Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. december 28. 14:34 Támogatói tartalom

Fából készülnek a fenntartható jövő épületei

A következő évtized legnagyobb kihívása lesz, hogy hogyan tudunk alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz, és hogy mit tudunk tenni a hatások enyhítése érdekében. Ezeknek a megoldásához nagyrészt közösségi, politikai megoldásokban kell gondolkodnunk, de a világ gazdagabbik részén, ahova Magyarország is tartozik, az sem mindegy, hogy egyéni szinten milyen fogyasztási mintákat követünk. Például mennyit járunk repülővel, mennyi szemetet termelünk feleslegesen, vagy mekkora a szén-dioxid-kibocsátása az épületnek, amiben lakunk.

Globálisan a szén-dioxid-kibocsátásnak ugyanis csaknem 11 százaléka kötődik a lakóépületekhez. És az sem mindegy, hogy az épületek építése közben mekkora kibocsátás keletkezik: Magyarországon a szén-dioxid-kibocsátás ötöde az építőiparhoz kapcsolódik, így itthon az áramtermelés és a közlekedés után ez a harmadik legnagyobb kibocsátásért felelős terület.

Bár Magyarországon a könnyűszerkezetes készházaknak és gerendaházak nem olyan elterjedtek, mint például Észak-Európában vagy az angolszász országokban, az utóbbi időszakban a klímaváltozás kihívásainak előtérbe kerülésével az építészek is felfigyeltek a fában rejlő kiaknázatlan lehetőségekre. A fából készült épületeknek fenntarthatósági szempontból egyértelmű előnye, hogy szinte alig van szükség hozzájuk betonra, aminek az elkészítéséhez használt cement előállítása a a globális szén-dioxid-kibocsátás három százalékért felelős.

Fa: a fenntartható építőanyag

A fából készült készházak és gerendaházak egyértelmű előnye más anyagokból épített házakkal szemben, hogy összességében, a teljes élettartamukat figyelembe véve sokkal kisebb szén-dioxid-kibocsátással jár együtt a felépítésük és a használatuk.

Szalay Zsuzsa, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Építőanyagok és Magasépítés Tanszékének docense egy olyan projektben vett részt nemrég, amelyben egy karbonsemleges mobilház építésének és használatának szén-dioxid-kibocsátását kellett megbecsülni olyan esetekben, ha az egyébként minden egyéb jellegzetességében megegyező házat téglából vagy fából építik meg*A faház esetében egy LVL-vázas és egy rétegragasztott fapanelből készült verzióra is becslést készítettek, de ezekre hasonló adatok jöttek ki..

Mivel a fa fotoszintézis révén szén-dioxidot nyel el mielőtt kivágják, a fából készült ház szén-dioxid-mérlege a ház átadásáig valójában negatív. Amennyiben ezt a szénraktározást nem számítjuk, a faház esetén akkor is 30 százalékkal kisebb kibocsátás keletkezik az anyagok gyártása és beépítése során. A mi példánknál a téglaháznak a működés során néhány százalékkal alacsonyabb volt a kibocsátása

– mondja. A teljes, a példában 30 éves életciklust nézve összességében 10 százalékkal volt alacsonyabb a faház kibocsátása. A fa kedvezőbb tulajdonságait fenntarthatóság szempontjából az ezzel foglalkozó tanulmányok is megerősítik.

Szalay Zsuzsa szerint jelentős kérdés még, hogy az életciklus lejárta után mi lesz a fával, ezért fontos kérdés a hulladékkezelés, ugyanis megfelelő módszerekkel így meg lehet hosszabbítani azt az időt, amíg a fában marad a szén, és nem kerül a légkörbe.

Más megközelítés, de jó minőségben nincs különbség a végeredményben

A BME docense azt is megemlítette, hogy a nem csak terv szinten létező, hanem konkrét megépítésig is eljutó projektek esetében kevésbé számít a fa gyengébb hőtároló képessége, mert a 2018 óta hatályos szabályozás alapján a teljes energiafogyasztást illetően a könnyűszerkezetes épületekre szigorúbb előírások vonatkoznak. 

