Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. február 12. 10:02 Tech

Bevándorlók helyett inkább robotokra bíznák az idősek ellátását Japánban

Japán az utóbbi években a robotok alkalmazásának egyik legfontosabb kísérleti helyszínévé vált. A szigetország működését igencsak próbára teszi, hogy az ország lakossága gyorsan öregszik, amire a fejlett ipari és technológiai ágazatok a mindennapokban egyre gyakrabban bevethető humanoid berendezések gyártásával reagálnak. A BBC összesítése szerint mostanra figyelemreméltó mennyiségű tapasztalat gyűlt össze a robotokkal kapcsolatban, amiből más országoknak is van mit tanulni.

Az elöregedés az egészségügyi és a szociális ellátás intézményeire nézve különösen nagy problémát jelent: a gondozásra szoruló idősek száma meredeken nő, miközben egyre nehezebb ápolókat találni. Például az egyik tokiói idősotthonban gyakori látvány manapság, hogy 20-30 demenciában szenvedő bentlakót egy szakember és egy robot foglalkoztat. Kettejük közül az utóbbi ráadásul sokkal nagyobb szerepet vállal a munkából, ugyanis bármelyik pillanatban képes minden beteggel az igényeiknek legmegfelelőbben kommunikálni, pontosan számon tartva az állapotukat. A hálóterekben pedig úgynevezett exoskeletonok*Ezek az emberi test magába foglalására alkalmas teherhordó-helyváltoztató szerkezetek. segítik a bentlakókat az ágyukból való felkelésben és a lefekvésben, ami nélkülük kegyetlen fizikai terhet jelentene az otthon dolgozóinak.

A betegek pedig többnyire nem bánják a high-tech ellátást. A robotok kedves-bájos külsőt kapnak, használóik pedig gyakran olyan szeretettel bánnak velük, mint a játékbabákkal. Az egyik gyártó igazgatója elmondta, hogy az ágazatban égető munkaerőhiányon esetleg még bevándorlókkal lehetne enyhíteni, de

a japánok jellemzően nem igazán nyitottak a külföldiek iránt, így a vendégmunkásoknál sokkal jobb megoldást jelentenek a robotok.

Japánnal szemben a többi automatizálásban élen járó országban, mint például az Egyesült Államokban, Kínában, Dél-Koreában és Németországban leginkább az ipari robotok fejlesztésével foglalkoznak, így aztán világszerte különös érdeklődés övezi a japánok tapasztalatait az emberszabású készülékekkel. Egyelőre azonban a sok kedvező tapasztalat ellenére is szükség van a bevándorlással kapcsolatos korlátozások enyhítésére, amibe már bele is kezdett a kormány. Az otthoni ápolásban, illetve a házvezetésben például csak a legalapvetőbb feladatok robotizálhatók egyelőre, ezen a területen nehezen lehet vendégmunkások nélkül javítani a helyzeten.

Mindenesetre az idei tokiói olimpiára is sajátosan készül Japán, már ami a munkaerő-toborzást illeti. Több cég is – közöttük a Toyota – robotokkal készül a nyárra, amelyek a vendégek eligazításában és a sportolók kiszolgálásában is részt fognak vállalni. Sőt, valószínűleg a biztonsági őrök között is fel fognak tűnni a tech-cégek gyártmányai, irodaházat felügyelő robotra is van már működő japán példa.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szlovákok munkáját fenyegetik leginkább a robotok, de ez nekünk sem jó hírEgy OECD-tanulmány szerint Szlovákiában kiemelkedően magas az automatizáció által fenyegetett munkahelyek aránya, az ország nyugati részén 10-ből 4 ilyen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech automatizáció elöregedés Japán robot robotizálás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.