Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. július 30. 13:08 Tech

Egy régi bevált trükk, ami megnehezíti a mobil lehallgatását

Meglehetősen egyszerű tanáccsal rukkolt elő az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának egyik tagja a telefonos lehallgatások megnehezítéséhez: gyakran kapcsoljuk ki és be a készülékeinket. Az egyik idei biztonsági tanácskozáson elhangzott javaslat megfogadása sem vezet persze tökéletes védelemhez, de a hackerek dolgát mindenesetre megnehezíti, ha hosszabb ideig szeretnék megfigyelni a célpontjukat.

Ez arról szól, hogy megnöveli a rosszindulatú szereplők költségeit.

– mondta el a Bloombergnek Neal Ziring, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) műszaki igazgatója az ötlettel kapcsolatban, ami mellesleg az NSA tavaly kiadott biztonsági útmutatójában is megjelent.

Az ötlet azért működhet, mert bár manapság a kémszoftverek telepítése akár a felhasználó közbenjárása – például egy megtévesztő, rosszindulatú linkre való kattintás – nélkül is megvalósítható, azok folyamatos, észrevétlen futtatása nem könnyű feladat, ha a készülék újra és újra betölti az operációs rendszerét. Erre – tehát a telefonok újraindítására – azonban manapság már ritkán kerül sor, éppen ezért a hackerek többnyire úgy gondolkodnak, hogy elég egyszer behatolniuk egy készülékbe, mert a felhasználókat akkor is hosszú időn keresztül figyelhetik.

A telefonok újraindítását a szakértők szerint érdemes heti gyakorisággal megismételni. Fontos persze észben tartani, hogy a hackerek újra és újra behatolhatnak a készülékbe, de ez mindenképpen többletmunkát jelent nekik. Sajnos azonban tökéletes védelem nem nagyon van, a Pegasus-t fejlesztő NSO amerikai leányvállalata például már olyan kémszoftvert is fejlesztett, amely a telefon gyári állapotra való visszaállítása után is működőképes marad.

Tech lehallgatás megfigyelés mobiltelefon pegasus Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2022. december 1. 12:00 Tech

Több millió Iphone hiányzik majd a piacról a kínai óriásgyárban kitört zavargások miatt

Az Apple kulcsfontosságú gyártási központjában, Csengcsouban a tervezettnél valószínűleg közel 6 millióval kevesebb Iphone Pro telefont fognak legyártani – írja a Bloomberg egy meg nem nevezett bennfentesre hivatkozva.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.

Kabos Eszter
2022. november 26. 14:34 Tech, Világ

A legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyomán

Az európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Fontos

Forint Ferenc
2022. december 3. 07:25 Élet, Támogatói tartalom

Lakáshitel: vége felé közeledhet a kamatemelkedés?

Végre megcsillan a fény az alagút végén, ugyanis a hitelkamatokat befolyásoló egyes pénzpiaci mutatók már csökkenésnek indultak.

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.