Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 12. 16:04 Világ

Az alapkamat 70 százalék, de az infláció még ennél is több Argentínában

Rossz gazdaságpolitikát sokféleképpen lehet folytatni, az eredmény viszont nagyon gyakran ugyanaz, a száguldó infláció. És itt most nem a hazai – így is elég kellemetlen – 13,7 százalékra kell gondolni, hanem 70-80 százalékra, vagy még annál is sokkal többre.

Az utóbbi években többször írtunk például a pénz vásárlóértékét akár több körben is teljesen lenullázó Venezueláról és Zimbabwéről, míg hozzánk közelebb Törökország küzd az egyre inkább megfékezhetetlen árakkal. Argentínának pedig már több évtizede bérelt helye van a gazdaságpolitikai gondokkal küzdő országok listáján, ami már jó párszor okozott államcsődöt és elszaladó inflációt.

Most ismét ez a helyzet, amire a gazdaságpolitika szokott módon megkésve és kapkodva próbál reagálni. Az argentin jegybank két hete 8, tegnap pedig 9,5 százalékponttal emelte az alapkamatot, amelyet így már csak fél százalékpont választ el a 70 százaléktól – írja a Bloomberg.

Pozitív reálkamatról azonban egyelőre még így sem beszélhetünk, hiszen júliusban az éves infláció 71 százalék volt, ami már helyi mérték szerint is igen jelentős, az utóbbi 30 év leggyorsabb ütemű pénzromlása. Ehhez – szintén nem szokatlan módon – politikai felfordulás is hozzájárult. Júliusban lemondott Martin Guzman gazdasági miniszter, ami politikai válságot robbantott ki, az utódjául kinevezett kevéssé ismert közgazdász pedig csak három hétig töltötte be a posztot. Közben a peso feketepiaci árfolyama 15 százalékot zuhant, rengeteg üzlet pedig 20 százalékkal emelte árait egyik napról a másikra.

Ezt követően Alberto Fernandez elnök az erős politikai hátországgal rendelkező Sergio Massát nevezet ki gazdasági miniszternek, aki megígérte, hogy az év hátralévő részében már leállnak a jegybanki pénzteremtéssel, amely az infláció egyik fő oka. Más intézkedések – például állami támogatások megszüntetése – rövidtávon ugyanakkor gyorsítani fogják a pénzromlást, amelyet közgazdászok az év egészére 90 százalékra várnak a jegybank legutóbbi felmérése szerint.

A alapkamat-emelések várhatóan szintén folytatódnak, mert a pozitív reálkamatszint elérése része a Nemzetközi Valutaalappal kötött, 44 milliárd dolláros keretösszegű megállapodásnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs megállás, mérésünk szerint most már 34 százalék feletti az élelmiszer-inflációA kenyérre, a zsemlére, a kiflire és a tésztákra nem raktak árstopot, ezek egy év alatt több mint a duplájára drágultak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokba kerül a magyar külön út, pedig tudhattuk, hogy nem érdemes rálépniA magyar családok fogyasztási kosarának legalább nyolcadát olyan termékek és szolgáltatások teszik ki, amelyekre hatósági árak, tarifák vonatkoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„A forint a játékpénz kategóriája felé halad”A növekedést erőltető magyar költségvetési és jegybanki politika elszabadult ágyúvá vált, ez az egyik legfontosabb oka a 410 forintos euróárfolyamnak - mondja Jaksity György, a Concorde elnöke.

Világ alapkamat Argentína gazdaságpolitika hiperinfláció infláció jegybank Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Katona Hajnalka
2022. szeptember 26. 17:33 Élet, Világ

Meg kell ijeszteni az embereket, hogy ne vásároljanak orvvadászoktól

Az állatok veszélyeztetettsége vagy a termékek káros hatása nem érdekli az embereket, így nem érdemes ezekre hivatkozni.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Váczi István
2022. szeptember 26. 10:01 Világ

Devizaválság fenyegeti Ázsia jelentős részét

Az amerikai jegybank kamatemelései, illetve általában a szigorúbb monetáris politikája egyre nagyobb felfordulást okoz a világ devizapiacain.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Ne hagyd ki