Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. január 23. 13:06 Pénz

Félig már megszüntette a családi pótlékot az infláció

Nagy volt a sajtóvisszhangja annak a válasz nélkül maradt kérdésnek, melyet Ungár Péter, az LMP társelnöke tett fel Csák János kulturális és innovációs miniszternek egy decemberi felszólalás kapcsán.

Miért fontos ez: a képviselő a családi pótlékkal kapcsolatban utalt Csák János korábbi kijelentésére, miszerint a kormánypárt nem tartja helyesnek, ha valaki nem munkából, hanem segélyből akar megélni.

  • Ungár ezután azt kérdezte, hogy tervezik-e kivezetni a családi pótlékot, amire a minisztérium nem adott konkrét választ.
  • Ezután futótűzként terjedt annak a híre a sajtóban, hogy ez lényegében beismerése a családi pótlék megszüntetésének.

Igen, de: a kormány 2022 végén nyúlt hozzá a szociális törvényhez, melynek alapgondolata az volt, hogy az állam hátrébb sorolja magát az elesettek iránti felelősségviselők sorában. Ebbe a narratívába ugyan beleerőltethető lett volna az a gondolat, hogy eltöröljék a családi pótlékot, de ezt azóta a minisztérium cáfolta.

Számokban: a családi pótlék (ami egyébként nem segély) összege 2008 óta változatlan. Az egy gyermek után járó legkisebb összeg 12 200 forint, különböző tényezők (fogyatékosság, gyermek egyedül nevelése) esetén a maximálisan gyermekenként kiutalható összeg 25 900 forint.

  • A támogatás reálértéke látványosan csökkent 2008 óta. A 2010-ben ismét hatalomra kerülő Fidesz-kormány első évében a nettó átlagkereset 132 ezer forint volt, tehát az átlagkereset nagyjából 9 százalékát tette ki az egy gyerek után igénybe vehető legalacsonyabb támogatás.
  • Ugyanez az összeg a mostani átlag nettó fizetésnek csupán 3,5 százaléka.
  • Ha 2008-hoz viszonyítunk, a halmozott infláció tavaly év végéig meghaladja a 94 százalékot, vagyis némi egyszerűsítéssel azt mondhatjuk, hogy azóta a családi pótlék vásárlóereje a felére csökkent.

Felülnézet: az összegek változatlansága miatt olyan mértékben összezsugorodott a családi pótlék jelentősége az állam kiadásai között, hogy irracionális lenne a kormány számára a megszüntetéssel járó népszerűségvesztést kockáztatni.

  • A családi pótlékra fordított 367 milliárdos összeg 2010-ben a költségvetés kiadásainak 4 százalékát tette ki, a tavalyi 307 milliárdnyi családi pótlék viszont csak a 0,75 százalékát.

Töltsd ki olvasói felmérésünket, 5 percig tart és teljesen anonim!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár 21 és 52 ezer forint lesz a családi pótlék Romániában, mert követik az inflációtJanuártól 5,15 százalékkal emelkedik a gyerekek után járó állami juttatás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz EU sereghajtói között a magyar állam a rászorulókról történő gondoskodás terénEgészségügyre is különösen keveset költünk a többi EU-országhoz képest, de a GDP-arányos családtámogatási költések a korábbiakhoz képest is csökkentek 2022-ben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb mint 200 milliárd forintba kerülne a háromgyerekes anyák szja-mentességeA 25 év alattiak kedvezményéhez lenne hasonló a költségvetési tétel nagysága, de ilyen költségvetési helyzetben kevés esély van a bevezetésére.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz családi pótlék családtámogatás szociális ellátás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Török Zoltán
2024. február 23. 04:34 Pénz

Érdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszert

Az adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Torontáli Zoltán
2024. február 16. 09:22 Élet, Pénz

Közösen léphetnek fel a napelemesek, akik nem akarják majdnem ingyen átadni a termelt áramot

Energiaközösséget indított a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elsősorban azokat célozva, akik az új, bruttó elszámolásba tartoznak, és így 5 forintért kell átadniuk a felesleges áramot, miközben 36-70 forintért veszik a többletigényüket.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.