Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. január 31. 12:04 Közélet, Világ

Itt az idő Ukrajna uniós támogatásáról dönteni, a magyar vétó esélye minimálisra csökkent

Holnap kezdődik az Európa Tanács ülésén az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatás tárgyalása. A tervet egyedül elutasító, és azt tavaly decemberben egyszer már megvétózó magyar delegáció pozíciója másfél hónap alatt a jelek szerint nagyon meggyengült.

Tágabb kontextus: Magyarország az elmúlt heteket arra igyekezett felhasználni, hogy megváltoztassa az ukrajnai támogatás szerkezetét, és bizonyos előnyöket szerezzen a beleegyezésért cserébe. Az alábbi javaslatok azonban az előzetes jelek szerint egységes és rendkívül merev elutasításba ütköznek:

  1. Magyarország szeretné elérni, hogy az 50 milliárd eurót ne közvetlenül az uniós költségvetésből fizessék ki Ukrajnának, és ne kelljen ehhez közös hitelt felvenni. Nincs hír arról, hogy ezt a lehetőséget a tagállamok egyáltalán mérlegelnék.
  2. Azt is kéri a magyar fél, hogy évente, vagyis a következő négy évben is rendre szavazni kelljen a támogatás aktuális részletének kifizetéséről. A tagállamok elutasítják ezt, mert az alkudozás minden évben újraindulna, Orbán Viktor évente vétózhatna.
  3. Felmerült, hogy a Magyarországnak járó uniós pénzek egy részénél tolják ki annak felhasználási határidejét, a jogállamisági problémák miatti blokkolás ugyanis azzal járhat, hogy nem tudjuk időben lehívni az összegek nagy részét. Ez a kezdeményezés is elhalt.

Reakció: a decemberi magyar vétó óta a 26 uniós állam egységes álláspontja mögé sokkal komolyabb háttértámogatás épült ki.

  1. A legfontosabb elem, hogy a tagállamok technikailag felkészültek más módon támogatni Ukrajnát, Magyarország nélkül, magyar beleegyezés nélkül. Ez nem lenne egyszerű, de a magyar kérések súlyát alapvetően csökkenti.
  2. Az Európai Parlament pert indított az Európai Bizottság ellen, mert felmerült a gyanú, hogy összefüggés van a blokkolt uniós pénzek egy részének felszabadítása és aközött, hogy Orbán Viktor emlékezetes decemberi kivonulásával lehetővé vált Ukrajna csatlakozási tárgyalásának megkezdése. Ez csökkenti minden hasonló alku létrejöttének esélyét.
  3. Az uniós döntéshozók gyakorlatilag azt vetették fel, hogy az igen gyenge lábakon álló magyar gazdaságot nyomás alá helyezik, ha nem működik együtt.
  4. Ugyancsak felmerült, hogy elveszik Magyarországtól a júliustól decemberig tartó magyar uniós elnökséget, és átadják a soron következő lengyeleknek.
  5. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az eredeti tervekkel ellentétben mégsem indul az uniós választásokon, ez pedig azt jelenti, hogy Orbán Viktor nem veheti át ideiglenesen, a magyar elnökség idejére a posztot.

A Direkt36  a Telexen közölt cikkében ma arról írt, hogy a magyar miniszterelnök zárt ajtók mögött mással indokolja Ukrajna uniós tagságának ellenzését, mint a nyilvánosság előtt. E szerint Orbán attól tart, hogy létrejön a Baltikum-Lengyelország-Ukrajna tömb, amely amerikai befolyás alá kerül, és ellenpólusává válik a francia-német érdekzónának, ezzel Európa kettészakad.

  • Nyilvánosan viszont eddig azzal érvelt, hogy Ukrajna nincs felkészülve, háborúban áll, és alapvetően olyan szegény ország, hogy felborítaná az uniós támogatások elosztásának rendszerét, amely Magyarország számára hátrányos lenne.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLátványosan elvérzik a gyakorlatban a kormány ukrajnai támogatást blokkoló terveEgy kiszivárgott terv szerint Magyarország újbóli vétózása komoly gazdasági következményekkel járna.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Európa Tanács Európai Unió támogatás Ukrajna vétó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.