Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. november 29. 10:36 Vállalat, Világ

Beleszakadt az IKEA az online terjeszkedésbe és a belvárosi boltnyitásokba

Elvitte az IKEA pénzét a cég új stratégiája. A svéd gyökerű globális csoport legnagyobb társasága, az Ingka Group az augusztus végén zárult pénzügyi évben ugyan két százalékkal növelni tudta a bevételeit, az adózott nyeresége azonban 40 százalékkal visszaesett.

A számok abszolút értékben továbbra is óriásiak, az éves forgalom 37 milliárd euró, a nyereség pedig 1,47 milliárd euró volt, csak a trend rossz. A cég rengeteg pénzt fektet az új üzletek nyitásába és az online értékesítésbe. 

Egy év alatt összesen 2,8 milliárd euró ment el arra, hogy az online kereskedelemhez 14 elosztóközpontot nyissanak, de a városszéli új áruházak mellett a világ jó néhány nagyvárosának központjában is megjelent az IKEA. Emellett megvett egy szélerőműparkot Finnországban, valamint erdőterületeket Lettországban és az Egyesült Államokban, hogy üzletmenetét a fenntartható fejlődés irányába terelje.

A stratégia az internetes eladás mellett arra a jövőképre épül, hogy a fejlett világban a városlakók egyre kevésbé fognak autózni, ezért a bútorboltoknak kell beköltözni a lakhelyek közelébe.

Az apadó profittermelő képességét egy nagyobb leépítés is támogatja majd, a cég nemrég jelentette be, hogy világszerte 7500 alkalmazottjától fog megválni. Jelenleg 160 ezren dolgoznak a társaságnál. A leépítés elsősorban nem a bolti, hanem az irodai dolgozókat érinti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ember, akinek mérhetetlenül sok pénze volt, de még a fodrászon is spóroltElhunyt Ingvar Kamprad, az IKEA alapító-tulajdonosa, aki annak ellenére is olyan egyszerűen próbálta élni az életét, mint egy Billy könyvespolc, hogy vagyona alapján bármit megengedhetett volna magának.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz IKEA-alapító vagyonának töredékét örökölték csak gyermekeiKorábban 14,6 ezer milliárd forintra becsülték Ingvar Kamprad vagyonát, de mivel nagy része alapítványokban volt, örököseinek 19 milliárddal kell beérniük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ bolt boltlánc bútor e-kereskedelem Ikea kiskereskedelem profit Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.