Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. május 20. 11:41 Tech, Vállalat

Gyakorlatilag kicsinálják a magyarok második kedvenc okostelefon-márkáját

A magyar okostelefon-piacot is teljesen felboríthatja az amerikai-kínai kereskedelmi vita elmérgesedése, aminek egyik fontos mellékszála a Huawei-botrány. Ez a hétvégén tovább eszkalálódott, miután az amerikai kormány feketelistára rakta a kínai mobilgyártót, a legnagyobb amerikai cégek pedig bejelentették, hogy megszakítják az együttműködést a Huawei-jel. Köztük a Google, amely a kínai telefonok által használt operációs rendszert, az Androidot fejleszti.

Itthon a kínai márka a második legnépszerűbb a piacon, az elmúlt hónapokban minden negyedik okostelefont a távol-keleti gyártó adta el. A következő hetekben azonban a Huawei részesedése biztosan zuhanni fog, miután a jövőben értékesített készülékein nem lesznek már elérhetőek olyan alapfunkciók, amiket a magyar mobilozók többsége napi rendszerességgel használ.

A kínai állampárthoz szorosan kötődő Huawei-től a nyugati országok – különösen az Egyesült Államok – azért tartanak, mert úgy vélik, hogy a távközlési hálózatával képes lehet a kémkedést és a célzott hackertámadásokat segíteni. A társaságot az elmúlt hónapokban világszerte szankciók sorozatával sújtották, ám sokáig úgy tűnt, hogy ez csak a hálózatépítéseiket érinti, a készülékgyártásban továbbra sem lesznek gondjaik.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDurvul a Huawei és a fejlett világ közötti sakkjátszmaSokszálú történet bontakozik ki a szemünk előtt, a kémkedéstől kezdve a lopáson keresztül a technológiai fölény megszerzéséig.

 

Múlt héten azonban újabb fordulat jött, és mostanra kiderült, hogy a kínai gyártó okostelefonjai sem ússzák meg az amerikai szankciókat. Miután Donald Trump szükségállapotot rendelt el, hogy megvédje az Egyesült Államok informatikai hálózatait a külföldi ellenlábasoktól, az amerikai partnerek lényegében egyik pillanatról a másikra elfordultak a Huawie-től. Magyar idő szerint hétfő reggelre kiderült, hogy a Google, az Intel és a Qualcomm sem működik együtt a jövőben a kínaiakkal.

Bár a processzorgyártók bojkottja sem jó hír a Huawei-nek, ezen még úgy, ahogy túllépnének, a telefonjaik nagy részében ugyanis már saját processzoraikat szerelik be.

A Google szolgáltatásait azonban egyáltalán nem biztos, hogy képesek lesznek pótolni.

Az amerikai cég döntése értelmében ugyanis a kínai vállalat mostantól nem használhatja a telefonjain futó Android operációs rendszer új verzióit, sőt még a kisebb frissítéseket sem kaphatják meg. Emellett nem lesznek elérhető a Huawei-készülékekről a Google alkalmazásai sem, így például a Gmailt, a Google Play áruházat és a Google térképet is nélkülöznie kell a felhasználóknak. Legalábbis az újaknak, a Google ígérete szerint a korábban értékesített telefonokat nem érinti a változás. Így a most Huawei-telefonnal rendelkezők készülékeiről sem fognak hirtelen lekerülni a leggyakrabban használt appok.


 

De a Google alkalmazásai olyan alapfunkciók, amelyek nélkül a nyugati országok többségében az emberek nem is vesznek okostelefont. Elvileg a Huawei-nek van B-terve, legalábbis a cég első embere Richard Yu még márciusban egy interjúban arról beszélt, hogy dolgoznak a saját operációs rendszerükön, ez azért elég ritkán szokott beválni.

 

Jelenleg globálisan minden négy eladott mobiltelefonból hármon Android fut, és a Google rendszerén kívül csak az Apple iOS-ének van érdemi piaci részesedése. Utóbbin kivételével az összes gyártói-fejlesztésű platform kudarcot vallott. Belebukott mások mellett a Nokia, a BlackBerry, a Samsung, és a Windows is, pedig különösen utóbbinak vélhetően több tapasztalata van ezen a piacon, mint a Huawei-nek, ráadásul a jelenleginél jóval kedvezőbb piaci körülmények között próbálkoztak. Még a pénzzel kitömött Apple térképes próbálkozása is hírhedt kudarc volt. Az előrejelzések szerint más nem is lesz képes betörni a piacra a következő években.

