Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. január 29. 12:34 Közélet, Pénz

Látványosan elvérzik a gyakorlatban a kormány ukrajnai támogatást blokkoló terve

Zsarolásként értékeli több magyar kormánytag, hogy az EU-tagállamai tartósan elzárnák Magyarországtól az uniós pénzcsapot.

Bóka János szerint Magyarország konstruktív, Brüsszel viszont saját politikai célja eléréséhez zsaroláshoz folyamodik

Mi történt? Vasárnap este a Financial Times megszellőztette, hogy abban az esetben, ha a magyarok újból blokkolják az Ukrajnának nyújtandó mintegy 50 milliárd eurós európai segélycsomagot, az EU olyan lépésekhez folyamodna, melyek a magyar gazdaságra nézve komoly csapást jelentenének.

  • A cikk szerint elzárnák az összes EU-s forrást 
  • Ez magával hozná a befektetői bizalmatlanságot és rontana a forint árfolyamán, valamint nehezebbé tenné az államháztartási hiány finanszírozását
  • A következő ülés február elsején lesz

Tágabb kontextus: Magyarország a 27 EU-s tagország közül egyedüliként vétózta meg az Ukrajna megsegítésére összeállított, az EU központi költségvetéséből négy éven át finanszírozott segélycsomagot. 

  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábban azt mondta, bízik abban, hogy eljutnak a közös egyetértésig, de ha kell, akkor Magyarország nélkül is elfogadják a csomagot 
  • A magyar mesterterv az volt, hogy a négy éves finanszírozást évente tárgyalják újra – ezzel lehetőséget teremtve az éves vétózásra. 
  • Az ukránoknak szüksége van a nyugati segítségre, a legtöbb forrást eddig az Egyesült Államok biztosította, ám ott az idei elnökválasztási kampány miatt most forró a talaj: a republikánusoknak sikerült egymáshoz kötözni a migrációs szabályok szigorításával kapcsolatos kérdéseket és az ukrajnai támogatásokat, patthelyzetet előidézve a kongresszusban

Igen, de úgy tűnik, hogy ez a magyar elképzelés nem fog megvalósulni. A belengetett következmények illetve az a tény, hogy az EU, ha kell, Magyarország nélkül is átviszi a csomagot, lényegében teljesen nullára redukálja a magyarok zsarolási potenciálját. 

  • Hasonló arcvesztést volt kénytelen elkönyveli a kormány azután, hogy Törökország meggondolta magát Svédország NATO-csatlakozásának blokkolásáról, egyedül hagyva a magyar vétót a teljes védelmi szövetségben 
  •  Bár Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter azt mondta, nem Magyarország lesz az utolsó, aki ratifikálja a svédek csatlakozását, végül a törökök gyorsabbak voltak  

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz brüsszel EU forrás Magyarország Orbán Viktor segélycsomag Ukrajna vétó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Holtzer Péter
2024. február 24. 04:34 Közélet

Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra?

Sokéves vegyipari múlttal vált kezdő tanárrá Fridez Dóra, aki most két határmenti kistelepülés iskolájában tanít.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 15:42 Közélet

Az akkugyárak után erőmű is érkezik a Távol-Keletről

Kínai befektetők által telepített naperőművekkel oldódna meg az akkumulátorgyárak energiaellátása.

Fontos

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.