Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. július 30. 13:08 Tech

Egy régi bevált trükk, ami megnehezíti a mobil lehallgatását

Meglehetősen egyszerű tanáccsal rukkolt elő az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának egyik tagja a telefonos lehallgatások megnehezítéséhez: gyakran kapcsoljuk ki és be a készülékeinket. Az egyik idei biztonsági tanácskozáson elhangzott javaslat megfogadása sem vezet persze tökéletes védelemhez, de a hackerek dolgát mindenesetre megnehezíti, ha hosszabb ideig szeretnék megfigyelni a célpontjukat.

Ez arról szól, hogy megnöveli a rosszindulatú szereplők költségeit.

– mondta el a Bloombergnek Neal Ziring, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) műszaki igazgatója az ötlettel kapcsolatban, ami mellesleg az NSA tavaly kiadott biztonsági útmutatójában is megjelent.

Az ötlet azért működhet, mert bár manapság a kémszoftverek telepítése akár a felhasználó közbenjárása – például egy megtévesztő, rosszindulatú linkre való kattintás – nélkül is megvalósítható, azok folyamatos, észrevétlen futtatása nem könnyű feladat, ha a készülék újra és újra betölti az operációs rendszerét. Erre – tehát a telefonok újraindítására – azonban manapság már ritkán kerül sor, éppen ezért a hackerek többnyire úgy gondolkodnak, hogy elég egyszer behatolniuk egy készülékbe, mert a felhasználókat akkor is hosszú időn keresztül figyelhetik.

A telefonok újraindítását a szakértők szerint érdemes heti gyakorisággal megismételni. Fontos persze észben tartani, hogy a hackerek újra és újra behatolhatnak a készülékbe, de ez mindenképpen többletmunkát jelent nekik. Sajnos azonban tökéletes védelem nem nagyon van, a Pegasus-t fejlesztő NSO amerikai leányvállalata például már olyan kémszoftvert is fejlesztett, amely a telefon gyári állapotra való visszaállítása után is működőképes marad.

Tech lehallgatás megfigyelés mobiltelefon pegasus Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2021. szeptember 21. 09:19 Támogatói tartalom, Tech

Villany-hibrid mozdonyokkal lép új szintre a magyar vasúti árufuvarozás

Klímavédelmi okokból növelni kellene a vasút árufuvarozási részarányát, de ez nehéz a nem villamosított pályahálózaton. Erre a problémára nyújt megoldást a villany-hibrid technológia.

Bucsky Péter
2021. szeptember 13. 12:20 Támogatói tartalom, Tech

Magyar cég fejlesztésével dugók nélkül, balesetmentesen közlekedhetnek a jövő járművei

Az önvezető autók álmát régóta hajszolja az emberiség, de a teljes önvezetés még mindig igen mesze van. Az intelligens közlekedés azonban már a küszöbön áll: már ma is több százezer olyan autó közlekedik az európai utakon, amelyek egymással és az infrastruktúrával is képesek kommunikálni egy új technológiának köszönhetően, amelynek feltételeit majd egy évtizede kezdték el megteremteni.

Bucsky Péter
2021. szeptember 9. 06:04 Tech

Kihal az autókból az egyik legjobb élmény, a kézi sebességváltás – nem egészen környezetbarát módon

Az elektromos autók korszakának igazi kezdetéig nyolc-tíz év maradt, és ez az automata váltók nagy korszaka lehet.

Fontos

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Stubnya Bence
2021. szeptember 21. 06:05 Pénz

A járvány alatt beragadt SZÉP-kártyás pénzeket nyáron költötték el, ez is drágította a szállodákat és éttermeket

A lakosságnál jelentős "játékpénzek" ragadtak be a SZÉP-kártyákon, és ez már az inflációs adatokban is látszódhat.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.