Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. február 13. 17:19 Pénz

Itthon is visszajöhet az infláció, ha sokáig marad a húszi porszem a világgazdaság gépezetében

Megint elszálltak a globális tengeri szállítmányozási díjak, ugyanakkor még egyáltalán nem biztos, hogy ez jelentősebb inflációt fog eredményezni Európában, mint a covid utáni időszakban.

Mi történt? Az importáló magyar vállalatoknak is nőttek a szállítási költségei az elmúlt időszakban, miután a húszik vörös-tengeri támadásai miatt jelentősen emelkedtek a tengeri szállítmányozási díjak.

  • A Magyar Szállítmányozók Szövetségének tagjai a normál fuvardíjhoz képes nagyságrendileg kétszeres-háromszoros díjakat tapasztalnak – mondta Pekár János, a szövetség főtitkára a Pénzcentrumnak.
  • Egyre több Magyarországon működő vállalat számára is érezhető problémákat okoz a helyzet a szállítási idők és a díjak növekedése formájában – mondta nemrég Szijjártó Péter Brüsszelben.

Előzmények: a jemeni húszi lázadók december eleje óta támadják drónokkal és rakétákkal a vörös-tengeri útvonalon haladó teherhajókat. Az útvonalon a világkereskedelem 12-15 százalékát lefedő termékmennyiség halad keresztül.

  • Január közepén a logisztikai problémák miatt egy hétre felfüggesztették a Vitara és S-Cross modellek gyártását az esztergomi Suzuki-gyárban.

Miért fontos ez? Egy IMF-tanulmány szerint az elmúlt két évben az európai infláció növekedését 40 százalékban az importárak növekedése okozta.

  • Egy másik IMF-tanulmány szerint a fuvarozási díjak duplázódása az infláció körülbelül 0,7 százalékpontos növekedésével jár együtt.

Felülnézet: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nemrég publikált előrejelzése szerint a tengeri szállítási díjak a közelmúltban megduplázódtak, ami 5 százalékkal emelheti az importtermékek árát az OECD-tagállamok körében.

  • Ez egy év alatt 0,4 százalékponttal emelheti az inflációt, ez azonban az OECD főközgazdászának CNBC-nek adott nyilatkozata szerint nem az alapforgatókönyvük.
  • Az infláció növekedéséhez az járulna hozzá, ha a díjak huzamosabb ideig magasabbak maradnának.

Tágabb kontextus: az IMF és egyes elemzők előrejelzései is csak kockázatként, és nem a legvalószínűbb forgatókönyvként tekintenek rá, hogy az infláció visszatér Európában.

Igen, de: a Goldman Sachs január végi elemzése egyáltalán nem számít nagyobb inflációra.

  • Azzal érvelnek, hogy most a díjak növekedése nem jár együtt gyárleállásokkal és a kereslet növekedésével, mint 2021-ben, és önmagában a tengeri szállítási díjak növekedése elhanyagolható mértékben emeli az inflációt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy elszálltak az árak, hogy már a gyerekeken is spóroltunkA játékpiac általában válságtűrő, ezúttal azonban olyan mértékű volt az alapvető cikkek inflációja, hogy ebben a szektorban is láthatóan csökkent a kereslet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz infláció logisztika szállítmányozás tengeri szállítmányozás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.