Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. február 12. 10:02 Tech

Bevándorlók helyett inkább robotokra bíznák az idősek ellátását Japánban

Japán az utóbbi években a robotok alkalmazásának egyik legfontosabb kísérleti helyszínévé vált. A szigetország működését igencsak próbára teszi, hogy az ország lakossága gyorsan öregszik, amire a fejlett ipari és technológiai ágazatok a mindennapokban egyre gyakrabban bevethető humanoid berendezések gyártásával reagálnak. A BBC összesítése szerint mostanra figyelemreméltó mennyiségű tapasztalat gyűlt össze a robotokkal kapcsolatban, amiből más országoknak is van mit tanulni.

Az elöregedés az egészségügyi és a szociális ellátás intézményeire nézve különösen nagy problémát jelent: a gondozásra szoruló idősek száma meredeken nő, miközben egyre nehezebb ápolókat találni. Például az egyik tokiói idősotthonban gyakori látvány manapság, hogy 20-30 demenciában szenvedő bentlakót egy szakember és egy robot foglalkoztat. Kettejük közül az utóbbi ráadásul sokkal nagyobb szerepet vállal a munkából, ugyanis bármelyik pillanatban képes minden beteggel az igényeiknek legmegfelelőbben kommunikálni, pontosan számon tartva az állapotukat. A hálóterekben pedig úgynevezett exoskeletonok*Ezek az emberi test magába foglalására alkalmas teherhordó-helyváltoztató szerkezetek. segítik a bentlakókat az ágyukból való felkelésben és a lefekvésben, ami nélkülük kegyetlen fizikai terhet jelentene az otthon dolgozóinak.

A betegek pedig többnyire nem bánják a high-tech ellátást. A robotok kedves-bájos külsőt kapnak, használóik pedig gyakran olyan szeretettel bánnak velük, mint a játékbabákkal. Az egyik gyártó igazgatója elmondta, hogy az ágazatban égető munkaerőhiányon esetleg még bevándorlókkal lehetne enyhíteni, de

a japánok jellemzően nem igazán nyitottak a külföldiek iránt, így a vendégmunkásoknál sokkal jobb megoldást jelentenek a robotok.

Japánnal szemben a többi automatizálásban élen járó országban, mint például az Egyesült Államokban, Kínában, Dél-Koreában és Németországban leginkább az ipari robotok fejlesztésével foglalkoznak, így aztán világszerte különös érdeklődés övezi a japánok tapasztalatait az emberszabású készülékekkel. Egyelőre azonban a sok kedvező tapasztalat ellenére is szükség van a bevándorlással kapcsolatos korlátozások enyhítésére, amibe már bele is kezdett a kormány. Az otthoni ápolásban, illetve a házvezetésben például csak a legalapvetőbb feladatok robotizálhatók egyelőre, ezen a területen nehezen lehet vendégmunkások nélkül javítani a helyzeten.

Mindenesetre az idei tokiói olimpiára is sajátosan készül Japán, már ami a munkaerő-toborzást illeti. Több cég is – közöttük a Toyota – robotokkal készül a nyárra, amelyek a vendégek eligazításában és a sportolók kiszolgálásában is részt fognak vállalni. Sőt, valószínűleg a biztonsági őrök között is fel fognak tűnni a tech-cégek gyártmányai, irodaházat felügyelő robotra is van már működő japán példa.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szlovákok munkáját fenyegetik leginkább a robotok, de ez nekünk sem jó hírEgy OECD-tanulmány szerint Szlovákiában kiemelkedően magas az automatizáció által fenyegetett munkahelyek aránya, az ország nyugati részén 10-ből 4 ilyen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech automatizáció elöregedés Japán robot robotizálás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.