Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. július 30. 13:08 Tech

Egy régi bevált trükk, ami megnehezíti a mobil lehallgatását

Meglehetősen egyszerű tanáccsal rukkolt elő az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának egyik tagja a telefonos lehallgatások megnehezítéséhez: gyakran kapcsoljuk ki és be a készülékeinket. Az egyik idei biztonsági tanácskozáson elhangzott javaslat megfogadása sem vezet persze tökéletes védelemhez, de a hackerek dolgát mindenesetre megnehezíti, ha hosszabb ideig szeretnék megfigyelni a célpontjukat.

Ez arról szól, hogy megnöveli a rosszindulatú szereplők költségeit.

– mondta el a Bloombergnek Neal Ziring, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) műszaki igazgatója az ötlettel kapcsolatban, ami mellesleg az NSA tavaly kiadott biztonsági útmutatójában is megjelent.

Az ötlet azért működhet, mert bár manapság a kémszoftverek telepítése akár a felhasználó közbenjárása – például egy megtévesztő, rosszindulatú linkre való kattintás – nélkül is megvalósítható, azok folyamatos, észrevétlen futtatása nem könnyű feladat, ha a készülék újra és újra betölti az operációs rendszerét. Erre – tehát a telefonok újraindítására – azonban manapság már ritkán kerül sor, éppen ezért a hackerek többnyire úgy gondolkodnak, hogy elég egyszer behatolniuk egy készülékbe, mert a felhasználókat akkor is hosszú időn keresztül figyelhetik.

A telefonok újraindítását a szakértők szerint érdemes heti gyakorisággal megismételni. Fontos persze észben tartani, hogy a hackerek újra és újra behatolhatnak a készülékbe, de ez mindenképpen többletmunkát jelent nekik. Sajnos azonban tökéletes védelem nem nagyon van, a Pegasus-t fejlesztő NSO amerikai leányvállalata például már olyan kémszoftvert is fejlesztett, amely a telefon gyári állapotra való visszaállítása után is működőképes marad.

Tech lehallgatás megfigyelés mobiltelefon pegasus Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2022. január 18. 11:14 Tech

Két választásunk van a mesterséges intelligenciával: segít nekünk, vagy magunk ellen fordítjuk

Az újabb kutatások szerint az automatizáció központi szerepet tölt be a jövedelmek közti különbségek növekedésében.

Váczi István
2022. január 14. 13:18 Tech, Vállalat

Több mint 13 milliárd forintért vásárolnak fel egy magyar informatikai céget

Az indiai HCL Technologies felvásárolja a magyar Starschemát, amely különféle adatfeldolgozási szolgáltatásokat nyújt, és partnerei között több is megtalálható a világ legnagyobb forgalmú cégei közül.

Pletser Tamás
2022. január 13. 06:57 Tech

Sokat kell még várni az olcsó elektromos autókra

A növekvő nyersanyagárak megakaszthatják az elektromos autók forradalmát, miközben az akkumulátorok gyártásához szükséges értékláncok kiépítése nagyon hosszú folyamat.

Fontos

Katona Hajnalka
2022. január 17. 17:04 Élet

Ha hiteles az érvelés, még a leginkább elutasító országokban is könnyen lehet növelni a másság elfogadását

Az emberek azonban külön kérdésnek tartják a gazdasági és a társadalmi egyenlőséget.

Stubnya Bence
2022. január 17. 06:49 Pénz

Hosszabb távon is velünk maradhat az év végén rekordokat döntögető drágulás

A 14 éves rekordot döntő inflációt idén még mindig külső tényezők okozhatják, de a belföldi hatások is erősödnek. Két trendből pedig hosszabb távon is gyors drágulás lehet.

Hobot Péter
2022. január 16. 17:13 Adat, Közélet

Egyenlőbb társadalom és szigorú versenypolitika kell egyre több közgazdász szerint

Egyre nagyobb az egyetértés az amerikai közgazdászok körében, hogy kezdeni kell valamit a monopóliumokkal és a növekvő egyenlőtlenséggel.