Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 12. 16:04 Világ

Az alapkamat 70 százalék, de az infláció még ennél is több Argentínában

Rossz gazdaságpolitikát sokféleképpen lehet folytatni, az eredmény viszont nagyon gyakran ugyanaz, a száguldó infláció. És itt most nem a hazai – így is elég kellemetlen – 13,7 százalékra kell gondolni, hanem 70-80 százalékra, vagy még annál is sokkal többre.

Az utóbbi években többször írtunk például a pénz vásárlóértékét akár több körben is teljesen lenullázó Venezueláról és Zimbabwéről, míg hozzánk közelebb Törökország küzd az egyre inkább megfékezhetetlen árakkal. Argentínának pedig már több évtizede bérelt helye van a gazdaságpolitikai gondokkal küzdő országok listáján, ami már jó párszor okozott államcsődöt és elszaladó inflációt.

Most ismét ez a helyzet, amire a gazdaságpolitika szokott módon megkésve és kapkodva próbál reagálni. Az argentin jegybank két hete 8, tegnap pedig 9,5 százalékponttal emelte az alapkamatot, amelyet így már csak fél százalékpont választ el a 70 százaléktól – írja a Bloomberg.

Pozitív reálkamatról azonban egyelőre még így sem beszélhetünk, hiszen júliusban az éves infláció 71 százalék volt, ami már helyi mérték szerint is igen jelentős, az utóbbi 30 év leggyorsabb ütemű pénzromlása. Ehhez – szintén nem szokatlan módon – politikai felfordulás is hozzájárult. Júliusban lemondott Martin Guzman gazdasági miniszter, ami politikai válságot robbantott ki, az utódjául kinevezett kevéssé ismert közgazdász pedig csak három hétig töltötte be a posztot. Közben a peso feketepiaci árfolyama 15 százalékot zuhant, rengeteg üzlet pedig 20 százalékkal emelte árait egyik napról a másikra.

Ezt követően Alberto Fernandez elnök az erős politikai hátországgal rendelkező Sergio Massát nevezet ki gazdasági miniszternek, aki megígérte, hogy az év hátralévő részében már leállnak a jegybanki pénzteremtéssel, amely az infláció egyik fő oka. Más intézkedések – például állami támogatások megszüntetése – rövidtávon ugyanakkor gyorsítani fogják a pénzromlást, amelyet közgazdászok az év egészére 90 százalékra várnak a jegybank legutóbbi felmérése szerint.

A alapkamat-emelések várhatóan szintén folytatódnak, mert a pozitív reálkamatszint elérése része a Nemzetközi Valutaalappal kötött, 44 milliárd dolláros keretösszegű megállapodásnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs megállás, mérésünk szerint most már 34 százalék feletti az élelmiszer-inflációA kenyérre, a zsemlére, a kiflire és a tésztákra nem raktak árstopot, ezek egy év alatt több mint a duplájára drágultak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokba kerül a magyar külön út, pedig tudhattuk, hogy nem érdemes rálépniA magyar családok fogyasztási kosarának legalább nyolcadát olyan termékek és szolgáltatások teszik ki, amelyekre hatósági árak, tarifák vonatkoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„A forint a játékpénz kategóriája felé halad”A növekedést erőltető magyar költségvetési és jegybanki politika elszabadult ágyúvá vált, ez az egyik legfontosabb oka a 410 forintos euróárfolyamnak - mondja Jaksity György, a Concorde elnöke.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ alapkamat Argentína gazdaságpolitika hiperinfláció infláció jegybank Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.