Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 14. 16:04 Közélet, Pénz

Eddig tartott a kormány gazdasági optimizmusa

A kormány a korábban tervezett 1,5 százalékos gazdasági növekedés helyett nullával számol idén, és már gyakorlatilag augusztusban teljesült az idei hiánycél, ami a legrosszabb adat az elmúlt három évben.

  • Korábban még csak utalt rá a kormány, kedden viszont Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elismerte, hogy nem tartható a 1,5 százalékos növekedési előrejelzés.

Miért fontos ez? A gyengébb növekedés miatt az idei hiánycél jó eséllyel nem jön össze, és ez a jövő évi büdzsé elcsúszását is okozhatja. Magyarország ezek miatt vissza fog kerülni az uniós túlzottdeficit-eljárásba.

Számokban: a Pénzügyminisztérium múlt héten tette közzé az előzetes augusztusi államháztartási adatokat, amelyek szerint az idénre tervezett hiány 97 százaléka teljesült augusztusig. Ez alapján gyakorlatilag alig van rá esély, hogy teljesüljön az idei 3,9 százalékos hiánycél.

  • A költségvetési hiány-előirányzat teljesülése még tavaly vagy tavalyelőtt sem volt ilyen mértékű az adott év augusztusában, ahogy a fenti ábrán is látszik. Ezekben az években végül 50, illetve 120 százalékkal lépte túl a kormány a tervezett hiánycélt.
  • A költségvetésről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón annyit mondott, hogy azt az október eleji kormányülésen vizsgálhatják felül.

Igen, de: a visszatartott uniós pénzek esetleges megérkezése enyhítheti az idei költségvetési problémákat. Friss nyilatkozatok alapján azonban továbbra sincs jelentős esély erre.

  • Óva intene mindenkit attól, hogy heteken vagy hónapokon belül várja az uniós pénzek megérkezését – mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter kedden a Portfolio.hu kérdésére. Bóka azt reméli, a pénzek kérdése a jövő júliusban kezdődő magyar elnökséget „már nem fogja beárnyékolni”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOda térhet vissza a kormány az idei büdzsé elszállásával, ahonnan a 2010-es évek elején a legjobban szabadulni akartMár a kormány sem hiszi, hogy 1,5 százalék lesz az idei növekedés, és az idei költségvetés borulása a jövő évit is boríthatja. Ezzel pedig visszakerülnénk az uniós eljárásba, amiből 2013-ban szabadultunk ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz eu-s pénzek költségvetés növekedés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 11. 05:08 Közélet, Világ

Szédítő pávatáncot hozott, de csak mérsékelten növeli Orbán befolyását az EP jobbra tolódása

A jobbszél nagy sajtót kapott helyezkedésénél fontosabbak lesznek néhány tagállam belpolitikai folyamatai az EU jövőjét illetően.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.