Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. szeptember 30. 11:03 Tech

Jó ötlet a drón ételfutár helyett, de áramszünetet okozott

Kétezer fogyasztónál szűnt meg az áramellátás az ausztráliai Brisbane-ben csütörtök délután egy ételkiszállítást végző drón balesete miatt.

Amint beleakadt a légkábelekbe az éppen leszálló eszköz, azonnal értesítette a futárcég az elektromos műveket, így az áramellátást az érintettek döntő részénél 45 perc alatt, a sérült vezeték közvetlen közelében élőknél három órán belül sikerült helyreállítani – a drónnal szállított étel még meleg volt, amikor a szerelők a helyszínre érkeztek.

Az eset egyrészt precedensnek tekinthető, hasonló incidensre ugyanis még nem volt példa, nyilatkozta az áramszolgáltató Energex szóvivője az ABC News-nak. Másrészt a villanyvezetékek üzemeltetői mégis jól ismerik az ilyenkor várható meghibásodásokat, ugyanis azok nagyon hasonlók a sárkányeregetés, illetve a kisebb tárgyak – például cipők, esernyők – légvezetékekre való feldobálásának lehetséges következményeihez.

Egyelőre nem világos, hogy emberi mulasztás vagy műszaki hiba miatt tévesztett-e célt a drón. Jó hír mindenesetre, hogy az áramszünet okozta kellemetlenségeken túl érdemi anyagi kár nem keletkezett, így a futárvállalat megúszhatja a kártérítési igényeket. Az áramszolgáltató azonban figyelmeztet, hogy szerencsétlenebb esetben az áramütés kockázatán túl a berendezések is károsodása is előfordulhat, valamint az otthonok és vállalkozások mellett a közvilágítás és a jelzőlámpák is áram nélkül maradhatnak.

Európából nézve egyébként már az is érdekes, hogy Ausztráliában ezek szerint már aránylag bevett dolognak számít a drónos ételkiszállítás, miközben kontinensünkön a kevésbé időérzékeny csomagok kiszállításával kapcsolatban is erősen vegyesek a tapasztalatok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsúnya bukás lett a drónos csomagkézbesítés nyolc éve tartó kísérlete, maradnak a postásokEurópa vezető csomagszállító cégóriása, a német DHL nem tudta megoldani a technikai provlémákat, és abbahagyja a kísérletezést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElőször kézbesített csomagot egy drón LengyelországbanAz interneten megrendelt áruk légi kiszállításáról régóta beszélnek, a gyakorlatban azonban még mindig az éles tesztelés első lépéseinél tart a megvalósítás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHarci drónokkal próbálja felvenni a küzdelmet az aszállyal a kínai kormányHetven napja tart a kíméletlen szárazság, két gépet küldenek a levegőbe, hogy megpróbáljanak esőt csinálni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech baleset drón ételfutár futárcégek Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Fontos

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Stubnya Bence
2024. június 13. 14:07 Közélet

Pár éve még 68 órás munkahéttel került be a hírekbe az üzem, ahonnan most 500 embert eresztenek szélnek

Változnak a fogyasztói igények, ezért bezár a Henkel körösladányi üzeme, ahol 1990 óta gyártottak mosóport.

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.