Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. május 20. 11:41 Tech, Vállalat

Gyakorlatilag kicsinálják a magyarok második kedvenc okostelefon-márkáját

A magyar okostelefon-piacot is teljesen felboríthatja az amerikai-kínai kereskedelmi vita elmérgesedése, aminek egyik fontos mellékszála a Huawei-botrány. Ez a hétvégén tovább eszkalálódott, miután az amerikai kormány feketelistára rakta a kínai mobilgyártót, a legnagyobb amerikai cégek pedig bejelentették, hogy megszakítják az együttműködést a Huawei-jel. Köztük a Google, amely a kínai telefonok által használt operációs rendszert, az Androidot fejleszti.

Itthon a kínai márka a második legnépszerűbb a piacon, az elmúlt hónapokban minden negyedik okostelefont a távol-keleti gyártó adta el. A következő hetekben azonban a Huawei részesedése biztosan zuhanni fog, miután a jövőben értékesített készülékein nem lesznek már elérhetőek olyan alapfunkciók, amiket a magyar mobilozók többsége napi rendszerességgel használ.

A kínai állampárthoz szorosan kötődő Huawei-től a nyugati országok – különösen az Egyesült Államok – azért tartanak, mert úgy vélik, hogy a távközlési hálózatával képes lehet a kémkedést és a célzott hackertámadásokat segíteni. A társaságot az elmúlt hónapokban világszerte szankciók sorozatával sújtották, ám sokáig úgy tűnt, hogy ez csak a hálózatépítéseiket érinti, a készülékgyártásban továbbra sem lesznek gondjaik.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDurvul a Huawei és a fejlett világ közötti sakkjátszmaSokszálú történet bontakozik ki a szemünk előtt, a kémkedéstől kezdve a lopáson keresztül a technológiai fölény megszerzéséig.

 

Múlt héten azonban újabb fordulat jött, és mostanra kiderült, hogy a kínai gyártó okostelefonjai sem ússzák meg az amerikai szankciókat. Miután Donald Trump szükségállapotot rendelt el, hogy megvédje az Egyesült Államok informatikai hálózatait a külföldi ellenlábasoktól, az amerikai partnerek lényegében egyik pillanatról a másikra elfordultak a Huawie-től. Magyar idő szerint hétfő reggelre kiderült, hogy a Google, az Intel és a Qualcomm sem működik együtt a jövőben a kínaiakkal.

Bár a processzorgyártók bojkottja sem jó hír a Huawei-nek, ezen még úgy, ahogy túllépnének, a telefonjaik nagy részében ugyanis már saját processzoraikat szerelik be.

A Google szolgáltatásait azonban egyáltalán nem biztos, hogy képesek lesznek pótolni.

Az amerikai cég döntése értelmében ugyanis a kínai vállalat mostantól nem használhatja a telefonjain futó Android operációs rendszer új verzióit, sőt még a kisebb frissítéseket sem kaphatják meg. Emellett nem lesznek elérhető a Huawei-készülékekről a Google alkalmazásai sem, így például a Gmailt, a Google Play áruházat és a Google térképet is nélkülöznie kell a felhasználóknak. Legalábbis az újaknak, a Google ígérete szerint a korábban értékesített telefonokat nem érinti a változás. Így a most Huawei-telefonnal rendelkezők készülékeiről sem fognak hirtelen lekerülni a leggyakrabban használt appok.


 

De a Google alkalmazásai olyan alapfunkciók, amelyek nélkül a nyugati országok többségében az emberek nem is vesznek okostelefont. Elvileg a Huawei-nek van B-terve, legalábbis a cég első embere Richard Yu még márciusban egy interjúban arról beszélt, hogy dolgoznak a saját operációs rendszerükön, ez azért elég ritkán szokott beválni.

