Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. december 29. 11:27 Tech

Csőd fenyegeti a Pegasus kémszoftver gyártóját

Nehéz helyzetben van a Pegasus gyártójaként elhíresült izraeli NSO Group, a vállalatot csőd fenyegeti, és még az is szóba került, hogy beszüntetik a kémszoftver működését – írta a Bloomberg bizalmas pénzügyi jelentések és egy bennfentessel folytatott beszélgetés alapján.

A Pegasust eredetileg terrorizmussal gyanúsítottak telefonjainak feltörésére fejlesztették ki, a szoftvert csak kormányzati szervezetek vásárolhatták meg, és vállalniuk kellett, hogy kizárólag bűnüldözési, bűnmegelőzési célra használják. A nyáron kirobbant botrány során azonban kiderült, hogy ezt számos országban nem tartották be, például ellenzéki politikusok, civil aktivisták és újságírók is célkeresztbe kerültek kormányzati vezetők mellett, akiket más országok akartak lehallgatni. A botrány Magyarországot sem kerülte el, mások mellett újságírók, ellenzéki vagy független médiatulajdonosok telefonjain találták meg a Pegasus működésének nyomait, de ez derült ki a köztársasági elnök védelmét ellátó szervezet vezetőiről is.

A bizonyítékok tömkelege romba döntötte az NSO védekezését, amely lényegében azon alapult, hogy csak demokratikus értékek szerint is legitim célokra használhatják a Pegasust, ha pedig ezt megsértik, akkor felmondja a vállalat a szerződést. Ilyen esetek tényleg előfordultak a Bloomberg még karácsony előtt megjelent cikke szerint, ez azonban nem változtatott a vállalat kétségbeejtő helyzetén. Ez különösen akkor vált kritikussá, amikor az amerikai kormány nemzetbiztonsági szempontból károsnak minősítette a vállalat tevékenységét. Ez vezetői válságot is okozott a cégnél.

Az amerikai üzleti hírügynökség által megismert információk szerint az első félévben még viszonylag jól ment a vállalat szekere, ami nem is meglepő annak fényében, hogy a botrány júliusban robbant ki. A harmadik negyedévben azonban már érzékelhetőek voltak a nehézségek: az árbevétel pár százalékkal csökkent, a költségek viszont meredeken emelkedtek, különösen a kutatás-fejlesztés terén. A cég menedzsmentje ugyanis próbált előre menekülni, egy nagy adatbázisok feldolgozására, elemzésére alkalmas megoldás, illetve egy drónok elfogására, irányítására szolgáló platform fejlesztésére irányította át az erőforrásokat.

Ez viszont sokba kerül. Miközben az NSO első kilenc havi 176 millió dolláros forgalma időarányosan nem maradt el a tavalyi egész éves 225 milliótól (igaz, 2019-ben még 290 millió volt), a kiadások elszaladása miatt a harmadik negyedév végén a vállalat már csak 16 millió dollár szabadon felhasználható forrással rendelkezett. Pedig a készpénzállomány 2020-21 során sokáig 50 millió dollár körül alakult.

A kockázatokat jól mutatja a vállalat összesen félmilliárd dolláros adósságának árazása. Az NSO kötvényeivel a botrány kirobbanásakor még a névértékük 90-92 százalékán kereskedtek, azaz meglehetősen biztonságosnak számítottak. A botrány kirobbanása után először mintegy 10 százalékpontot estek, december közepén viszont már csak 62-63 centet kellett fizetni egy dollárnyi NSO-kötvényért. Ez azt mutatja, hogy a piac nem elhanyagolható csődkockázatot lát a vállalatnál, a Moody’s novemberben le is minősítette a cég adósságát.

A cégvezetés és a többségi tulajdonos Novalpina Capital természetesen el akarja kerülni a csődöt, ezért két amerikai befektetési alappal is tárgyal a vállalat értékesítéséről arra számítva, hogy amerikai tulajdonban lekerülhetnek a kormányzati feketelistáról, ami nélkül nehéz lenne talpon maradni. A tárgyalások során szóba került a Pegasus szoftver működésének megszüntetése, de az is, hogy közös szervezeti egységbe kerül a vállalat más termékeivel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy régi bevált trükk, ami megnehezíti a mobil lehallgatásátTeljes védelmet nem jelent, de a hackerek dolgát legalább megnehezíti, ha gyakran indítjuk újra a telefonunkat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOtt tartunk, hogy egy gumiszabállyal védhetik Mészáros Lőrincet és barátait egy adriai jachtonÉlesben vizsgázhat a magánélet védelmének álcája alá bújtatott új jogszabály.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs többé magánéletAz arcfelismerő technológia napról napra lesz egyre jobb, olcsóbb és veszélyesebb. Olyan, mint az atomenergia: rossz kezekbe kerülve elképesztő károkat okozhat. Például ha a hatalom a saját polgárai ellen használja a csúcstechnológiát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech kémkedés megfigyelés megfigyelő technológia nso group pegasus Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.