Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. március 4. 09:32 Közélet

A magyar gazdaság növekedésén és a költségvetésen is segíthet az EU-tól érkező újabb kétmilliárd euró

Közel kétmilliárd eurót szabadított fel az Európai Bizottság a Magyarországnak járó, de visszatartott uniós fejlesztési támogatásokból. A kormány az oktatási és képzési, illetve a nemek közötti egyenlőséget célzó keretekre vonatkozó tételeket teljesítésével juthatott hozzá az összeghez.

  • A hírt az Európai Bizottság is megerősítette a Portfolio cikke szerint, ám a pontos összeget nem tisztázta.

Háttér: tavaly ősszel már több jel utalt arra, hogy a visszatartott uniós támogatásokból bő 13 milliárd eurót bocsáthat Magyarország rendelkezésére az Európai Unió, ebből végül 10,2 milliárd eurót hívhat le decembertől kezdve a magyar kormány. A mostani hírek alapján összesen már 12,9 milliárd eurónyi forrással számolhat Magyarország.

  • Továbbra is visszatart nagyságrendileg tízmilliárd eurónyi forrást az Európai Bizottság, a jogállamisági eljárás és a nem teljesített tematikus feltételek, valamint az alapjogi chartával ellentétes magyar jogi szabályozások miatt. Az összeg kiolvasztása egyre sürgetőbb, ugyanis a támogatások felhasználásának is meg van szabva a határideje.

Miért fontos ez? A stagnáló magyar gazdaság beindításában kulcsfontosságú szerepe lehet az uniós támogatásoknak. A vállalkozásfejlesztést és a munkaerőpiaci aktivitás növelését célzó új programok mellett a költségvetés szempontjából sem közömbös az uniós források rendelkezésre állása.

  • A pénz azonban nem azonnal érkezik a magyar gazdaságba, a decemberben felszabadított összegből például 445 millió eurót utalt január elején az Európai Bizottság Magyarországnak. A kormány ráadásul számos fejlesztés költségét megelőlegezte hazai forrásból, ezekkel kapcsolatban mintegy 800 millió euróról szóló számlát küldött az uniónak.

Mi várható? Hasonlóképp juthat a további felszabaduló összegekhez is a magyar kormány, tehát először a saját költségvetéséből kell megelőlegeznie a támogatott programokat, majd a számlák benyújtását követően számíthat az uniós térítés beérkezésére – ez legkésőbb 2030-ig*a helyreállítási alap esetében 2026-ig történhet meg, addig hívhatók le a szóban forgó uniós pénzek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel járunk 5000 milliárd forintnyi EU-forrás kiolvasztásához, de bekavar-e a lengyel választás?Több jel is arra utal, hogy érkezni fognak uniós pénzek, bár a papíron nekünk járó források nagy része továbbra is be van fagyasztva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legjobbkor érkeznek százmilliárdok az uniótól a stagnáló magyar gazdaság beindításáraÚjból számolhatnak az uniós forrásokkal és nulla százalékos hitellel is a cégek beruházásaik tervezésénél, amiben pár hónapja még nem nagyon bízhattak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet európai bizottság Európai Unió európai uniós támogatás uniós források Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.