Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 3. 13:31 Közélet

Uniós pénzből ösztönözné az e-autózás hazai terjedését a kormány

Új programokkal tervezi a kormány ösztönözni Magyarországon az elektromobilitás terjedését.

Mi történt? 60 milliárd forintot szán a kormány az elektromos autók hazai terjedésének ösztönzésére a Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent rendelet alapján, amiről a Hvg.hu számolt be.

  • A hazai elektromos töltőhálózat bővítésére hoznak majd létre egy programot jövő év márciusáig, és elektromos autók beszerzésére fognak támogatást kapni egyes cégek (kiemelten taxitársaságok, car sharing- és flottaszolgáltatók).

A két programra 30-30 milliárd forintot szánnak, ezt pedig “elsősorban” EU-s forrásokból teremtenék elő, bár ha a pénzek nem érkeznek meg, költségvetési forrásokhoz kell nyúlni a rendelet szerint.

  • A programok fel is kerültek az Európai Bizottságnak küldött listára a projektekről, amiket Magyarország olyan kedvezményes uniós hitelből finanszírozna, amit az EU helyreállítási alapjának keretében venne fel, írta a Portfolio.

Felülnézet: a Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint Európában tavaly több mint tízszer annyi elektromos autót adtak el, mint 2017-ban, de a teljes flotta így is túl lassan cserélődik ahhoz, hogy az országok elérjék az ehhez kapcsolódó kibocsátáscsökkentési céljaikat.

Miért fontos ez? Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint a teljes uniós üvegházhatásúgáz-kibocsátás 25 százaléka köthető a közlekedéshez, és a kibocsátás folyamatosan nőtt 2013 és 2019 között.

Számokban: Magyarországon az év második negyedévben 7,8 százalékkal esett vissza a forgalomba helyezett e-autók száma a statisztikai hivatal adatai szerint, és az állományban kevesebb, mint egy százalék volt az arányuk (május végén 0,9 százalék a Totalcar által idézett adat szerint).

  • A teljes európai piacon júliusban 62 százalékkal nőttek az új e-autók eladásai, az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) Bloomberg által idézett adatai szerint, a legnagyobb mértékű növekedés Németországban volt (69 százalék).
  • A teljes Európai Unióban az ACEA 2023-as jelentése alapján 2021-ben 1,5 százalék volt az elektromos autók aránya a teljes autóállományon belül. 

Tágabb kontextus: az európai kormányok többféle módszerrel ösztönzik az elektromos autók terjedését. Az ACEA Guardian által idézett gyűjtése szerint 27-ből 21 EU-tagállam ad adókedvezményt, 20 pedig pénzbeli támogatást alacsony kibocsátású jármű vásárlása esetén.

Alulnézet: Magyarországon 2016 óta több alkalommal is meghirdettek új autók vásárlására igényelhető állami támogatási programot alkalmanként néhány milliárd forintos keretösszeggel. A Telex cikke szerint 2022 közepéig összesen 15 milliárd forintot költöttek ilyen támogatásokra.

  • A töltőpontok terjedését jelenleg a magyar állam az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) szóló kormányrendelettel ösztönzi, ami szerint minden megkezdett 100 férőhelynyi parkolóból kettő helyen elektromos töltést kell biztosítani a Vezess.hu cikke szerint.

Igen, de: a 2019-es Jedlik Ányos terv 2.0 2030-ig 18100 töltőpont kialakítását célozta meg, aminek töredéke, 2147 töltőpont épült ki tavaly év végéig a Vezess.hu által idézett adatok szerint.

  • Az akkori elterjedtség alapján a terv javasolta a támogatás fenntartását, 2023-ban viszont az Autopro.hu cikke szerint már nem indult állami támogatási program.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet elektromobilitás elektromos autó elektromos autó-töltő támogatás uniós pénz Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.