Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 9. 11:49 Tech

Letörölhetetlen Facebook-alkalmazás miatt lázadnak a samsungosok

Panaszos kommentek áradata lepte el a Twittert és egyéb közösségimédia-felületeket olyan amerikai Samsung-felhasználók részéről, akik kiakadtak azon, hogy nem tudják letörölni telefonjukról az előre telepített Facebook-alkalmazást.

A dél-koreai cég bizonyos készülékein, például a felső kategóriás Galaxy S8-ason nem lehet letörölni a Facebook-applikációt a Bloomberg cikke szerint, csak le lehet tiltani a működését. Sokakat azonban ez nem elégít ki, ami nem is csoda, hiszen az utóbbi egy évben egymást érték a Facebook adatkezelési botrányai, több Google-alkalmazásról pedig az derült ki, hogy a felhasználók kifejezett tiltása ellenére is gyűjti az adatokat. Ebből a szempontból nem megnyugtató, hogy a Samsung telefonjain a Google által kifejlesztett operációs rendszer, az Android fut.

A vállalatok természetesen azzal védekeznek, hogy nincs mitől tartani. Egy Facebook-szóvivő szerint az alkalmazás letiltásával ugyanazt lehet elérni, mintha letörölné az ember, nem gyűjti és küldi el az adatokat. Az applikáció törölhetőségéről a Facebook és a mobilgyártók, operációsrendszer-fejlesztők és távközlési szolgáltatók közötti szerződések rendelkeznek – tette hozzá. Szerinte ezeknek a megállapodásoknak az a célja, hogy egy készülék az üzembe helyezése után azonnal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

A Facebook nem tesz közzé listát, hogy kikkel van „letörölhetetlenségi” szerződése, ahogy a Samsung sem árulta el, hogy pontosan mely készülékei érintettek. A mobilgyártó szintén arra hivatkozik, hogy az alkalmazás letiltása lényegében egyenértékű a törlésével.

Az amerikai fogyasztóvédelmi szervezetek régóta kritizálják ezeket a szerződéseket. Persze nem a Facebooké az egyetlen előre telepített – és gyakran letörölhetetlen – alkalmazás a telefonokon. Az androidos készülékeken például ilyen lehet a YouTube, a Gmail és a Google Play Music, amelyek mind a Google-vállalatcsoport termékei.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába tiltod le, a Google akkor is követ tégedNem újdonság, hogy adatainkkal fizetünk az ingyenes applikációkért. Az viszont egyre nyilvánvalóbb, hogy az olyan óriások, mint a Google, szinte bármit megtehetnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech adatkezelés alkalmazás facebook Samsung törlés Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.