Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. február 16. 09:22 Élet, Pénz

Közösen léphetnek fel a napelemesek, akik nem akarják majdnem ingyen átadni a termelt áramot

Elindult egy új, úgynevezett energiaközösség, amelyhez magánszemélyek is csatlakozhatnak, és amelynek az ad különös hangsúlyt, hogy a hazai napelemes piac legfontosabb érdekvédelmi szervezete, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) szervezi és működteti.

Miért fontos ez? Az energiaközösség tagjai közösen léphetnek fel az energiapiacon, vagyis például együttesen adhatják el az általuk megtermelt elektromos áramot, és együtt is szerződhetnek a vételre.

  • Ennek azért lehet fontos szerepe, mert januártól kezdve megváltozott a háztartási napelemek által feleslegben megtermelt, illetve a többletigényként megvásárolt áram adásvételi elszámolása.

Számokban: egy napelemes háztartás körülbelül kilowattóránként 5 forintért adhatja el a jellemzően nyáron keletkező, fel nem használt elektromos áramát, a jellemzően télen szükséges többletet viszont 36, az éves rezsicsökkentett kvóta elérése után pedig 70 forintért vásárolhatja meg.

  • Az MNNSZ jelképes, évi 1200 forintos tagdíjat kér a magánszemély tagoktól.

Alulnézet: az energiaközösség (a magánfogyasztókkal ellentétben) összefoghatja a háztartások nyári többlettermelését, és ezzel a nagyobb mennyiségű árammal kiléphet a szabadpiacra annak reményében, hogy 5 forintnál magasabb áron értékesítse a tagok feleslegét, télen pedig megpróbálhat a 36/70 forintnál olcsóbban közös áramvételi lehetőséghez jutni.

  • Sok háztartás aránytalannak tartja az új elszámolási rendszer szerinti 5 és a 36/70 forint közötti különbséget (amely a rendszerhasználati díj, és a hálózatüzemeltető cégnél marad), nekik lehet megoldás egy jól működő közösség.
  • Hozzájuk kapcsolódhatnak azok is, akik jelenleg még a korábbi, sokkal kedvezőbb elszámolásban vannak (éves szaldó), de ez az új szabályok szerint csak 10 évig érvényesíthető. A 10 év lejártával ők is bruttó elszámolásba kerülnek. Idén 3-4 ezer ilyen háztartás lehet, jövőre pedig további 4-5 ezer, ők mind potenciális közösségi tagokká válhatnak.

Felülnézet: az MNNSZ deklaráltan a napelemmel kereskedő cégek érdekképviseleti szervezete, a magánszemélyek, háztartások érdekeit csak akkor képviseli, ha azok egyeznek a tagok érdekével.

  • Ebben az esetben a két halmaz összeér, hiszen a napelemes vállalkozások alapvető érdeke, hogy a napelemek telepítése anyagilag is vonzó lehetőség legyen a lakosság számára. Az elszámolási rendszer megváltoztatása ugyanis annyira visszavetette a keresletet a piacon, hogy cégek mentek tönkre miatta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkelA nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPotyautast csinál a napelemesekből az éves szaldó, amely nem fenntartható sem társadalmilag, sem környezetilegAz áramtermelésben is résztvevő fogyasztók tudatossága elengedhetetlen ahhoz, hogy a háztartási méretű kiserőművek méltó helyükre kerüljenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szaldó igazságtalan, más napelemes elszámolási rendszer kell helyetteA napelemes források hozzájárulnak a hazai villamosenergia-termelési lehetőségek kihasználásához, de már nem tartható fenn a mértéktelen növekedésük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz bruttó elszámolás energia energiaközösség Magyar Napelem Napkollektor Szövetség napelem napenergia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.