Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. január 29. 12:34 Közélet, Pénz

Látványosan elvérzik a gyakorlatban a kormány ukrajnai támogatást blokkoló terve

Zsarolásként értékeli több magyar kormánytag, hogy az EU-tagállamai tartósan elzárnák Magyarországtól az uniós pénzcsapot.

Bóka János szerint Magyarország konstruktív, Brüsszel viszont saját politikai célja eléréséhez zsaroláshoz folyamodik

Mi történt? Vasárnap este a Financial Times megszellőztette, hogy abban az esetben, ha a magyarok újból blokkolják az Ukrajnának nyújtandó mintegy 50 milliárd eurós európai segélycsomagot, az EU olyan lépésekhez folyamodna, melyek a magyar gazdaságra nézve komoly csapást jelentenének.

  • A cikk szerint elzárnák az összes EU-s forrást 
  • Ez magával hozná a befektetői bizalmatlanságot és rontana a forint árfolyamán, valamint nehezebbé tenné az államháztartási hiány finanszírozását
  • A következő ülés február elsején lesz

Tágabb kontextus: Magyarország a 27 EU-s tagország közül egyedüliként vétózta meg az Ukrajna megsegítésére összeállított, az EU központi költségvetéséből négy éven át finanszírozott segélycsomagot. 

  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábban azt mondta, bízik abban, hogy eljutnak a közös egyetértésig, de ha kell, akkor Magyarország nélkül is elfogadják a csomagot 
  • A magyar mesterterv az volt, hogy a négy éves finanszírozást évente tárgyalják újra – ezzel lehetőséget teremtve az éves vétózásra. 
  • Az ukránoknak szüksége van a nyugati segítségre, a legtöbb forrást eddig az Egyesült Államok biztosította, ám ott az idei elnökválasztási kampány miatt most forró a talaj: a republikánusoknak sikerült egymáshoz kötözni a migrációs szabályok szigorításával kapcsolatos kérdéseket és az ukrajnai támogatásokat, patthelyzetet előidézve a kongresszusban

Igen, de úgy tűnik, hogy ez a magyar elképzelés nem fog megvalósulni. A belengetett következmények illetve az a tény, hogy az EU, ha kell, Magyarország nélkül is átviszi a csomagot, lényegében teljesen nullára redukálja a magyarok zsarolási potenciálját. 

  • Hasonló arcvesztést volt kénytelen elkönyveli a kormány azután, hogy Törökország meggondolta magát Svédország NATO-csatlakozásának blokkolásáról, egyedül hagyva a magyar vétót a teljes védelmi szövetségben 
  •  Bár Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter azt mondta, nem Magyarország lesz az utolsó, aki ratifikálja a svédek csatlakozását, végül a törökök gyorsabbak voltak  

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz brüsszel EU forrás Magyarország Orbán Viktor segélycsomag Ukrajna vétó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.