Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. február 2. 18:09 Pénz

Mindent elért vagy nem kapott semmit Orbán Viktor a feladott vétóért cserébe?

Nagy magyar sikerként könyvelte el a csütörtöki uniós csúcstalálkozón történteket Szijjártó Péter, holott Orbán Viktor végül a többséggel szavazott az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatás mellett – mindez épp egy héttel a kormány azon bejelentése után történt, miszerint a nemzeti konzultáció kérdőívét kitöltők 99 százaléka ellenzi Ukrajna uniós támogatását.

  • A sikert a külügyminiszter szerint egyebek mellett az jelenti, hogy „a Magyarországnak az európai szerződések szerint járó és azokkal ellentétes módon visszatartott források nem kerülhetnek Ukrajnába”. Ez a veszély azonban korábban is csak a kormány kommunikációjában létezett.

Háttér: a segítségnyújtást a magyar delegáció tavaly decemberben egyedüliként megvétózta, ám Magyarország pozíciója a többi tagállammal szemben azóta meggyengült. Az Európai Unió már kidolgozta Ukrajna magyar beleegyezés nélküli támogatásának módját is, és a döntéshozók politikai és gazdasági szempontból is nyomás alá helyezték a magyar kormányt.

  • A források teljes visszatartását helyezték kilátásba az uniós vezetők a Financial Times értesülései szerint, ami az államháztartási hiány finanszírozási költségeinek további növekedését és a forint gyengülését okozhatta volna.

Miért fontos ez? Ukrajna költségvetési hiánya 43 milliárd dollár, nyugati segítség nélkül a közalkalmazottak fizetése és a nyugdíjak fedezete is kérdésessé válik. Emellett a hadsereg létszámnövelésének költségét Zelenszkij 13 milliárd dollárra tette – igaz, az akár 500 ezer ember behívásával járó lépés felvállalása nem csak az anyagi lehetőségeken múlik.

  • Az ukrán költségvetés felét teszik ki a védelmi kiadások 2024-ben. A háború és a megtépázott gazdaságból származó mérsékelt adóbevételek miatt bizonyos költségvetési tételekre alig vagy egyáltalán nem jut fedezet, az ország sorsa lényegében a külföldi támogatásokon múlik.

Reakciók: a csúcsról szóló beszámolók magyar siker helyett többnyire arról szólnak, hogy Orbán Viktor kénytelen volt belátni, hogy nincs több mozgástere; elsősorban Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Emanuel Macron francia elnök igyekezett őt lebeszélni az újabb vétóról.

  • „Senki sem támogatja őt, és ezt szemtől szemben akarta tesztelni. Megkapta a választ. Teljesen elszigetelődött” – állította a Guardian küldöttségi forrása, míg egy másik nyilatkozó hozzátette, hogy a magyar miniszterelnök semmit sem kapott azért cserébe, hogy feladta korábbi álláspontját.
  • „Orbán-fáradtság” – mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök Orbán Viktor „nagyon furcsa és nagyon egoista játékával” kapcsolatban, ami miatt olyan fontos kérdések megvitatására jutott kevesebb idő, mint az Európa-szerte zajló gazdatüntetések.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt az idő Ukrajna uniós támogatásáról dönteni, a magyar vétó esélye minimálisra csökkentMásfél hónap telt el a magyar vétó óta, de most sokkal erősebbnek tűnik az egységes európai tárgyalási pozíció.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi menjen a lövészárokba, a munkás, a vállalkozó vagy a politikus?Több emberre van szüksége az ukrán hadseregnek, de nincs olyan megoldás, amely mindenkinek megfelelne, és végre is lehet hajtani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Európai Unió Orbán Viktor orosz-ukrán háború vétó Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.