Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 12. 16:04 Világ

Az alapkamat 70 százalék, de az infláció még ennél is több Argentínában

Rossz gazdaságpolitikát sokféleképpen lehet folytatni, az eredmény viszont nagyon gyakran ugyanaz, a száguldó infláció. És itt most nem a hazai – így is elég kellemetlen – 13,7 százalékra kell gondolni, hanem 70-80 százalékra, vagy még annál is sokkal többre.

Az utóbbi években többször írtunk például a pénz vásárlóértékét akár több körben is teljesen lenullázó Venezueláról és Zimbabwéről, míg hozzánk közelebb Törökország küzd az egyre inkább megfékezhetetlen árakkal. Argentínának pedig már több évtizede bérelt helye van a gazdaságpolitikai gondokkal küzdő országok listáján, ami már jó párszor okozott államcsődöt és elszaladó inflációt.

Most ismét ez a helyzet, amire a gazdaságpolitika szokott módon megkésve és kapkodva próbál reagálni. Az argentin jegybank két hete 8, tegnap pedig 9,5 százalékponttal emelte az alapkamatot, amelyet így már csak fél százalékpont választ el a 70 százaléktól – írja a Bloomberg.

Pozitív reálkamatról azonban egyelőre még így sem beszélhetünk, hiszen júliusban az éves infláció 71 százalék volt, ami már helyi mérték szerint is igen jelentős, az utóbbi 30 év leggyorsabb ütemű pénzromlása. Ehhez – szintén nem szokatlan módon – politikai felfordulás is hozzájárult. Júliusban lemondott Martin Guzman gazdasági miniszter, ami politikai válságot robbantott ki, az utódjául kinevezett kevéssé ismert közgazdász pedig csak három hétig töltötte be a posztot. Közben a peso feketepiaci árfolyama 15 százalékot zuhant, rengeteg üzlet pedig 20 százalékkal emelte árait egyik napról a másikra.

Ezt követően Alberto Fernandez elnök az erős politikai hátországgal rendelkező Sergio Massát nevezet ki gazdasági miniszternek, aki megígérte, hogy az év hátralévő részében már leállnak a jegybanki pénzteremtéssel, amely az infláció egyik fő oka. Más intézkedések – például állami támogatások megszüntetése – rövidtávon ugyanakkor gyorsítani fogják a pénzromlást, amelyet közgazdászok az év egészére 90 százalékra várnak a jegybank legutóbbi felmérése szerint.

A alapkamat-emelések várhatóan szintén folytatódnak, mert a pozitív reálkamatszint elérése része a Nemzetközi Valutaalappal kötött, 44 milliárd dolláros keretösszegű megállapodásnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs megállás, mérésünk szerint most már 34 százalék feletti az élelmiszer-inflációA kenyérre, a zsemlére, a kiflire és a tésztákra nem raktak árstopot, ezek egy év alatt több mint a duplájára drágultak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokba kerül a magyar külön út, pedig tudhattuk, hogy nem érdemes rálépniA magyar családok fogyasztási kosarának legalább nyolcadát olyan termékek és szolgáltatások teszik ki, amelyekre hatósági árak, tarifák vonatkoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„A forint a játékpénz kategóriája felé halad”A növekedést erőltető magyar költségvetési és jegybanki politika elszabadult ágyúvá vált, ez az egyik legfontosabb oka a 410 forintos euróárfolyamnak - mondja Jaksity György, a Concorde elnöke.

Világ alapkamat Argentína gazdaságpolitika hiperinfláció infláció jegybank Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. március 30. 15:32 Világ

Megduplázzák a megújuló energiát az EU-ban, az atompártiak is elégedettek lehetnek

Bár a svéd elnökség a klímaharc fontos győzelmeként kommunikálja a csütörtök reggelre elért kompromisszumot a megújuló energia arányának növeléséről, a zöld szervezetek kritikusak.

Speck Gyula
2023. március 29. 17:36 Világ

Válságosak a magyar-német politikai kapcsolatok, de hiba lenne temetni őket

Megváltozott a német külpolitikai gondolkodás, és ezt Magyarországnak sem szabadna figyelmen kívül hagynia.

Hajdu Miklós
2023. március 29. 15:06 Világ

Újra nekifut a Magyarországra szökött volt miniszterelnöke kiadatásának Észak-Macedónia

Az új macedón igazságügyi miniszter negyedszer is megpróbálja Magyarországot rábírni Nikola Gruevszki kiadatására.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Fabók Bálint
2023. március 29. 04:34 Élet, Közélet

Orbán ellen fordult a százezrek által követett milliárdos édességgyáros

Az egyik leggazdagabb debreceni milliós nézettségű vicces videókat és zeneszámokat készít, repedő falú vármegyékről versel, és politikai szerepvállaláson töri a fejét.

Elek Péter
2023. március 28. 16:19 Pénz

Rejtélyes különadó terheli a magyar megtakarításokat

A jegybank és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium csatájának eredménye jelentősen megrövidít sok hazai megtakarítót, akiknek jó része még csak nem is tud erről.