Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 14. 16:04 Közélet, Pénz

Eddig tartott a kormány gazdasági optimizmusa

A kormány a korábban tervezett 1,5 százalékos gazdasági növekedés helyett nullával számol idén, és már gyakorlatilag augusztusban teljesült az idei hiánycél, ami a legrosszabb adat az elmúlt három évben.

  • Korábban még csak utalt rá a kormány, kedden viszont Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elismerte, hogy nem tartható a 1,5 százalékos növekedési előrejelzés.

Miért fontos ez? A gyengébb növekedés miatt az idei hiánycél jó eséllyel nem jön össze, és ez a jövő évi büdzsé elcsúszását is okozhatja. Magyarország ezek miatt vissza fog kerülni az uniós túlzottdeficit-eljárásba.

Számokban: a Pénzügyminisztérium múlt héten tette közzé az előzetes augusztusi államháztartási adatokat, amelyek szerint az idénre tervezett hiány 97 százaléka teljesült augusztusig. Ez alapján gyakorlatilag alig van rá esély, hogy teljesüljön az idei 3,9 százalékos hiánycél.

  • A költségvetési hiány-előirányzat teljesülése még tavaly vagy tavalyelőtt sem volt ilyen mértékű az adott év augusztusában, ahogy a fenti ábrán is látszik. Ezekben az években végül 50, illetve 120 százalékkal lépte túl a kormány a tervezett hiánycélt.
  • A költségvetésről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón annyit mondott, hogy azt az október eleji kormányülésen vizsgálhatják felül.

Igen, de: a visszatartott uniós pénzek esetleges megérkezése enyhítheti az idei költségvetési problémákat. Friss nyilatkozatok alapján azonban továbbra sincs jelentős esély erre.

  • Óva intene mindenkit attól, hogy heteken vagy hónapokon belül várja az uniós pénzek megérkezését – mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter kedden a Portfolio.hu kérdésére. Bóka azt reméli, a pénzek kérdése a jövő júliusban kezdődő magyar elnökséget „már nem fogja beárnyékolni”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOda térhet vissza a kormány az idei büdzsé elszállásával, ahonnan a 2010-es évek elején a legjobban szabadulni akartMár a kormány sem hiszi, hogy 1,5 százalék lesz az idei növekedés, és az idei költségvetés borulása a jövő évit is boríthatja. Ezzel pedig visszakerülnénk az uniós eljárásba, amiből 2013-ban szabadultunk ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz eu-s pénzek költségvetés növekedés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.

Avatar
2023. szeptember 22. 15:33 Adat, Közélet

Ki mond igazat? Hatalmas a tanárhiány, vagy még javult is a helyzet?

A kormány szerint nincs rendszerszintű tanárhiány, miközben folyamatosan olvashatunk ezzel ellentétes hétköznapi tapasztalatokról. De mit mutatnak az adatok?

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 12:55 Közélet

Senki nem tudja, ki fogja befejezni a 10 éve tervezett Budapest-Belgrád vasútvonalat

A kínai partnerek nem folytatják a munkát Budapest és Belgrád között, Mészáros Lőrinc cége is inkább a győri fővonal javításán dolgozik.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.