Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. július 30. 13:08 Tech

Egy régi bevált trükk, ami megnehezíti a mobil lehallgatását

Meglehetősen egyszerű tanáccsal rukkolt elő az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának egyik tagja a telefonos lehallgatások megnehezítéséhez: gyakran kapcsoljuk ki és be a készülékeinket. Az egyik idei biztonsági tanácskozáson elhangzott javaslat megfogadása sem vezet persze tökéletes védelemhez, de a hackerek dolgát mindenesetre megnehezíti, ha hosszabb ideig szeretnék megfigyelni a célpontjukat.

Ez arról szól, hogy megnöveli a rosszindulatú szereplők költségeit.

– mondta el a Bloombergnek Neal Ziring, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) műszaki igazgatója az ötlettel kapcsolatban, ami mellesleg az NSA tavaly kiadott biztonsági útmutatójában is megjelent.

Az ötlet azért működhet, mert bár manapság a kémszoftverek telepítése akár a felhasználó közbenjárása – például egy megtévesztő, rosszindulatú linkre való kattintás – nélkül is megvalósítható, azok folyamatos, észrevétlen futtatása nem könnyű feladat, ha a készülék újra és újra betölti az operációs rendszerét. Erre – tehát a telefonok újraindítására – azonban manapság már ritkán kerül sor, éppen ezért a hackerek többnyire úgy gondolkodnak, hogy elég egyszer behatolniuk egy készülékbe, mert a felhasználókat akkor is hosszú időn keresztül figyelhetik.

A telefonok újraindítását a szakértők szerint érdemes heti gyakorisággal megismételni. Fontos persze észben tartani, hogy a hackerek újra és újra behatolhatnak a készülékbe, de ez mindenképpen többletmunkát jelent nekik. Sajnos azonban tökéletes védelem nem nagyon van, a Pegasus-t fejlesztő NSO amerikai leányvállalata például már olyan kémszoftvert is fejlesztett, amely a telefon gyári állapotra való visszaállítása után is működőképes marad.

Tech lehallgatás megfigyelés mobiltelefon pegasus Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Stubnya Bence
2023. március 25. 04:34 Podcast, Tech

Csak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik – a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjuk

Technológiai forradalom zajlik, de a lehető legjobbkor. Kállai Gábor és Pintér Róbert a G7 Podcast vendégei.

Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Geopolitikai dilemmák és etikai aggályok sora övezi az utóbbi évek legizgalmasabb technológiai újításának előretörését.

Fontos

Stubnya Bence
2023. április 1. 04:34 Podcast

Csak szlogennek elég, vagy alapja is van Orbán 500 ezer új dolgozóról szóló tervének?

A kormányfő arról beszélt, hogy elsődlegesen belső tartalékokból kellene 500 ezer munkahelyet betölteni a magyar munkaerőpiacon. A tervről Scharle Ágota munkagazdásszal beszélgettünk a G7 Podcastban.

Pálos Máté
2023. március 31. 17:52 Közélet

Már 1767 pedagógus aláírta, hogy elhagyná a pályát, ha jön az új köznevelési státusztörvény

Bő két nap alatt közel 1800 pedagógus nyilatkozott úgy, hogy felhagy a tanítással, amennyiben a kormány megvalósítja a köznevelésben a terveit.

Pálos Máté
2023. március 31. 13:04 Közélet

Romokban a magyar akadémiai szabadság és egyetemi autonómia

Nemzetközi elemzések szerint az elmúlt tíz évben a magyar akadémiai szabadság jelentősen csökkent, a vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemek modellje pedig példátlan Európában.