Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. július 30. 13:08 Tech

Egy régi bevált trükk, ami megnehezíti a mobil lehallgatását

Meglehetősen egyszerű tanáccsal rukkolt elő az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának egyik tagja a telefonos lehallgatások megnehezítéséhez: gyakran kapcsoljuk ki és be a készülékeinket. Az egyik idei biztonsági tanácskozáson elhangzott javaslat megfogadása sem vezet persze tökéletes védelemhez, de a hackerek dolgát mindenesetre megnehezíti, ha hosszabb ideig szeretnék megfigyelni a célpontjukat.

Ez arról szól, hogy megnöveli a rosszindulatú szereplők költségeit.

– mondta el a Bloombergnek Neal Ziring, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) műszaki igazgatója az ötlettel kapcsolatban, ami mellesleg az NSA tavaly kiadott biztonsági útmutatójában is megjelent.

Az ötlet azért működhet, mert bár manapság a kémszoftverek telepítése akár a felhasználó közbenjárása – például egy megtévesztő, rosszindulatú linkre való kattintás – nélkül is megvalósítható, azok folyamatos, észrevétlen futtatása nem könnyű feladat, ha a készülék újra és újra betölti az operációs rendszerét. Erre – tehát a telefonok újraindítására – azonban manapság már ritkán kerül sor, éppen ezért a hackerek többnyire úgy gondolkodnak, hogy elég egyszer behatolniuk egy készülékbe, mert a felhasználókat akkor is hosszú időn keresztül figyelhetik.

A telefonok újraindítását a szakértők szerint érdemes heti gyakorisággal megismételni. Fontos persze észben tartani, hogy a hackerek újra és újra behatolhatnak a készülékbe, de ez mindenképpen többletmunkát jelent nekik. Sajnos azonban tökéletes védelem nem nagyon van, a Pegasus-t fejlesztő NSO amerikai leányvállalata például már olyan kémszoftvert is fejlesztett, amely a telefon gyári állapotra való visszaállítása után is működőképes marad.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech lehallgatás megfigyelés mobiltelefon pegasus Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Nagy Zsolt
2024. február 27. 13:14 Közélet, Tech

Új formában térne vissza az Uber Budapestre

Az Uber Taxi nevet már tavaly bejegyezték, az engedélykérelmük azonban még elbírálásra vár.

Torontáli Zoltán
2024. február 18. 04:34 Élet, Tech

Megvan a rés a pajzson, engedélyeztethető egy erkélynapelem Magyarországon

A telepítéshez egyórányi villanyszerelő munka kell, de más nem, így mostantól akár a társasházi lakóknak is könnyen lehet napelemük.

Nagy Zsolt
2024. február 12. 15:41 Tech, Vállalat

Besokalltak a szédületes tempóban taroló Temutól a magyar e-kereskedők

Átrendezi az e-kereskedelmi piacot a Temu, a kereskedők a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulnak segítségért.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.