Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. szeptember 23. 07:34 Vállalat

A szlovákok munkáját fenyegetik leginkább a robotok, de ez nekünk sem jó hír

A Világgazdasági Fórum a minap nem kevesebbet állított, mint hogy a jelenlegi 29 százalékkal szemben 2025-ben már a munkahelyi feladatok 52 százalékát gépek látják majd el. A fejlett országokat tömörítő OECD szintén a napokban publikált jelentésében arról írt, hogy a mesterséges intelligencia fejlődése felgyorsítja az automatizációt, és olyan munkahelyek létét is veszélybe sodorja, amelyeket a magas képzettségi igény miatt ma még biztonságban lévőnek gondolunk.

Az OECD országokon belül is vizsgálta az erősen veszélyeztetett munkahelyek arányát. Noha Magyarország is a szervezet tagja, magyar adatok sajnos nem szerepelnek, több szomszédos országé viszont igen. Közülük Szlovákia lehet a legérdekesebb, amelynek gazdaságszerkezete hasonlít a magyarhoz, igaz, az autóipar még nagyobb szerepet játszik. Részben ennek tudható be, hogy a vizsgált országok közül északi szomszédunknál veszélyezteti az automatizálás a legnagyobb arányban a munkahelyeket.

Ez régiós szinten is megmutatkozik, hiszen még az ebből a szempontból legkevésbé veszélyeztetett szlovák régió, a pozsonyi is rosszabbul áll, mint az összes többi országból az automatizációnak legjobban kitett (amely Kelet-Szlovénia). Nyugat-Szlovákia pedig egészen kimagaslik, itt 10-ből 4 állás van veszélyben.

Az egyes országok automatizációnak leginkább és legkevésbé kitett régiói

Mely állásokat fenyeget az OECD szerint leginkább az automatizálás? A veszélyeztetettség sorrendjében ilyenek a járművezetők, bányászok, ipari gépkezelők, építőipari segédmunkások, árufeltöltők, a szemét összeszedésével és válogatásával foglalkozók, konyhai kisegítők, gyorséttermi dolgozók, valamint általában a képesítést nem igénylő foglalkozásúak.

A régiók veszélyeztettségét mutató térképen is jól látszik Szlovákia kiemelkedő kitettsége: 30,3 (Pozsony) és 39,3 százalék (Nyugat-Szlovákia). Egyetlen másik régió sincs 30 százalék felett, a szlovákiaiakat a már említett Kelet-Szlovénia követi 27,6-tal. A norvég főváros térségében pedig mindössze 4 százalék ez a mutató.

Az automatizáció által veszélyeztetett munkahelyek aránya régiónként

Az elemzésből az is kiderül, hogy a keletkező munkahelyek a négy szlovákiai régió közül háromban nagy arányban erősen veszélyeztetett szektorokhoz kötődnek, és csak egyben nem figyelhető meg ez a kapcsolat. 

A Bloomberg azt a dilemmát emelte ki az OECD jelentéséből, hogy sok esetben azoknak a régióknak a munkahelyei vannak a legnagyobb veszélyben, ahol a termelékenység növelése szempontjából kívánatos lenne az automatizáció. A munkahelyek elvesztése hirtelen is bekövetkezhet, ami elhúzódó munkanélküliséghez és nyomott bérszinthez vezethet az adott térségben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat automatizáció mesterséges intelligencia munkahelyek robotizálás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.