be. A mostani hatástanulmányt már a 2017 decemberében létrehozott MINERVA V50 Ingatlanfejlesztő Alap nevében eljáró MINERVA Befektetési Alapkezelő Zrt. nyújtotta be. Utóbbinak pedig Szíjj László a tulajdonosa.

Az újabb hatástanulmány elkészítésére azért volt szükség, mert az új tulajdonos ismét változtatott a szálloda tervein. A Visegrádi Hotelnek a dokumentum szerint

  • 204-ről 214-re változott a szobaszáma,
  • csökkent a területfoglalása,
  • módosultak a légkezelő berendezések teljesítményei,
  • módosult a fűtés technológiai berendezése,
  • és módosult az üzemelés alatti vízfelhasználás mennyisége is.

A vizsgálatot lefolytató Green Justitia Kft. szerint mindezekkel nem lesz gond, mint írják, a wellness szálloda építési és üzemeltetési fázisa a jelenleg hatályos jogszabályoknak meg tud felelni, a létesítés befejezése és üzemeltetése környezetvédelmi és természetvédelmi szempontból nem jelent kockázatot.

A komplexum, amikor végül elkészül, 214 szobás, 214 parkolóhelyes, négycsillagos superior wellness szálloda lesz, két buszparkolóval és egy 29 férőhelyes kerékpártárolóval. Összesen 428 vendéget és 20 fős személyzetet tud majd elszállásolni.

Az építési terület a Duna-Ipoly Nemzeti Park szomszédságában található, amely különleges madárvédelmi területnek számít, és Natura2000 védettséget élvez. A védett terület határa két kilométerre húzódik a majdani hotelétől, annak életébe a hatástanulmány szerint nem zavar majd be különösebben a munkagépek által felvert por, az emisszió és az általuk keltett rezgések. A tulajdonos igyekszik a tájba illeszteni a szállodát, annak befejezéséhez további fakivágásra nincs szükség, viszont az utolsó simítások elvégzése után a tervek szerint kialakítanak egy parkot, elültetnek 188 fát, valamint „zöldhomlokzati sávok, intenzív zöldfal, zöldfelületek, zöldtetők és futtatott zöldfalak” segítségével igyekeznek majd még jobban a környező erdőbe simítani az üveghegyet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat szálloda Szíjj László tiborcz istván visegrád Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.