Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. január 23. 13:06 Pénz

Félig már megszüntette a családi pótlékot az infláció

Nagy volt a sajtóvisszhangja annak a válasz nélkül maradt kérdésnek, melyet Ungár Péter, az LMP társelnöke tett fel Csák János kulturális és innovációs miniszternek egy decemberi felszólalás kapcsán.

Miért fontos ez: a képviselő a családi pótlékkal kapcsolatban utalt Csák János korábbi kijelentésére, miszerint a kormánypárt nem tartja helyesnek, ha valaki nem munkából, hanem segélyből akar megélni.

  • Ungár ezután azt kérdezte, hogy tervezik-e kivezetni a családi pótlékot, amire a minisztérium nem adott konkrét választ.
  • Ezután futótűzként terjedt annak a híre a sajtóban, hogy ez lényegében beismerése a családi pótlék megszüntetésének.

Igen, de: a kormány 2022 végén nyúlt hozzá a szociális törvényhez, melynek alapgondolata az volt, hogy az állam hátrébb sorolja magát az elesettek iránti felelősségviselők sorában. Ebbe a narratívába ugyan beleerőltethető lett volna az a gondolat, hogy eltöröljék a családi pótlékot, de ezt azóta a minisztérium cáfolta.

Számokban: a családi pótlék (ami egyébként nem segély) összege 2008 óta változatlan. Az egy gyermek után járó legkisebb összeg 12 200 forint, különböző tényezők (fogyatékosság, gyermek egyedül nevelése) esetén a maximálisan gyermekenként kiutalható összeg 25 900 forint.

  • A támogatás reálértéke látványosan csökkent 2008 óta. A 2010-ben ismét hatalomra kerülő Fidesz-kormány első évében a nettó átlagkereset 132 ezer forint volt, tehát az átlagkereset nagyjából 9 százalékát tette ki az egy gyerek után igénybe vehető legalacsonyabb támogatás.
  • Ugyanez az összeg a mostani átlag nettó fizetésnek csupán 3,5 százaléka.
  • Ha 2008-hoz viszonyítunk, a halmozott infláció tavaly év végéig meghaladja a 94 százalékot, vagyis némi egyszerűsítéssel azt mondhatjuk, hogy azóta a családi pótlék vásárlóereje a felére csökkent.

Felülnézet: az összegek változatlansága miatt olyan mértékben összezsugorodott a családi pótlék jelentősége az állam kiadásai között, hogy irracionális lenne a kormány számára a megszüntetéssel járó népszerűségvesztést kockáztatni.

  • A családi pótlékra fordított 367 milliárdos összeg 2010-ben a költségvetés kiadásainak 4 százalékát tette ki, a tavalyi 307 milliárdnyi családi pótlék viszont csak a 0,75 százalékát.

Töltsd ki olvasói felmérésünket, 5 percig tart és teljesen anonim!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár 21 és 52 ezer forint lesz a családi pótlék Romániában, mert követik az inflációtJanuártól 5,15 százalékkal emelkedik a gyerekek után járó állami juttatás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz EU sereghajtói között a magyar állam a rászorulókról történő gondoskodás terénEgészségügyre is különösen keveset költünk a többi EU-országhoz képest, de a GDP-arányos családtámogatási költések a korábbiakhoz képest is csökkentek 2022-ben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb mint 200 milliárd forintba kerülne a háromgyerekes anyák szja-mentességeA 25 év alattiak kedvezményéhez lenne hasonló a költségvetési tétel nagysága, de ilyen költségvetési helyzetben kevés esély van a bevezetésére.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz családi pótlék családtámogatás szociális ellátás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.