Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. szeptember 30. 11:03 Tech

Jó ötlet a drón ételfutár helyett, de áramszünetet okozott

Kétezer fogyasztónál szűnt meg az áramellátás az ausztráliai Brisbane-ben csütörtök délután egy ételkiszállítást végző drón balesete miatt.

Amint beleakadt a légkábelekbe az éppen leszálló eszköz, azonnal értesítette a futárcég az elektromos műveket, így az áramellátást az érintettek döntő részénél 45 perc alatt, a sérült vezeték közvetlen közelében élőknél három órán belül sikerült helyreállítani – a drónnal szállított étel még meleg volt, amikor a szerelők a helyszínre érkeztek.

Az eset egyrészt precedensnek tekinthető, hasonló incidensre ugyanis még nem volt példa, nyilatkozta az áramszolgáltató Energex szóvivője az ABC News-nak. Másrészt a villanyvezetékek üzemeltetői mégis jól ismerik az ilyenkor várható meghibásodásokat, ugyanis azok nagyon hasonlók a sárkányeregetés, illetve a kisebb tárgyak – például cipők, esernyők – légvezetékekre való feldobálásának lehetséges következményeihez.

Egyelőre nem világos, hogy emberi mulasztás vagy műszaki hiba miatt tévesztett-e célt a drón. Jó hír mindenesetre, hogy az áramszünet okozta kellemetlenségeken túl érdemi anyagi kár nem keletkezett, így a futárvállalat megúszhatja a kártérítési igényeket. Az áramszolgáltató azonban figyelmeztet, hogy szerencsétlenebb esetben az áramütés kockázatán túl a berendezések is károsodása is előfordulhat, valamint az otthonok és vállalkozások mellett a közvilágítás és a jelzőlámpák is áram nélkül maradhatnak.

Európából nézve egyébként már az is érdekes, hogy Ausztráliában ezek szerint már aránylag bevett dolognak számít a drónos ételkiszállítás, miközben kontinensünkön a kevésbé időérzékeny csomagok kiszállításával kapcsolatban is erősen vegyesek a tapasztalatok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsúnya bukás lett a drónos csomagkézbesítés nyolc éve tartó kísérlete, maradnak a postásokEurópa vezető csomagszállító cégóriása, a német DHL nem tudta megoldani a technikai provlémákat, és abbahagyja a kísérletezést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElőször kézbesített csomagot egy drón LengyelországbanAz interneten megrendelt áruk légi kiszállításáról régóta beszélnek, a gyakorlatban azonban még mindig az éles tesztelés első lépéseinél tart a megvalósítás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHarci drónokkal próbálja felvenni a küzdelmet az aszállyal a kínai kormányHetven napja tart a kíméletlen szárazság, két gépet küldenek a levegőbe, hogy megpróbáljanak esőt csinálni.

Tech baleset drón ételfutár futárcégek Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Kolozsi Ádám
2023. március 15. 04:34 Tech, Vállalat

Magyarországon forradalmasítja a rákszűrést a mesterséges intelligencia

Világszinten is élenjáró innovációval teszik hatékonyabbá az emlőszűrést idehaza, az erre szolgáló rendszer tanítása, tesztelése, kipróbálása és finomhangolása jelentős részben Magyarországon történt.

Hajdu Miklós
2023. március 10. 15:21 Tech

Új platformot indítottak az Instagram egykori alapítói, szerintük a siker megismételhető, de nem lesz egyszerű

Egy nem különösebben újszerű ötlettel látják megismételhetőnek az Instagram üzleti sikerét a fényképmegosztó létrehozói.

Nagy Zsolt
2023. március 9. 10:22 Tech

Putyin inváziója a kibertérben sem úgy sült el, ahogy azt szerette volna

Megváltozott az orosz kibertámadások jellege tavaly év vége felé, már más a céljuk, mint a háború kirobbanásakor.

Fontos

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Mészáros R. Tamás
2023. március 19. 04:34 Világ

Sötétben tapogatózva nehéz elkerülni az új háborúkat

Az ellenfél szándékának azonosítása a külpolitika alapvető eleme, mégis erősen vitatott és homályos alapokon nyugszik, ami az ukrajnai orosz inváziótól a kínai-amerikai feszültségekig komoly félreértéseket okoz.

Pálos Máté
2023. március 18. 17:05 Élet

Ahhoz képest, hogy milyen sokba került, kevesen nézték eddig a Hadikot

Megnéztük a kultúrpolitikai presztízsberuházás, a Hadik első heti számait, az extrém magas állami gyártási támogatás fényében is.