Persze elképzelhető, hogy Kínában némi állami támogatással a jövőben is lehet piacot teremteni a vállalatnak, sőt akár Ázsia más országaiban is sikeresek maradhatnak, a nyugati világot azonban – ha minden így marad – szinte biztosan elveszítik. Márpedig a cégnek azért elég meghatározó volt a részesedése lényegében mindenhol. A Counterpoint szerint az idei első negyedévben globálisan közel 60 millió telefont adtak el, ami másfélszerese az egy évvel korábbinak, ennél csak a Samsung tudott több mobilt értékesíteni. A szaklap számításai alapján ezzel a piaci részesedésük 17 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 11-gyel, és a 2015-ös öttel, de vannak ennél magasabb, a 20 százalékot közelítő becslések is.

 

A piac viszonylag magas árérzékenysége miatt itthon az elmúlt időszakban még a globális átlagnál is jobban teljesített a Huawei. A márkának Magyarországok 2016-ban sikerült az áttörés: a három évvel ezelőtti 6 százalékról mostanra 27 fölé növelték részesedésüket. Mivel a vezető Samsung évek óta nagyjából ugyanakkora részt hasít ki magának a piacból a korábbi hónapok trendjei alapján az sem lett volna meglepő, ha Magyarországon belátható időn belül átveszi az első helyet az okostelefon-piacon a Huawei.

 

Ez azonban mostanra erősen valószínűtlenné vált. Sőt, elég jó esély van rá, hogy a piac ismét teljesen átrendeződjön, és mivel az egyik legolcsóbb gyártó esik ki a kínálatból, a készülékárak szinte biztosan érezhetően emelkedni fognak. Így valószínűleg ez lesz a Huawei-sztori első olyan eleme, amely Magyarországot is eléri, korábban ugyanis a magyar kormányzat illetve a piaci szereplők nem nagyon törődtek a fejleményekkel.

A Huawei hétfő délelőtt közleményben reagált a fejleményekre. Sok megnyugtatót nem tudtak írni, csak azt erősítették meg, amit már a Google is jelzett, hogy a cég

továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban lévő Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten.

Emellett ismét megerősítették, hogy van tervük a helyzet kezelésére és azonnali lépéseket tesznek az ügy megoldásának érdekében, de, hogy ezek mik lesznek arról részleteket nem árultak el. A cég hasonlóan röviden reagált Donald Trump szükségállapotot elrendelő bejelentését követően is. Akkor azt írták, hogy azonnal elkezdték keresni a helyzetre a megfelelő megoldást, amelynek érdekében jogorvoslati lehetőségekkel kívánnak élni, és arra is felhívták a figyelmet, hogy

az intézkedés több tízezer amerikai állampolgár megélhetését veszélyezteti, valamint megszakítja a jelenlegi kooperációt, és beleavatkozik a kölcsönösen fennálló bizalomba a globális ellátási láncban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElfelejtették mondani, de a Telekom 5G tesztjének szállítója a fejlett világból éppen kiutálni készült HuaweiNem verték nagy dobra a kapcsolatot, sőt egy fél mondattal még mintha vetítetni is akartak volna a közvéleménynek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Kína-barát Magyarország ellenáll az amerikai Huawei-fóbiánakMeg sem próbálunk lavírozni, egyenesen ellenszegülünk Amerikának, és Kína felé fordulunk.

Tech Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2020. június 28. 12:15 Tech

A Nikola lett az új Tesla, már többet ér, mint a Ford, pedig egyetlen járművet sem adott el

Az üzemanyagcellás kamion ígéretével tőzsdére lépő Nikola Motors lett a befektetők új szerelme. A társaság az üzleti életben még semmit sem bizonyított, és az a piac, amelyre be fog törni, a gyakorlatban még nem létezik. Mire akkor a nagy felhajtás?

Avatar
2020. június 27. 17:02 Tech

Meghal az email, de mi marad utána?

Lassan annyi ideje temetik az emailt, mint az Ottomán Birodalmat. Ki fogja leváltani az én@gmail.com-ot?

Straub Ádám
2020. június 13. 17:17 Tech

Hogyan kerestek pénzt a magyar influencerek a járvány alatt?

Durván visszaesett az influencerekre fordított pénz, de aki ügyes volt, akár a korábbi bevételi terveit is túlteljesíthette.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.

Bucsky Péter
2020. június 30. 06:51 Közélet

A fideszes településeknek is fájhat az önkormányzati megszorítás

Főleg a települések adottságaitól függ, hogy mennyire sújtják a kormányzati elvonások, amelyek várható mértékét az összes város és falu esetében térképre vittük.