Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. január 23. 13:06 Pénz

Félig már megszüntette a családi pótlékot az infláció

Nagy volt a sajtóvisszhangja annak a válasz nélkül maradt kérdésnek, melyet Ungár Péter, az LMP társelnöke tett fel Csák János kulturális és innovációs miniszternek egy decemberi felszólalás kapcsán.

Miért fontos ez: a képviselő a családi pótlékkal kapcsolatban utalt Csák János korábbi kijelentésére, miszerint a kormánypárt nem tartja helyesnek, ha valaki nem munkából, hanem segélyből akar megélni.

  • Ungár ezután azt kérdezte, hogy tervezik-e kivezetni a családi pótlékot, amire a minisztérium nem adott konkrét választ.
  • Ezután futótűzként terjedt annak a híre a sajtóban, hogy ez lényegében beismerése a családi pótlék megszüntetésének.

Igen, de: a kormány 2022 végén nyúlt hozzá a szociális törvényhez, melynek alapgondolata az volt, hogy az állam hátrébb sorolja magát az elesettek iránti felelősségviselők sorában. Ebbe a narratívába ugyan beleerőltethető lett volna az a gondolat, hogy eltöröljék a családi pótlékot, de ezt azóta a minisztérium cáfolta.

Számokban: a családi pótlék (ami egyébként nem segély) összege 2008 óta változatlan. Az egy gyermek után járó legkisebb összeg 12 200 forint, különböző tényezők (fogyatékosság, gyermek egyedül nevelése) esetén a maximálisan gyermekenként kiutalható összeg 25 900 forint.

  • A támogatás reálértéke látványosan csökkent 2008 óta. A 2010-ben ismét hatalomra kerülő Fidesz-kormány első évében a nettó átlagkereset 132 ezer forint volt, tehát az átlagkereset nagyjából 9 százalékát tette ki az egy gyerek után igénybe vehető legalacsonyabb támogatás.
  • Ugyanez az összeg a mostani átlag nettó fizetésnek csupán 3,5 százaléka.
  • Ha 2008-hoz viszonyítunk, a halmozott infláció tavaly év végéig meghaladja a 94 százalékot, vagyis némi egyszerűsítéssel azt mondhatjuk, hogy azóta a családi pótlék vásárlóereje a felére csökkent.

Felülnézet: az összegek változatlansága miatt olyan mértékben összezsugorodott a családi pótlék jelentősége az állam kiadásai között, hogy irracionális lenne a kormány számára a megszüntetéssel járó népszerűségvesztést kockáztatni.

  • A családi pótlékra fordított 367 milliárdos összeg 2010-ben a költségvetés kiadásainak 4 százalékát tette ki, a tavalyi 307 milliárdnyi családi pótlék viszont csak a 0,75 százalékát.

Töltsd ki olvasói felmérésünket, 5 percig tart és teljesen anonim!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár 21 és 52 ezer forint lesz a családi pótlék Romániában, mert követik az inflációtJanuártól 5,15 százalékkal emelkedik a gyerekek után járó állami juttatás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz EU sereghajtói között a magyar állam a rászorulókról történő gondoskodás terénEgészségügyre is különösen keveset költünk a többi EU-országhoz képest, de a GDP-arányos családtámogatási költések a korábbiakhoz képest is csökkentek 2022-ben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb mint 200 milliárd forintba kerülne a háromgyerekes anyák szja-mentességeA 25 év alattiak kedvezményéhez lenne hasonló a költségvetési tétel nagysága, de ilyen költségvetési helyzetben kevés esély van a bevezetésére.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz családi pótlék családtámogatás szociális ellátás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.