Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 14. 16:04 Közélet, Pénz

Eddig tartott a kormány gazdasági optimizmusa

A kormány a korábban tervezett 1,5 százalékos gazdasági növekedés helyett nullával számol idén, és már gyakorlatilag augusztusban teljesült az idei hiánycél, ami a legrosszabb adat az elmúlt három évben.

  • Korábban még csak utalt rá a kormány, kedden viszont Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elismerte, hogy nem tartható a 1,5 százalékos növekedési előrejelzés.

Miért fontos ez? A gyengébb növekedés miatt az idei hiánycél jó eséllyel nem jön össze, és ez a jövő évi büdzsé elcsúszását is okozhatja. Magyarország ezek miatt vissza fog kerülni az uniós túlzottdeficit-eljárásba.

Számokban: a Pénzügyminisztérium múlt héten tette közzé az előzetes augusztusi államháztartási adatokat, amelyek szerint az idénre tervezett hiány 97 százaléka teljesült augusztusig. Ez alapján gyakorlatilag alig van rá esély, hogy teljesüljön az idei 3,9 százalékos hiánycél.

  • A költségvetési hiány-előirányzat teljesülése még tavaly vagy tavalyelőtt sem volt ilyen mértékű az adott év augusztusában, ahogy a fenti ábrán is látszik. Ezekben az években végül 50, illetve 120 százalékkal lépte túl a kormány a tervezett hiánycélt.
  • A költségvetésről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón annyit mondott, hogy azt az október eleji kormányülésen vizsgálhatják felül.

Igen, de: a visszatartott uniós pénzek esetleges megérkezése enyhítheti az idei költségvetési problémákat. Friss nyilatkozatok alapján azonban továbbra sincs jelentős esély erre.

  • Óva intene mindenkit attól, hogy heteken vagy hónapokon belül várja az uniós pénzek megérkezését – mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter kedden a Portfolio.hu kérdésére. Bóka azt reméli, a pénzek kérdése a jövő júliusban kezdődő magyar elnökséget „már nem fogja beárnyékolni”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOda térhet vissza a kormány az idei büdzsé elszállásával, ahonnan a 2010-es évek elején a legjobban szabadulni akartMár a kormány sem hiszi, hogy 1,5 százalék lesz az idei növekedés, és az idei költségvetés borulása a jövő évit is boríthatja. Ezzel pedig visszakerülnénk az uniós eljárásba, amiből 2013-ban szabadultunk ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz eu-s pénzek költségvetés növekedés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. március 1. 10:03 Közélet

Az új demográfiai adatok alapján vágyálom marad a kormány kedvenc arányszámának elérése

A születésszám július óta tartó visszaesése december és január között megállt, de a halálozások száma december után újra nőtt januárban.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Fontos

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Pálos Máté
2024. február 28. 04:34 Közélet

Emberi jogok és eutanázia: hol húzódnak az egyéni önrendelkezés és az állami életvédelem határai?

Akár évtizedekig meghatározhatja a hazai életvégi döntésekről szóló közbeszédet, de az európai jogfejldődésben is mérföldkő lehet a Karsai vs. Magyarország ügyben az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) a közeljövőben várható ítélet.