Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. november 20. 16:17 Pénz

A peso már annyit sem ér, mint a forint, jöhet a sokkterápia Argentínában

Megnyerte az argentin elnökválasztás második fordulóját Javier Milei, akinek nemcsak a külleme extravagáns, hanem a nézetei is.

Mi történt? Az október 22-én és november 19-én tartott választásokon a jobboldali pártokat tömörítő La Libertad Avanza képviseletében Javier Milei felülkerekedett a balközéphez húzó Sergio Massán.

Miért fontos ez? Argentína Dél-Amerika második legnagyobb gazdasága. A 46 millió lakost számláló ország gazdag természeti erőforrásokkal és erős agráriummal rendelkezik (földgáz, marha, kukorica), ennek dacára komoly nehézségek sújtják.

  • Az infláció tavaly 70, idénre becsült értéke 120 százalék körül alakulhat, a szegénységi rátája 40 százalék felett van már, erre a helyzetre ígért drasztikus megoldást Javier Milei.

Tágabb kontextus:

  • A most 53 éves közgazdászt sokszor Trumphoz hasonlítják, karrierjét tekintve nem alaptalanul. Milei a showbizniszből érkezett a politikába, karaktere annyira színes, hogy a nemzetközi sajtó is csak kapkodja a fejét, amikor jelzőket kell találni rá. Saját magát anarchokapitalistának tartja, a lapokban szélsőjobboldalinak, ultraliberálisnak, populistának is szokták jellemezni.
  • Milei sokkterápiával indítaná be a gazdaságot, a kampány során bedobta az argentin központi bank bezáratását, a hivatalos fizetőeszköz, a peso kivezetését és lecserélését az amerikai dollárra, valamint a kormányzati kiadások és a kormány méretének csökkentését – ezt alátámasztandó, a kampány során egy láncfűrészt cipelt magával mindenhová.
  • Nagy vihart kavaró kijelentései között szerepelt az abortusz betiltása, a fegyverviselési szabályok lazítása, a prostitúció, sőt, akár a szervkereskedelem legalizációja is.

Alulnézet: ezek az ígéretek jól rezonáltak az egyre szegényedő argentin szavazók indulataival, Milei megválasztását sokan úgy fogják fel, hogy így tudott manifesztálódni a választók haragja a korábbi kormányok felé.

  • Az új elnök különösen a fiatalok körében népszerű, akik már úgy nőttek fel, hogy Argentína egyik krízisből a másikba esik.

Felülnézet:

  • Az argentin peso Milei augusztusi előválasztási győzelme idején gyengült hatalmasat, több mint 20 százalékot a dollárral szemben. Ehhez képest vasárnapi győzelme már alig mozdította el az árfolyamot.
  • Érdekesség, hogy a forinttal szemben épp pár napja törte át az 1:1-es árfolyamot a peso, amelyért tíz éve még 37 forintot, húsz éve 75 forintot kellett adni.
  • Az infláció eljutott arra a pontra, ahol már nagyon nehéz megfogni, és felmerült a nyolcvanas években tapasztalt hiperinfláció rémképe is. A peso ugyan hivatalosan rögzített árfolyamon váltható, azonban a nem hivatalos csatornákon több különböző árfolyam is létezik jó ideje.
  • Az argentin központi bank devizatartaléka 2016 óta nem látott szintre csökkent. Ehhez a klímaváltozás is hozzájárult, a tavalyi, rekordszáraz évet megszenvedte az argentin mezőgazdaság, amely az egyik legnagyobb exporttermelő szektor.
  • A devizatartalékok kimerülésével az államadósság finanszírozása is kérdésessé válik.

Igen, de: idén az időjárás kegyesebb volt, mint tavaly, ami az exportoldalon jól jöhet.

  • A villanyautózás terjedésével megjelenő lítiumigény további kapaszkodót jelenthet a lítiumban is gazdag országnak.
  • A peso esetleges kivezetése legalább hónapok, de inkább évek kérdése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkArgentína ismerős stratégiával lett világbajnok – az inflációbanArgentína száz éve a világ egyik leggazdagabb országa volt, ma közpénzügyi állatorvosi lóként ismert: magas infláció, sorozatos csődök, és a konszolidáció helyett a helyzetet rontó hatósági árak és tőkekorlátozások.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz alapkamat 70 százalék, de az infláció még ennél is több ArgentínábanMiután egy politikai válság vad áremelésekhez vezetett, júliusban több mint 70 százalékos inflációt mértek a dél-amerikai országban. Az éves ütem 90 százalék lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁllamosítás és kartellezés: az akkugyártás felfutása ismerős folyamatokat indított a lítiumkitermelésbenChile, Mexikó és Bolívia az olajtermelők kartelljéhez hasonló szövetséget akar létrehozni az akkugyártás fő alapanyaga, a lítium árának szabályozására.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Argentína infláció latin-amerika peso világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.