Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. szeptember 8. 15:52 Pénz

A fővárosi fiatal házasoknak okozza a legnagyobb nehézséget a kormány a CSOK átalakításával

A lakossági hitelkibocsátás 2023 második negyedévében 47 százalékkal, ezen belül a lakáshiteleké 67 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőtti volumentől, derül ki a Magyar Nemzeti Bank elemzéséből. Mintegy felére esett ezen időszak alatt a babaváró hitelek kihelyezése.

  • Kimagasló volt a szabad felhasználású jelzáloghitelek forgalma ugyanezen időszak alatt. A 63 százalékos volumennövekedés hátterében vélhetően a befektetési szándékok állhattak: ezeket a kölcsönöket 10 százalék körüli kamatszinten adták a bankok, miközben számos befektetési forma – például az állampapírok – ennél nagyobb hozammal kecsegtettek.

Miért fontos ez? A reálbér-csökkenés és az ingatlanárak stagnálása miatt az ingatlanpiacon a potenciális vevők jellemzően a vásárlás (és az ahhoz kapcsolódó hitelfelvétel) halasztása mellett döntenek. A piaci körülményeken túl azonban a családtámogatások változásai is befolyásolják a választást, bizonyos csoportokat a vásárlások előre hozására szorítva:

  • a babaváró feltételeit szigorítja a kormány, jövőre már csak azok a házaspárok vehetik fel azt, ahol a nő 30 év alatti, illetve a várandós 30-40 év közötti nők is igényelhetik a kedvezményes kölcsönt – igaz, 2024-től 10 helyett 11 millió forint vehető majd fel;
  • Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) kistelepüléseken, kizárólag az új építésű családi házak esetében lehet majd igényelni a következő évtől.

Alulnézet: a babaváró hitelt gyakran egy lakáshitel önerejeként veszik fel az ingatlanvásárlás előtt álló házaspárok, és a városokban élők 2023 végéig a CSOK-ra is számíthatnak, akár szintén önerőként – így végső soron azon házaspárok, ahol a nő 30 évnél idősebb, illetve a városokban élők kénytelenek lehetnek idénre előre hozni az ingatlanvásárlásukat.

  • Budapesten alacsonyabb a 30 év alatti, babaváró hiteladós nők aránya, mint vidéken, így a fővárosiakat jelentősebb mértékben érinthetik az új szabályozás okozta változások – az MNB számításai szerint összességében 60 százalékkal csökkenhet a babaváró hitelek piaca, Budapesten még nagyobb visszaesés valószínűsíthető.

Mi várható? A második félévre már a bankok több mint fele keresletélénkülésre számít a lakáshitelek piacán az MNB elemzése szerint – ebben a családtámogatások változásainak is lehet szerepe. A fogyasztási hitelek esetében azonban csak a bankok szűk köre fogalmazott meg hasonló várakozásokat a jegybanki felmérés során.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk9 hónapja tartó lejtmenetben a magyar fizetések értéke, az emeléseket megeszi az inflációHiába növekedtek a bruttó átlagbérek, a magas infláció miatt a keresetek vásárlóereje csökkent.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem azok vállalják a legtöbb gyereket, akiket a szűkített babaváró megcélozCsak a harminc alatti nők vehetik majd fel a babavárót, pedig a legtöbb szülés az idősebb korcsoportban történik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz hitelezés ingatlanpiac lakáshitelek Magyar Nemzeti Bank Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Al-Hilal István
2024. július 6. 05:47 Pénz

Jó befektetési lehetőségekről maradhat le, aki a banki ökölszabályt követi

Az egyszerű magyarázat úgy szól, hogy ha csökkennek a kamatok, akkor a bankok kisebb profitra tudnak szert tenni, a valóság azonban sokkal árnyaltabb.

Stubnya Bence
2024. július 4. 13:11 Adat, Pénz

Csak az észtek és görögök látják borúsabban a magyaroknál a pénzügyi helyzetüket

Pedig nagyot javult egy év alatt itthon a fogyasztói hangulat. Ez arra volt elég, hogy egy helyett két országban legyen rosszabb a helyzet, mint itthon.

Gajda Mihály
2024. július 2. 15:11 Pénz, Vállalat

Már 200 milliárd dollár felett jár, és nincs még vége a felvásárlási hullámnak az amerikai olajiparban

Az amerikai tőzsdén jegyzett olajipari cégek száma öt év alatt 65-ről 41-re csökkent a felvásárlások nyomán, és valószínűleg ez még csak a kezdet.

Fontos

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 11. 05:08 Közélet, Világ

Szédítő pávatáncot hozott, de csak mérsékelten növeli Orbán befolyását az EP jobbra tolódása

A jobbszél nagy sajtót kapott helyezkedésénél fontosabbak lesznek néhány tagállam belpolitikai folyamatai az EU jövőjét illetően.