Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 15. 09:19 Közélet

Több mint 200 milliárd forintba kerülne a háromgyerekes anyák szja-mentessége

Újra felmerült az a 2018 óta már többször leporolt ötlet, hogy a háromgyerekes anyákra is terjesszék ki az szja-mentességet, amire azonban a jelenlegi költségvetési helyzetben aligha lenne pénz.

  • Orbán Viktor csütörtökön a Demográfiai Csúcstalálkozón azt mondta, hogy a háromgyerekes nőkre is kiterjesztik a jelenleg négygyerekesekre vonatkozó személyi jövedelemadó-mentességet.
  • Céldátumról ugyanakkor nem beszélt, tréfálkozva annyit mondott, hogy „várja a pillanatot, amikor a pénzügyminiszter ellankad”. Azt is mondta, hogy a családtámogatások első szakasza lezárult, és új intézkedések jönnek, a cél a 2,1-es termékenységi ráta elérése. (Az idei első hét hónapban ez 1,51 volt.)

Előzmények: az ötlet már 2018-ban is napirenden volt, és a négygyerekesekre vonatkozó adókedvezmény 2020-as bevezetésekor is felmerült. Akkor Orbán szintén Varga Mihályra hivatkozott, azt állítva, hogy vitája volt a pénzügyminiszterrel, aki szerint erre akkor nem volt pénz.

Számokban: az Index 2018-as cikke 220-225 ezerre becsülte azoknak a nőknek a számát, akiket érintett volna egy ilyen intézkedés. Az akkori átlagos bruttó bérrel és 15 százalékos szja-val számolva mintegy 130 milliárd forintra becsülték az intézkedés költségét.

  • Ha szintén a 2016-os mikrocenzusból indulunk ki a potenciálisan érintett nők számát illetően (azóta nincs frissebb adat), a 2023. májusi bruttó átlaggal számolva (567 800 forint) körülbelül 225 milliárd forintra jönne ki az intézkedés éves költségvetési vonzata.

Tágabb kontextus: a 2024-es költségvetés alapján ebben az évben a négygyermekes nők szja-mentessége körülbelül 40 milliárd forintba fog kerülni. Ennél tehát jóval nagyobb tételt jelentene a háromgyerekes kedvezmény, aminek az összege a 25 év alattiak szja-mentességéhez lenne hasonló (ami 180-190 milliárd forint a 2024-es büdzsé szerint).

  • Egyúttal nagyjából negyedével növelné azt az összeget, amit az állam az szja-bevételekben elenged, ami jövőre összesen 630-655 milliárd forint körül alakul majd.

Mi várható? Ahogy arra Orbán is utalt, egy ilyen költségvonzatú intézkedést nehéz lenne a jelenlegi költségvetési helyzetben tető alá hozni. Ahogy arról részletesebben is írtunk, az idei költségvetési deficit jóval nagyobb lesz a tervezettnél, ami egyben a jövő évi hiánycél teljesülését is veszélyezteti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEddig tartott a kormány gazdasági optimizmusaMár a kormány is csak stagnálásra számít idén a gazdaságban, a büdzsé tervezett hiánya pedig már gyakorlatilag augusztusig összejött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOda térhet vissza a kormány az idei büdzsé elszállásával, ahonnan a 2010-es évek elején a legjobban szabadulni akartMár a kormány sem hiszi, hogy 1,5 százalék lesz az idei növekedés, és az idei költségvetés borulása a jövő évit is boríthatja. Ezzel pedig visszakerülnénk az uniós eljárásba, amiből 2013-ban szabadultunk ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet 3 gyerekes nők családtámogatás költségvetés szja Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Avatar
2024. április 7. 04:34 Közélet

Idén minden család megkapja a támogatott árú gáz teljes mennyiségét? – észrevételek az MVM tájékoztatásához

Az átalányt fizető gázfogyasztók számlái mostantól nem ugranak meg, de szakértő szerzőnk levezetése szerint ennek eddig sem lett volna szabad megtörténnie.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Miklós László
2024. április 6. 04:34 Közélet

Azért volt nálunk átlagon felül drága az élelmiszer, mert megnövelték a forgalmi adókat

Nem az ársapka, hanem a kiskereskedelmi adó megemelése növelte az élelmiszer-inflációt. A kormány azonban máshogy is hozzájuthatott volna a pénzéhez – írja szakértő szerzőnk.

Avatar
2024. április 5. 04:34 Közélet

Így ne értsük félre a konzervatív oktatást

Nem aktuálpolitika, nem múltorientáció, hanem klasszikus értékek állnak a konzervatív oktatás mögött, érvel írásában a Mathias Corvinus Collegium főigazgató-helyettese.