Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. február 2. 18:09 Pénz

Mindent elért vagy nem kapott semmit Orbán Viktor a feladott vétóért cserébe?

Nagy magyar sikerként könyvelte el a csütörtöki uniós csúcstalálkozón történteket Szijjártó Péter, holott Orbán Viktor végül a többséggel szavazott az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatás mellett – mindez épp egy héttel a kormány azon bejelentése után történt, miszerint a nemzeti konzultáció kérdőívét kitöltők 99 százaléka ellenzi Ukrajna uniós támogatását.

  • A sikert a külügyminiszter szerint egyebek mellett az jelenti, hogy „a Magyarországnak az európai szerződések szerint járó és azokkal ellentétes módon visszatartott források nem kerülhetnek Ukrajnába”. Ez a veszély azonban korábban is csak a kormány kommunikációjában létezett.

Háttér: a segítségnyújtást a magyar delegáció tavaly decemberben egyedüliként megvétózta, ám Magyarország pozíciója a többi tagállammal szemben azóta meggyengült. Az Európai Unió már kidolgozta Ukrajna magyar beleegyezés nélküli támogatásának módját is, és a döntéshozók politikai és gazdasági szempontból is nyomás alá helyezték a magyar kormányt.

  • A források teljes visszatartását helyezték kilátásba az uniós vezetők a Financial Times értesülései szerint, ami az államháztartási hiány finanszírozási költségeinek további növekedését és a forint gyengülését okozhatta volna.

Miért fontos ez? Ukrajna költségvetési hiánya 43 milliárd dollár, nyugati segítség nélkül a közalkalmazottak fizetése és a nyugdíjak fedezete is kérdésessé válik. Emellett a hadsereg létszámnövelésének költségét Zelenszkij 13 milliárd dollárra tette – igaz, az akár 500 ezer ember behívásával járó lépés felvállalása nem csak az anyagi lehetőségeken múlik.

  • Az ukrán költségvetés felét teszik ki a védelmi kiadások 2024-ben. A háború és a megtépázott gazdaságból származó mérsékelt adóbevételek miatt bizonyos költségvetési tételekre alig vagy egyáltalán nem jut fedezet, az ország sorsa lényegében a külföldi támogatásokon múlik.

Reakciók: a csúcsról szóló beszámolók magyar siker helyett többnyire arról szólnak, hogy Orbán Viktor kénytelen volt belátni, hogy nincs több mozgástere; elsősorban Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Emanuel Macron francia elnök igyekezett őt lebeszélni az újabb vétóról.

  • „Senki sem támogatja őt, és ezt szemtől szemben akarta tesztelni. Megkapta a választ. Teljesen elszigetelődött” – állította a Guardian küldöttségi forrása, míg egy másik nyilatkozó hozzátette, hogy a magyar miniszterelnök semmit sem kapott azért cserébe, hogy feladta korábbi álláspontját.
  • „Orbán-fáradtság” – mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök Orbán Viktor „nagyon furcsa és nagyon egoista játékával” kapcsolatban, ami miatt olyan fontos kérdések megvitatására jutott kevesebb idő, mint az Európa-szerte zajló gazdatüntetések.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt az idő Ukrajna uniós támogatásáról dönteni, a magyar vétó esélye minimálisra csökkentMásfél hónap telt el a magyar vétó óta, de most sokkal erősebbnek tűnik az egységes európai tárgyalási pozíció.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi menjen a lövészárokba, a munkás, a vállalkozó vagy a politikus?Több emberre van szüksége az ukrán hadseregnek, de nincs olyan megoldás, amely mindenkinek megfelelne, és végre is lehet hajtani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Európai Unió Orbán Viktor orosz-ukrán háború vétó Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Török Zoltán
2024. február 23. 04:34 Pénz

Érdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszert

Az adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Torontáli Zoltán
2024. február 16. 09:22 Élet, Pénz

Közösen léphetnek fel a napelemesek, akik nem akarják majdnem ingyen átadni a termelt áramot

Energiaközösséget indított a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elsősorban azokat célozva, akik az új, bruttó elszámolásba tartoznak, és így 5 forintért kell átadniuk a felesleges áramot, miközben 36-70 forintért veszik a többletigényüket.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.