Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. szeptember 30. 11:03 Tech

Jó ötlet a drón ételfutár helyett, de áramszünetet okozott

Kétezer fogyasztónál szűnt meg az áramellátás az ausztráliai Brisbane-ben csütörtök délután egy ételkiszállítást végző drón balesete miatt.

Amint beleakadt a légkábelekbe az éppen leszálló eszköz, azonnal értesítette a futárcég az elektromos műveket, így az áramellátást az érintettek döntő részénél 45 perc alatt, a sérült vezeték közvetlen közelében élőknél három órán belül sikerült helyreállítani – a drónnal szállított étel még meleg volt, amikor a szerelők a helyszínre érkeztek.

Az eset egyrészt precedensnek tekinthető, hasonló incidensre ugyanis még nem volt példa, nyilatkozta az áramszolgáltató Energex szóvivője az ABC News-nak. Másrészt a villanyvezetékek üzemeltetői mégis jól ismerik az ilyenkor várható meghibásodásokat, ugyanis azok nagyon hasonlók a sárkányeregetés, illetve a kisebb tárgyak – például cipők, esernyők – légvezetékekre való feldobálásának lehetséges következményeihez.

Egyelőre nem világos, hogy emberi mulasztás vagy műszaki hiba miatt tévesztett-e célt a drón. Jó hír mindenesetre, hogy az áramszünet okozta kellemetlenségeken túl érdemi anyagi kár nem keletkezett, így a futárvállalat megúszhatja a kártérítési igényeket. Az áramszolgáltató azonban figyelmeztet, hogy szerencsétlenebb esetben az áramütés kockázatán túl a berendezések is károsodása is előfordulhat, valamint az otthonok és vállalkozások mellett a közvilágítás és a jelzőlámpák is áram nélkül maradhatnak.

Európából nézve egyébként már az is érdekes, hogy Ausztráliában ezek szerint már aránylag bevett dolognak számít a drónos ételkiszállítás, miközben kontinensünkön a kevésbé időérzékeny csomagok kiszállításával kapcsolatban is erősen vegyesek a tapasztalatok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsúnya bukás lett a drónos csomagkézbesítés nyolc éve tartó kísérlete, maradnak a postásokEurópa vezető csomagszállító cégóriása, a német DHL nem tudta megoldani a technikai provlémákat, és abbahagyja a kísérletezést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElőször kézbesített csomagot egy drón LengyelországbanAz interneten megrendelt áruk légi kiszállításáról régóta beszélnek, a gyakorlatban azonban még mindig az éles tesztelés első lépéseinél tart a megvalósítás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHarci drónokkal próbálja felvenni a küzdelmet az aszállyal a kínai kormányHetven napja tart a kíméletlen szárazság, két gépet küldenek a levegőbe, hogy megpróbáljanak esőt csinálni.

Tech baleset drón ételfutár futárcégek Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2022. december 1. 12:00 Tech

Több millió Iphone hiányzik majd a piacról a kínai óriásgyárban kitört zavargások miatt

Az Apple kulcsfontosságú gyártási központjában, Csengcsouban a tervezettnél valószínűleg közel 6 millióval kevesebb Iphone Pro telefont fognak legyártani – írja a Bloomberg egy meg nem nevezett bennfentesre hivatkozva.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.

Kabos Eszter
2022. november 26. 14:34 Tech, Világ

A legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyomán

Az európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Fontos

Dr. Rékassy Balázs
2022. december 5. 15:07 Élet, Közélet

Kevés embernek van ötmilliója csípőprotézisre egy ledolgozott élet után

A rohamosan fejlődő magánegészségügy sem tud jól funkcionáló közfinanszírozott ellátás nélkül működni. Sok beteg számára pedig nem is alternatíva a magánellátás.

Avatar
2022. december 5. 04:34 Világ

„Nem láttam még embereket ennyire örülni egy csomag virslinek vagy fogkrémnek” – ukrajnai magyar katona Herszon felszabadításáról

Az ungvári egyetem matematikus docense kilenc hónapja harcol Ukrajna felszabadításáért, Herszon visszafoglalása mellett a katonák mindennapjairól is beszélt.

Schaffhauser Tibor
2022. december 4. 17:55 Világ

Van-e még jövője a klímakonferenciáknak?

Fontos eredmény, ha minden évben az egész világ a klímaváltozásra fókuszál legalább két hétig, de lehetséges, hogy nem indokolt ehhez egy ekkora utazó cirkusz.