Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 14. 16:04 Közélet, Pénz

Eddig tartott a kormány gazdasági optimizmusa

A kormány a korábban tervezett 1,5 százalékos gazdasági növekedés helyett nullával számol idén, és már gyakorlatilag augusztusban teljesült az idei hiánycél, ami a legrosszabb adat az elmúlt három évben.

  • Korábban még csak utalt rá a kormány, kedden viszont Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elismerte, hogy nem tartható a 1,5 százalékos növekedési előrejelzés.

Miért fontos ez? A gyengébb növekedés miatt az idei hiánycél jó eséllyel nem jön össze, és ez a jövő évi büdzsé elcsúszását is okozhatja. Magyarország ezek miatt vissza fog kerülni az uniós túlzottdeficit-eljárásba.

Számokban: a Pénzügyminisztérium múlt héten tette közzé az előzetes augusztusi államháztartási adatokat, amelyek szerint az idénre tervezett hiány 97 százaléka teljesült augusztusig. Ez alapján gyakorlatilag alig van rá esély, hogy teljesüljön az idei 3,9 százalékos hiánycél.

  • A költségvetési hiány-előirányzat teljesülése még tavaly vagy tavalyelőtt sem volt ilyen mértékű az adott év augusztusában, ahogy a fenti ábrán is látszik. Ezekben az években végül 50, illetve 120 százalékkal lépte túl a kormány a tervezett hiánycélt.
  • A költségvetésről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón annyit mondott, hogy azt az október eleji kormányülésen vizsgálhatják felül.

Igen, de: a visszatartott uniós pénzek esetleges megérkezése enyhítheti az idei költségvetési problémákat. Friss nyilatkozatok alapján azonban továbbra sincs jelentős esély erre.

  • Óva intene mindenkit attól, hogy heteken vagy hónapokon belül várja az uniós pénzek megérkezését – mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter kedden a Portfolio.hu kérdésére. Bóka azt reméli, a pénzek kérdése a jövő júliusban kezdődő magyar elnökséget „már nem fogja beárnyékolni”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOda térhet vissza a kormány az idei büdzsé elszállásával, ahonnan a 2010-es évek elején a legjobban szabadulni akartMár a kormány sem hiszi, hogy 1,5 százalék lesz az idei növekedés, és az idei költségvetés borulása a jövő évit is boríthatja. Ezzel pedig visszakerülnénk az uniós eljárásba, amiből 2013-ban szabadultunk ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz eu-s pénzek költségvetés növekedés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.