Régebben az épületek időállandóját – tehát hogy nyáron mennyire tudott hideg, télen pedig meleg maradni – jelentősen meghatározta, hogy a falai fából vagy téglából készültek. “A mai épületek viszont már csak a szabályozás miatt is nagyon jól vannak hőszigetelve, attól függetlenül, hogy téglából vagy fából készültek, és így a hőtároló tömegbeli különbség hatása kisebb az időállandóra” – mondta Szalay.

Szalay Zsuzsa szerint ha egy épület jól meg van tervezve és a kivitelezést jó minőségben csinálják meg, akkor az épület minőségét tekintve mindegy, hogy téglából vagy fából készül. A fa sok szempontból érzékenyebb anyag, például a talajból vagy a levegőből származó párára vagy az élősködőkre, de minden esetben van eszköz, amivel a kockázatokat ki lehet küszöbölni.

Emiatt valójában csak tervezési vagy építése hiba esetén szokott ezekből probléma lenni. “A téglaházban a tégla maga felel mindenért, ez látja el a tartószerkezeti funkciót, felel a légzárásért, hang- és hőszigetelésért. Ehhez képest a faépületekben több rétegből állnak a falak és a tetőszerkezet is, és ezek a rétegek felelnek a különféle funkciókért” – mondta errő

Téglából és fából is lehet nagyon jót és nagyon rosszat is építeni

– fogalmazza meg ugyanezt kicsit másképpen Ubrankovics Pál, a készházak és gerendaházak tervezésével, gyártásával és építésével foglalkozó Ubrankovics Kft. alapítója és vezetője. Az Ubrankovics Kft. házaiban a szigetelés például kizárólag faalapú anyagból készül. Ubrankovics szerint a nagy tömörsége, térfogatsúlya miatt nyáron is jól véd a hő ellen, így olyan hatása van, mint a téglaépületekben a gépesített klímatizálásnak.

Ubrankovics emellett azt emelte ki, hogy a fa jó páraáteresztő képessége jó belső klímát eredményez a készházakban, ami azért is különösen fontos, mert Magyarországon a légúti betegségeket okozó penészgombásodás komoly, széles rétegeket érintő egészségügyi probléma.

Építési költségek: a részleteken múlik minden

A fából készült lakóházak esetében a legtöbb esetben előre gyártott elemekből készülő készházakról van szó, ugyanis a lakóházakra vonatkozó energetikai előírások alapján a nem szigetelt, tömörfás gerendaházakat legfőképpen nyaralónak vagy gazdasági épületnek szoktak építeni. A készházak leginkább abban különböznek a téglaházaktól, hogy a falaik valamilyen fajta fából és fából készült szigetelőanyagból állnak össze.

Kívülről az esetek többségében nem különböztethetőek meg a téglaházaktól, mert a falakat vakolható szigetelő anyaggal fedik le. De lefedhetőek gerendaburkolattal is. Ebben az esetben tömör faháznak néznek ki, de valójában a falaik szerkezete jóval összetettebb, mint egy egyszerű faházé.

A készházak és a téglaházak építései költségeinek összehasonlítása nem egyszerű feladat, ugyanis a költségek nagyon nagy mértékben múlnak azon, hogy az adott ház egyes részei pontosan milyen minőségű, árkategóriájú és fajtájú elemekből állnak össze. A téglaház és a készház elemeinek egy része megegyezik: például mindkét esetben ugyanolyan beton alapozása van a házaknak.

Ez mindig jelentős költség, aminek pontos nagysága függ attól is, hogy szuterén vagy pince tartozik-e a házhoz. Szintén nincs különbség a tető kialakításában, de nyílászáróból, szaniterből és belső burkolatból bármilyen kerülhet a házba attól függetlenül, hogy a fal fából vagy téglából van. A födém faházban általában fából készül, de téglaházban is készülhet abból.

A lényeges különbség tehát alapvetően a falak kialakításához felhasznált anyagokban van. Ahogy Ubrankovics Pál fogalmazott,

egy kulcsrakész készház költségének harminc százalékánál nem tesz ki többet a falakra eső költség.