 

Jelenleg globálisan minden négy eladott mobiltelefonból hármon Android fut, és a Google rendszerén kívül csak az Apple iOS-ének van érdemi piaci részesedése. Utóbbin kivételével az összes gyártói-fejlesztésű platform kudarcot vallott. Belebukott mások mellett a Nokia, a BlackBerry, a Samsung, és a Windows is, pedig különösen utóbbinak vélhetően több tapasztalata van ezen a piacon, mint a Huawei-nek, ráadásul a jelenleginél jóval kedvezőbb piaci körülmények között próbálkoztak. Még a pénzzel kitömött Apple térképes próbálkozása is hírhedt kudarc volt. Az előrejelzések szerint más nem is lesz képes betörni a piacra a következő években.

Persze elképzelhető, hogy Kínában némi állami támogatással a jövőben is lehet piacot teremteni a vállalatnak, sőt akár Ázsia más országaiban is sikeresek maradhatnak, a nyugati világot azonban – ha minden így marad – szinte biztosan elveszítik. Márpedig a cégnek azért elég meghatározó volt a részesedése lényegében mindenhol. A Counterpoint szerint az idei első negyedévben globálisan közel 60 millió telefont adtak el, ami másfélszerese az egy évvel korábbinak, ennél csak a Samsung tudott több mobilt értékesíteni. A szaklap számításai alapján ezzel a piaci részesedésük 17 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 11-gyel, és a 2015-ös öttel, de vannak ennél magasabb, a 20 százalékot közelítő becslések is.

 

A piac viszonylag magas árérzékenysége miatt itthon az elmúlt időszakban még a globális átlagnál is jobban teljesített a Huawei. A márkának Magyarországok 2016-ban sikerült az áttörés: a három évvel ezelőtti 6 százalékról mostanra 27 fölé növelték részesedésüket. Mivel a vezető Samsung évek óta nagyjából ugyanakkora részt hasít ki magának a piacból a korábbi hónapok trendjei alapján az sem lett volna meglepő, ha Magyarországon belátható időn belül átveszi az első helyet az okostelefon-piacon a Huawei.

 

Ez azonban mostanra erősen valószínűtlenné vált. Sőt, elég jó esély van rá, hogy a piac ismét teljesen átrendeződjön, és mivel az egyik legolcsóbb gyártó esik ki a kínálatból, a készülékárak szinte biztosan érezhetően emelkedni fognak. Így valószínűleg ez lesz a Huawei-sztori első olyan eleme, amely Magyarországot is eléri, korábban ugyanis a magyar kormányzat illetve a piaci szereplők nem nagyon törődtek a fejleményekkel.

A Huawei hétfő délelőtt közleményben reagált a fejleményekre. Sok megnyugtatót nem tudtak írni, csak azt erősítették meg, amit már a Google is jelzett, hogy a cég

továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban lévő Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten.

Emellett ismét megerősítették, hogy van tervük a helyzet kezelésére és azonnali lépéseket tesznek az ügy megoldásának érdekében, de, hogy ezek mik lesznek arról részleteket nem árultak el. A cég hasonlóan röviden reagált Donald Trump szükségállapotot elrendelő bejelentését követően is. Akkor azt írták, hogy azonnal elkezdték keresni a helyzetre a megfelelő megoldást, amelynek érdekében jogorvoslati lehetőségekkel kívánnak élni, és arra is felhívták a figyelmet, hogy

az intézkedés több tízezer amerikai állampolgár megélhetését veszélyezteti, valamint megszakítja a jelenlegi kooperációt, és beleavatkozik a kölcsönösen fennálló bizalomba a globális ellátási láncban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElfelejtették mondani, de a Telekom 5G tesztjének szállítója a fejlett világból éppen kiutálni készült HuaweiNem verték nagy dobra a kapcsolatot, sőt egy fél mondattal még mintha vetítetni is akartak volna a közvéleménynek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Kína-barát Magyarország ellenáll az amerikai Huawei-fóbiánakMeg sem próbálunk lavírozni, egyenesen ellenszegülünk Amerikának, és Kína felé fordulunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.