Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 15. 09:19 Közélet

Több mint 200 milliárd forintba kerülne a háromgyerekes anyák szja-mentessége

Újra felmerült az a 2018 óta már többször leporolt ötlet, hogy a háromgyerekes anyákra is terjesszék ki az szja-mentességet, amire azonban a jelenlegi költségvetési helyzetben aligha lenne pénz.

  • Orbán Viktor csütörtökön a Demográfiai Csúcstalálkozón azt mondta, hogy a háromgyerekes nőkre is kiterjesztik a jelenleg négygyerekesekre vonatkozó személyi jövedelemadó-mentességet.
  • Céldátumról ugyanakkor nem beszélt, tréfálkozva annyit mondott, hogy „várja a pillanatot, amikor a pénzügyminiszter ellankad”. Azt is mondta, hogy a családtámogatások első szakasza lezárult, és új intézkedések jönnek, a cél a 2,1-es termékenységi ráta elérése. (Az idei első hét hónapban ez 1,51 volt.)

Előzmények: az ötlet már 2018-ban is napirenden volt, és a négygyerekesekre vonatkozó adókedvezmény 2020-as bevezetésekor is felmerült. Akkor Orbán szintén Varga Mihályra hivatkozott, azt állítva, hogy vitája volt a pénzügyminiszterrel, aki szerint erre akkor nem volt pénz.

Számokban: az Index 2018-as cikke 220-225 ezerre becsülte azoknak a nőknek a számát, akiket érintett volna egy ilyen intézkedés. Az akkori átlagos bruttó bérrel és 15 százalékos szja-val számolva mintegy 130 milliárd forintra becsülték az intézkedés költségét.

  • Ha szintén a 2016-os mikrocenzusból indulunk ki a potenciálisan érintett nők számát illetően (azóta nincs frissebb adat), a 2023. májusi bruttó átlaggal számolva (567 800 forint) körülbelül 225 milliárd forintra jönne ki az intézkedés éves költségvetési vonzata.

Tágabb kontextus: a 2024-es költségvetés alapján ebben az évben a négygyermekes nők szja-mentessége körülbelül 40 milliárd forintba fog kerülni. Ennél tehát jóval nagyobb tételt jelentene a háromgyerekes kedvezmény, aminek az összege a 25 év alattiak szja-mentességéhez lenne hasonló (ami 180-190 milliárd forint a 2024-es büdzsé szerint).

  • Egyúttal nagyjából negyedével növelné azt az összeget, amit az állam az szja-bevételekben elenged, ami jövőre összesen 630-655 milliárd forint körül alakul majd.

Mi várható? Ahogy arra Orbán is utalt, egy ilyen költségvonzatú intézkedést nehéz lenne a jelenlegi költségvetési helyzetben tető alá hozni. Ahogy arról részletesebben is írtunk, az idei költségvetési deficit jóval nagyobb lesz a tervezettnél, ami egyben a jövő évi hiánycél teljesülését is veszélyezteti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEddig tartott a kormány gazdasági optimizmusaMár a kormány is csak stagnálásra számít idén a gazdaságban, a büdzsé tervezett hiánya pedig már gyakorlatilag augusztusig összejött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOda térhet vissza a kormány az idei büdzsé elszállásával, ahonnan a 2010-es évek elején a legjobban szabadulni akartMár a kormány sem hiszi, hogy 1,5 százalék lesz az idei növekedés, és az idei költségvetés borulása a jövő évit is boríthatja. Ezzel pedig visszakerülnénk az uniós eljárásba, amiből 2013-ban szabadultunk ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet 3 gyerekes nők családtámogatás költségvetés szja Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.