Így a ház “nem ettől lesz drágább vagy olcsóbb”, valójában a nyílászárók, a gépészet vagy a burkolat költsége sokkal nagyobb mértékben határozza meg a végleges árat. A fa költségei kapcsán Ubrankovics azt még megjegyezte, hogy a természetes fa megjelenése a házon belül drágítja a házat, ugyanis a fa jóval drágább, mint a gipszkarton lefestve.

A készháznál az építkezés viszont jóval olcsóbb és egyszerűbb 

A készház egyértelmű előnye a téglaházzal szemben, hogy jóval gyorsabban lehet felépíteni. “A készház elemeit üzemben gyártjuk és daruval tesszük a helyére, így az építkezés nem függ az időjárástól és attól sem, hogy az építkezés környékén milyen könnyen lehet szakembereket találni. Ez a munkaerőhiányos időszakban különösen nagy előnyt jelent” – mondta Ubrankovics Pál.

Szalay Zsuzsa szerint a készházak és a téglaházak átlagos élettartamával foglalkozó építészeti szakirodalom elég hiányos, de olyan tanulmányt nem talált, ami alapján a faház élettartama egyértelműen rövidebb lenne. A kérdést bonyolítja, hogy egyes országokban, ahol a faépítés elterjedt, nem is cél, hogy a házak több száz évig álljanak (például az USA-ban vagy más angolszász országokban), de a skandináv országokban például bőven lehet találni akár több mint 100 éves épületeket.

Mi úgy ítéljük meg, hogy a mi házaink élettartam tekintetében nem különböznek a más anyagból, de hasonló minőségben épülő házaktól, ami azt jelenti, hogy a házak néhány generációt biztosan ki tudnak szolgálni. Persze azt, hogy a 100 év múlva élő generációk milyen házakban akarnak majd élni, már nehéz megmondani”

– mondja erről Ubrankovics Pál.

Fenntartási költségek

A készházak és a téglaházak fenntartási költségei az építési költségekhez hasonlóan szintén a részleteken múlnak, azonban a már említett szabályozási változások miatt a különbségek eleve törvényileg korlátozottak. 

2021-től új lakóépület csak úgy kaphat használatbavételi engedélyt, ha energiaigényének minimum 25 százalékát megújuló energiaforrásból biztosítja. Ez a családi házak esetében nagyrészt napelemeket jelent, amiknek a hatékonysága nagyot nőtt, az ára pedig jelentősen csökkent az elmúlt évtizedben, ami egyben minden új épület esetében a rezsi csökkenését vetíti előre.

Ubrankovics Pál szerint a fenntartási költségeket nagyon meghatározza, hogy a ház megépítésekor a ház gépesítésére mennyit áldoznak a megrendelők. Emellett pedig az említett szigetelés lehet a meghatározó, ami szintén a kezdeti költségeket növeli, és hosszú távon térül meg.

A telephelyünkön van egy 95 négyzetméteres bemutatóházunk, amit egyetlen 1000 wattos villanyradiátorral fűtünk. Aki belép, sokszor nem hiszi el, hogy egy ekkora radiátorral az egész házat fel tudjuk fűteni

– mondta erről Ubrankovics.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTíz éve romokban hevert az építőipar, amikor egyenesbe jött egy gerendaházakat építő vállalkozásUbrankovics Pál a kilencvenes években kezdett faipari anyagokkal és gépekkel kereskedni. Egyszemélyes cégéből a kétezres évekre az egyik legnívósabb magyar gerenda- és készházgyár fejlődött ki, ami még a válságból is profitálni tudott.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Támogatói tartalom építészet fa ház készház klímaváltozás tégla Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

Debreczeni Anna
2024. július 24. 09:41 Támogatói tartalom

Megérkezett a bankkártyák Usain Boltja, amivel igénylés után szinte rögtön fizethetünk is

Ha valaki új kártyát igényel az Erste Banknál, akkor ezentúl nem kell megvárnia, amíg a plasztiklap elkészül, mert egy órán belül használhatja a mobilján keresztül.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.