Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. november 29. 10:36 Vállalat, Világ

Beleszakadt az IKEA az online terjeszkedésbe és a belvárosi boltnyitásokba

Elvitte az IKEA pénzét a cég új stratégiája. A svéd gyökerű globális csoport legnagyobb társasága, az Ingka Group az augusztus végén zárult pénzügyi évben ugyan két százalékkal növelni tudta a bevételeit, az adózott nyeresége azonban 40 százalékkal visszaesett.

A számok abszolút értékben továbbra is óriásiak, az éves forgalom 37 milliárd euró, a nyereség pedig 1,47 milliárd euró volt, csak a trend rossz. A cég rengeteg pénzt fektet az új üzletek nyitásába és az online értékesítésbe. 

Egy év alatt összesen 2,8 milliárd euró ment el arra, hogy az online kereskedelemhez 14 elosztóközpontot nyissanak, de a városszéli új áruházak mellett a világ jó néhány nagyvárosának központjában is megjelent az IKEA. Emellett megvett egy szélerőműparkot Finnországban, valamint erdőterületeket Lettországban és az Egyesült Államokban, hogy üzletmenetét a fenntartható fejlődés irányába terelje.

A stratégia az internetes eladás mellett arra a jövőképre épül, hogy a fejlett világban a városlakók egyre kevésbé fognak autózni, ezért a bútorboltoknak kell beköltözni a lakhelyek közelébe.

Az apadó profittermelő képességét egy nagyobb leépítés is támogatja majd, a cég nemrég jelentette be, hogy világszerte 7500 alkalmazottjától fog megválni. Jelenleg 160 ezren dolgoznak a társaságnál. A leépítés elsősorban nem a bolti, hanem az irodai dolgozókat érinti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ember, akinek mérhetetlenül sok pénze volt, de még a fodrászon is spóroltElhunyt Ingvar Kamprad, az IKEA alapító-tulajdonosa, aki annak ellenére is olyan egyszerűen próbálta élni az életét, mint egy Billy könyvespolc, hogy vagyona alapján bármit megengedhetett volna magának.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz IKEA-alapító vagyonának töredékét örökölték csak gyermekeiKorábban 14,6 ezer milliárd forintra becsülték Ingvar Kamprad vagyonát, de mivel nagy része alapítványokban volt, örököseinek 19 milliárddal kell beérniük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ bolt boltlánc bútor e-kereskedelem Ikea kiskereskedelem profit Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.