Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. február 2. 18:09 Pénz

Mindent elért vagy nem kapott semmit Orbán Viktor a feladott vétóért cserébe?

Nagy magyar sikerként könyvelte el a csütörtöki uniós csúcstalálkozón történteket Szijjártó Péter, holott Orbán Viktor végül a többséggel szavazott az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatás mellett – mindez épp egy héttel a kormány azon bejelentése után történt, miszerint a nemzeti konzultáció kérdőívét kitöltők 99 százaléka ellenzi Ukrajna uniós támogatását.

  • A sikert a külügyminiszter szerint egyebek mellett az jelenti, hogy „a Magyarországnak az európai szerződések szerint járó és azokkal ellentétes módon visszatartott források nem kerülhetnek Ukrajnába”. Ez a veszély azonban korábban is csak a kormány kommunikációjában létezett.

Háttér: a segítségnyújtást a magyar delegáció tavaly decemberben egyedüliként megvétózta, ám Magyarország pozíciója a többi tagállammal szemben azóta meggyengült. Az Európai Unió már kidolgozta Ukrajna magyar beleegyezés nélküli támogatásának módját is, és a döntéshozók politikai és gazdasági szempontból is nyomás alá helyezték a magyar kormányt.

  • A források teljes visszatartását helyezték kilátásba az uniós vezetők a Financial Times értesülései szerint, ami az államháztartási hiány finanszírozási költségeinek további növekedését és a forint gyengülését okozhatta volna.

Miért fontos ez? Ukrajna költségvetési hiánya 43 milliárd dollár, nyugati segítség nélkül a közalkalmazottak fizetése és a nyugdíjak fedezete is kérdésessé válik. Emellett a hadsereg létszámnövelésének költségét Zelenszkij 13 milliárd dollárra tette – igaz, az akár 500 ezer ember behívásával járó lépés felvállalása nem csak az anyagi lehetőségeken múlik.

  • Az ukrán költségvetés felét teszik ki a védelmi kiadások 2024-ben. A háború és a megtépázott gazdaságból származó mérsékelt adóbevételek miatt bizonyos költségvetési tételekre alig vagy egyáltalán nem jut fedezet, az ország sorsa lényegében a külföldi támogatásokon múlik.

Reakciók: a csúcsról szóló beszámolók magyar siker helyett többnyire arról szólnak, hogy Orbán Viktor kénytelen volt belátni, hogy nincs több mozgástere; elsősorban Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Emanuel Macron francia elnök igyekezett őt lebeszélni az újabb vétóról.

  • „Senki sem támogatja őt, és ezt szemtől szemben akarta tesztelni. Megkapta a választ. Teljesen elszigetelődött” – állította a Guardian küldöttségi forrása, míg egy másik nyilatkozó hozzátette, hogy a magyar miniszterelnök semmit sem kapott azért cserébe, hogy feladta korábbi álláspontját.
  • „Orbán-fáradtság” – mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök Orbán Viktor „nagyon furcsa és nagyon egoista játékával” kapcsolatban, ami miatt olyan fontos kérdések megvitatására jutott kevesebb idő, mint az Európa-szerte zajló gazdatüntetések.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt az idő Ukrajna uniós támogatásáról dönteni, a magyar vétó esélye minimálisra csökkentMásfél hónap telt el a magyar vétó óta, de most sokkal erősebbnek tűnik az egységes európai tárgyalási pozíció.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi menjen a lövészárokba, a munkás, a vállalkozó vagy a politikus?Több emberre van szüksége az ukrán hadseregnek, de nincs olyan megoldás, amely mindenkinek megfelelne, és végre is lehet hajtani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Európai Unió Orbán Viktor orosz-ukrán háború vétó Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.