Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. augusztus 31. 18:31 Közélet

Álláspontja többszöri módosítása után döntött úgy a kormány, hogy 1460 milliárd forintnyi uniós hitelt venne fel

Álláspontja többszöri megváltoztatása után a magyar kormány úgy döntött, hogy jelentős összegű, kedvező feltételű uniós hitelért folyamodik az EU-hoz.

  • A 3,9 milliárd eurónyi (1460 milliárd forintnyi) hitelkérelmet csütörtökön nyújtja be a kormány az EU helyreállítási alapjának (RRF) keretében – jelentette be Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Semmelweis Nyári Egyetemen, írja a Portfolio.

Felülnézet: az Európai Unió 2020-ban, a járvány idején hozta létre a helyreállítási alapot, amely Magyarország esetében 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő részből, és egy legfeljebb 9,7 milliárd eurós, kedvezményes hitelrészből áll össze.

  • A vissza nem térítendő támogatáshoz kellene teljesítenie a kormánynak a jogállamisági eljárás keretében meghatározott 21 feltételt, az úgynevezett szupermérföldkövet, de ennek a pénznek a sorsa egyelőre bizonytalan.

Előzmények: a hitellel kapcsolatban ellentmondásos volt a magyar kormány kommunikációja, Orbán Viktor 2020-ban még “II. Soros-tervként” hivatkozott rá, és a kimaradás mellett érvelt, de még abban az évben változott az álláspontja, és a hitel felvételét javasolta.

  • Az is sokszor változott meg, hogy mennyi hitelt venne fel a kormány: idén márciusban még 6,6 milliárd euróról volt szó, ez júliusra 4,8 milliárdra, most pedig 3,9 milliárdra csökkent.
  • Ennek az oka, hogy az előző terv szerint tervezett 14 beruházásból egy nagyobbat lehúztak a listáról a Portfolio értesülése szerint (azt nem tudni, melyiket).

Miért fontos ez? Az idei és a jövő évi költségvetés alakulását is bizonytalanná teszi, hogy a globálisan romló pénzügyi feltételek miatt megugrottak a magyar állam kamatkiadásai. Emiatt eddig főleg a lakossági forrásokat igyekezett a kormány a magyar állampapírok felé terelni, de az EU-s hitellel ennél jóval kedvezőbb feltételek mellett juthatna pénzhez.

Mire használják a pénzt? Navracsics szerint főleg az energetikai infrastruktúrához, energiahatékonysági pályázatokhoz, illetve a zöldátállás témakörében lévő projektekre költenék majd.

  • Nyáron a kormány előzetes vázlatot küldött a terveiről, de a Szabad Európa értesülései szerint ezek közül sok nem felelt meg az Európai Bizottság elvárásainak. 
  • A pénzből 2026 végéig kell megvalósulnia a projekteknek. Navracsics konkrét időpontot nem mondott arról, hogy mikor érkezhet meg, csak annyit, hogy “további egyeztetésekre lesz szükség Brüsszellel”.

Igen, de: a miniszter szerint “vitakérdés a tárgyalások során”, hogy a jogállamisági feltételek teljesülése a hitel lehívására is vonatkozik-e. A Szabad Európa bizottsági forrásai szerint ugyanakkor ezek a feltételek a hitel lehívására is biztosan vonatkoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyobb lesz a vártnál a magyar hiány, amely tavaly a legrosszabbak között volt az EU-banRosszabb a gazdasági helyzet a kormány által vártnál. Egyelőre csak az ország megítélése forog kockán, jövőre azonban már komolyabb tétje lehet, ha elszáll a hiány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet EU hitel költségvetés uniós pénz Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 25. 08:56 Közélet

Gyomros a magyar gazdaságnak: fél hónapra teljesen leállhat Budapesten a konténerszállítás

Olyan rosszul ütemezték a pályafelújítást, hogy a nemzetközi áruforgalom tizedét lebonyolító terminálok egyikére sem lehet majd eljutni.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.