Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 15. 09:19 Közélet

Több mint 200 milliárd forintba kerülne a háromgyerekes anyák szja-mentessége

Újra felmerült az a 2018 óta már többször leporolt ötlet, hogy a háromgyerekes anyákra is terjesszék ki az szja-mentességet, amire azonban a jelenlegi költségvetési helyzetben aligha lenne pénz.

  • Orbán Viktor csütörtökön a Demográfiai Csúcstalálkozón azt mondta, hogy a háromgyerekes nőkre is kiterjesztik a jelenleg négygyerekesekre vonatkozó személyi jövedelemadó-mentességet.
  • Céldátumról ugyanakkor nem beszélt, tréfálkozva annyit mondott, hogy „várja a pillanatot, amikor a pénzügyminiszter ellankad”. Azt is mondta, hogy a családtámogatások első szakasza lezárult, és új intézkedések jönnek, a cél a 2,1-es termékenységi ráta elérése. (Az idei első hét hónapban ez 1,51 volt.)

Előzmények: az ötlet már 2018-ban is napirenden volt, és a négygyerekesekre vonatkozó adókedvezmény 2020-as bevezetésekor is felmerült. Akkor Orbán szintén Varga Mihályra hivatkozott, azt állítva, hogy vitája volt a pénzügyminiszterrel, aki szerint erre akkor nem volt pénz.

Számokban: az Index 2018-as cikke 220-225 ezerre becsülte azoknak a nőknek a számát, akiket érintett volna egy ilyen intézkedés. Az akkori átlagos bruttó bérrel és 15 százalékos szja-val számolva mintegy 130 milliárd forintra becsülték az intézkedés költségét.

  • Ha szintén a 2016-os mikrocenzusból indulunk ki a potenciálisan érintett nők számát illetően (azóta nincs frissebb adat), a 2023. májusi bruttó átlaggal számolva (567 800 forint) körülbelül 225 milliárd forintra jönne ki az intézkedés éves költségvetési vonzata.

Tágabb kontextus: a 2024-es költségvetés alapján ebben az évben a négygyermekes nők szja-mentessége körülbelül 40 milliárd forintba fog kerülni. Ennél tehát jóval nagyobb tételt jelentene a háromgyerekes kedvezmény, aminek az összege a 25 év alattiak szja-mentességéhez lenne hasonló (ami 180-190 milliárd forint a 2024-es büdzsé szerint).

  • Egyúttal nagyjából negyedével növelné azt az összeget, amit az állam az szja-bevételekben elenged, ami jövőre összesen 630-655 milliárd forint körül alakul majd.

Mi várható? Ahogy arra Orbán is utalt, egy ilyen költségvonzatú intézkedést nehéz lenne a jelenlegi költségvetési helyzetben tető alá hozni. Ahogy arról részletesebben is írtunk, az idei költségvetési deficit jóval nagyobb lesz a tervezettnél, ami egyben a jövő évi hiánycél teljesülését is veszélyezteti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEddig tartott a kormány gazdasági optimizmusaMár a kormány is csak stagnálásra számít idén a gazdaságban, a büdzsé tervezett hiánya pedig már gyakorlatilag augusztusig összejött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOda térhet vissza a kormány az idei büdzsé elszállásával, ahonnan a 2010-es évek elején a legjobban szabadulni akartMár a kormány sem hiszi, hogy 1,5 százalék lesz az idei növekedés, és az idei költségvetés borulása a jövő évit is boríthatja. Ezzel pedig visszakerülnénk az uniós eljárásba, amiből 2013-ban szabadultunk ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet 3 gyerekes nők családtámogatás költségvetés szja Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.

Avatar
2023. szeptember 22. 15:33 Adat, Közélet

Ki mond igazat? Hatalmas a tanárhiány, vagy még javult is a helyzet?

A kormány szerint nincs rendszerszintű tanárhiány, miközben folyamatosan olvashatunk ezzel ellentétes hétköznapi tapasztalatokról. De mit mutatnak az adatok?

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 12:55 Közélet

Senki nem tudja, ki fogja befejezni a 10 éve tervezett Budapest-Belgrád vasútvonalat

A kínai partnerek nem folytatják a munkát Budapest és Belgrád között, Mészáros Lőrinc cége is inkább a győri fővonal javításán dolgozik.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.