Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. október 3. 12:07 Tech

A Facebook feltörése több ezer további oldalt is veszélyeztethet

Tíz éve mutatott be Mark Zuckerberg egy fejlesztést, amivel a különböző online szolgáltatásokra és appokba regisztráló Facebook-felhasználók életét nagyban megkönnyítették. Ez a Facebook Connect, aminek jóvoltából tulajdonképpen megúszható a regisztráció folyamata. A közösségi oldal felhasználói ugyanis ahelyett, hogy a felhasználónév, a jelszó, az e-mail cím és további személyes adatok megadásával bajlódnának minden alkalommal, amikor igénybe vesznek egy új szolgáltatást az interneten, megtehetik, hogy a már meglévő Facebook-fiókjukkal lépnek be.

Kényelmes lehetőség, most azonban megmutatkozhatnak a hátrányai is. Múlt pénteken mintegy 50 millió Facebook-fiókhoz szereztek hozzáférést hekkerek, ami a legnagyobb adatlopási eset Zuckerberg cégének történetében. A közösségi portál biztonsági rése a Connect miatt nemcsak a Facebook fejlesztőinek okoz fejtörést, hanem annak a több tízezer további szolgáltatónak is, amelyek engedélyezték a Facebook-fiókokkal történő regisztrációt.

New York Times cikke szerint az érintett cégek közül a legnagyobbak már javában vizsgálják, hogy a Facebookon keresztül létrehozott felhasználói fiókok feltörhetők-e a hekkertámadás során megszerzett adatokkal. Az ismerkedni akarók körében világszerte népszerű Tinder fejlesztői egyelőre nem találtak erre utaló jelet, azonban a cég szóvivője szerint a Facebook csak korlátozott mennyiségű információt biztosított számukra a vizsgálathoz. Hasonló a helyzet az egykor Budapesten is működő fuvarszervező Ubernél, bár ők biztos, ami biztos, 

kiléptették azokat a felhasználókat a szolgáltatásból, akiknél a legnagyobb volt a visszaélés kockázata.

A Facebook maga is foglalkozik az üggyel, tegnapi közleményük szerint idáig ők sem találtak bizonyítékot arra, hogy a tőlük ellopott bejelentkezési adatokkal más oldalakon próbálnának belépni a hekkerek. A támadók kilétéről azonban nem közöltek információkat, ahogy arról sem, mely felhasználókat érintett az adatlopás – pedig ez utóbbi ismeretében sokkal precízebben vizsgálhatnák a kockázatokat a Facebook Connecten keresztüli regisztrációt engedélyező cégek.

Mindenesetre érdemes figyelembe venni a New York Times által megkérdezett biztonsági szakértő megállapítását, miszerint ha tömegek kötik egy megbízhatónak tűnő oldalhoz– jelen esetben a Facebookhoz – az internetes felhasználói fiókjaikat, akkor az esetleges adatlopások okozta károk megtöbbszöröződnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElképesztő piaca van az adatoknak, amiket önként és ingyen adunk oda a Google-nek és a FacebooknakAz internethasználók tevékenysége nyitott könyv az online hirdetők számára, és ebben a rendszerben lehetetlen megmondani, hogy ez ki felelőssége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech adatvédelem facebook hekker Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.