Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 26. 14:03 Élet, Pénz

Hamarosan csorogni kezd az uniós pénz a magyar lakossághoz

Jövő héten kezdhetik igényelni az otthonfelújítási támogatást az 1991 előtt épült házakban élők, amit a 108 milliárd forintos keretösszeg kimerüléséig biztosít a kormány uniós forrásból. A nagyjából húszezer családi ház energetikai felújítására elegendő összeget Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének Repower fejezetéből hívta le a kormány.

Háttér: 2026-ig 2346 milliárd forint fordítható az energiamegtakarítás és -szuverenitás fokozására a terv keretében. Ez az összeg 11 százalékban uniós vissza nem térítendő támogatásból, 63 százalékban uniós hitelből áll össze, a fennmaradó hányad hazai önrész. A program a lakossági felújításokon túl például infrastrukturális beruházásokra és vállalati támogatásra is kiterjed.

  • Az elektromos autózást népszerűsítő intézkedések is ide tartoznak például, amelyek a töltőhálózat bővítésére és a vállalatok villanyautó-vásárlásainak támogatására vonatkoznak. A 60 milliárd forintos program bejelentésével egybeesett a BYD gépkocsik magyarországi értékesítésének kezdete, majd a vállalat bejelentette a szegedi beruházását is.

Tágabb kontextus: az Európai Unió és a magyar kormány közötti konfliktus miatt az elmúlt években bizonytalan volt az uniós források sorsa, így számos fejlesztési program költségeit hazai forrásokból kellett megelőlegezni a közelmúltban. A Helyreállítási tervhez kapcsolódva Magyarország már tavaly év végén 3,9 milliárd eurós hitel előleget kapott.

  • Nagyjából tízmilliárd euróra számíthatna Magyarország a Helyreállítási terv révén, ha a 27 darab transzparenciát javító, a közbeszerzési és az igazságügyi rendszer reformját érintő szupermérföldkövet eléri. Ennek hiányában csak az előlegtételek hívhatók le, és minél később teljesülnek a reformok, annál kisebb eséllyel lesz felhasználható az összes forrás.
  • A kohéziós forrásokat is befagyasztotta az Európai Bizottság, igaz, szintén tavaly év vége óta már több mint tízmilliárd euró áll Magyarország rendelkezésére. Az uniós támogatások csak bizonyos határidőkig használhatók fel – ez a helyreállítási alap esetében 2026 –, addig hívhatók le azok a számlák benyújtásával.

Előzmények: a kormány 2021-ben és 2022-ben már indított hasonló programot, aminek keretében jóformán bármilyen felújítást el lehetett végezni, a mostani konstrukcióhoz képest jóval egyszerűbb adminisztráció mellett. A támogatás jókora löketet adott az építőipari megrendeléseknek, a vállalkozók továbbá könnyebben át tudták hárítani az ügyfeleikre az inflációt.

  • Most könnyebb találni kivitelezőt, illetve olyan szakembereket, akik belátható időn belül hozzáláthatnak a felújításhoz az OTP Ingatlanpont elemzése szerint, bár szakemberhiány előfordulhat, ha egyszerre sokan vágnak bele a felújításokba. Az anyagellátást tekintve inkább logisztikai nehézségek lehetnek, semmint kapacitáshiány az előállításukban.

Mi várható? A magyar helyreállítási terv azon során, amelyen az otthonfelújítási program is szerepel, még 90 milliárd forintnyi támogatás érhető el, ennek sorsa azonban kérdéses, tavasszal csak annyi derült ki, hogy elsősorban zöld energiára való átállásra és további korszerűsítési programokra költik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA felújításra szoruló házak töredéke fér csak bele az új otthonfelújítási programbaA családok költségeit a program valószínűleg inkább növeli, mert hitelt kell felvenni, de nagy segítség lehet ahhoz, hogy az elengedhetetlen felújításokba végre bele tudjanak vágni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz építőipar európai uniós támogatás otthonfelújítás rrf Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Vermes Nikolett
2024. szeptember 22. 17:48 Élet, Vállalat

Mit nyer egy vállalat, ha sok dolgozója sakkozik?

A sakk fejleszti az elemzőképességet, a hosszú távú tervezést és a gyors reagálást, ami különösen hasznos a pénzügyi-gazdasági szférában.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 21. 04:48 Élet, Vállalat

A kukásautó helyett mi visszük vissza a palackokat, mégsem csökken a szemétdíj

Havonta több százmillió palackot nem kell már a lakosoktól elszállítani, de ez semmit sem változtat a díjszabáson, mert azt nem a piac határozza meg.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 14:18 Élet, Világ

Euróban számolva is milliárdos lehet az árvízkár Közép-Európában

Egyelőre a mentés a fontos, de több országban már kezdik felmérni a károkat.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 27. 04:52 Tech, Világ

Mire jó az energiacímke, ha ekkora káosz van mögötte?

Itt egy A kategóriás mosógép, ajánlunk hozzá egy A+++-20%-os szárítót, tévéből viszont a G kategóriás a legújabb. Érthető? Nem csoda, ha nem, és erről nem a fogyasztók tehetnek.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 17:21 Adat

A jól keresők már megtakarítanak, a rosszul keresők még alig tértek magukhoz az inflációs sokkból

A magyar társadalom legjobban kereső ötödének reáljövedelme több mint 20 százalékkal nőtt 2021 elejéhez képest, miközben a legrosszabbul kereső 40 százaléké csak valamivel több, mint 10 százalékkal.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormány is halasztaná a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Az autógyártók mellé állt két európai kormány is a környezetvédelmi normák lazításának ügyében, Carlos Tavares, a Stellantis-csoport vezetője szerint viszont ismert volt a határidő, és most eljött a verseny ideje.