Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. december 24. 13:04 Tech

Hatékonysági rekordot döntő napelemet hoztak létre

Az általánosan használt napelemek jelenleg körülbelül 22 százalékos hatékonysággal működnek, azaz a beérkező napenergia ekkora részét tudják átalakítani elektromos árammá. A világ kutatóintézetei között azonban folyamatosan zajlik a verseny, hogy ennél jobb eredményt tudjanak elérni.

Néhány hónappal ezelőtt a Lausanne-i Szövetségi Politechnikai Iskola egy olyan kettős felépítésű napelemet mutatott be, amelynek mutatója 31,3 százalékos, de őket is sikerült nemrég megelőznie a Berlini Helmholtz Központnak, amely a napenergia 32,5 százalékát árammá alakító cellát fejlesztett. Ezt az eredményt hitelesítette az EU napelemeket tesztelő intézete, így hivatalosan is rekordernek számít a kettős felépítésű napelemek között – közölte a berlini kutatóközpont.

A napelem cella alsó szilíciumrétege a napsugárzás vörös és infravörös tartományát hasznosítja, az ezek felett elhelyezkedő perovszkit kristályok viszont képesek a kék színű fény energiáját is kiaknázni. Ezt már a svájciak is alkalmazták, a berliniek rekordját az tette lehetővé, hogy javítottak a perovszkit vegyület összetételén, illetve a cella felszínén is változtattak.

Bernd Rech tudományos igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen szintű hatékonyságot korábban csak drága félvezetőkkel lehetett elérni. Az összes napelem mezőnyében a 32,5 százalék nem számít rekordnak, az jelenleg 47,6 százalék, de ezt nem lehet iparszerűen alkalmazni.

„Ez egy nagy ugrás, amire néhány hónappal ezelőtt még nem is számítottunk. Nagyon örülünk a hatékonyság jelentős növekedésének, ami mutatja, hogy milyen nagy lehetőségek vannak a perovszkit-szilícium napelemben. Ez a következő években hozzájárul a fenntartható energiatermelés biztosításához” – mondta Steve Albrecht professzor, az intézet munkatársa, utalva arra, hogy megoldásuk remélhetőleg tömegesen is elterjedhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyit segíthetne egy magyar családnak az erkélyes napelem, ha engednék beüzemelni?Amíg kitart a rezsicsökkentés, addig nem sokat, de a német példa azt mutatja, hogy szabadpiaci viszonyok között nagyon komoly tényezők lettek a mini rendszerek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMeg lehet-e szabadulni az áramszolgáltatótól, ha már betáplálni úgysem lehet?Egyáltalán nem lehetetlen feladat a szigetüzem kiépítése, de nagyon drága, és egyelőre csak elszánt életmódváltóknak ajánlható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPolitikai érdekei miatt csinálta ki a kormány a lakossági napelempiacotA napelemstop tökéletesen megmutatja, hogy mi történik, ha a döntéshozók a napi politikai céljaiknak rendelik alá az energia-szakpolitikai kérdéseket.

Tech Berlin kutatás-fejlesztés kutatók napelem Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Murka Domonkos
2023. március 21. 10:59 Adat, Tech

Tényleg olyan nagy baj, ha a TikTok tudja, merre járok, mit eszem, vagy milyen cipőt rendelek?

A megfigyelési kapitalizmus korában az ingyenes alapanyagot adatok formájában szolgáltatjuk, amelyből a termék születik: a viselkedésünk, cselekedeteink előrejelzése.

Kolozsi Ádám
2023. március 15. 04:34 Tech, Vállalat

Magyarországon forradalmasítja a rákszűrést a mesterséges intelligencia

Világszinten is élenjáró innovációval teszik hatékonyabbá az emlőszűrést idehaza, az erre szolgáló rendszer tanítása, tesztelése, kipróbálása és finomhangolása jelentős részben Magyarországon történt.

Hajdu Miklós
2023. március 10. 15:21 Tech

Új platformot indítottak az Instagram egykori alapítói, szerintük a siker megismételhető, de nem lesz egyszerű

Egy nem különösebben újszerű ötlettel látják megismételhetőnek az Instagram üzleti sikerét a fényképmegosztó létrehozói.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?