Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. szeptember 8. 15:52 Pénz

A fővárosi fiatal házasoknak okozza a legnagyobb nehézséget a kormány a CSOK átalakításával

A lakossági hitelkibocsátás 2023 második negyedévében 47 százalékkal, ezen belül a lakáshiteleké 67 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőtti volumentől, derül ki a Magyar Nemzeti Bank elemzéséből. Mintegy felére esett ezen időszak alatt a babaváró hitelek kihelyezése.

  • Kimagasló volt a szabad felhasználású jelzáloghitelek forgalma ugyanezen időszak alatt. A 63 százalékos volumennövekedés hátterében vélhetően a befektetési szándékok állhattak: ezeket a kölcsönöket 10 százalék körüli kamatszinten adták a bankok, miközben számos befektetési forma – például az állampapírok – ennél nagyobb hozammal kecsegtettek.

Miért fontos ez? A reálbér-csökkenés és az ingatlanárak stagnálása miatt az ingatlanpiacon a potenciális vevők jellemzően a vásárlás (és az ahhoz kapcsolódó hitelfelvétel) halasztása mellett döntenek. A piaci körülményeken túl azonban a családtámogatások változásai is befolyásolják a választást, bizonyos csoportokat a vásárlások előre hozására szorítva:

  • a babaváró feltételeit szigorítja a kormány, jövőre már csak azok a házaspárok vehetik fel azt, ahol a nő 30 év alatti, illetve a várandós 30-40 év közötti nők is igényelhetik a kedvezményes kölcsönt – igaz, 2024-től 10 helyett 11 millió forint vehető majd fel;
  • Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) kistelepüléseken, kizárólag az új építésű családi házak esetében lehet majd igényelni a következő évtől.

Alulnézet: a babaváró hitelt gyakran egy lakáshitel önerejeként veszik fel az ingatlanvásárlás előtt álló házaspárok, és a városokban élők 2023 végéig a CSOK-ra is számíthatnak, akár szintén önerőként – így végső soron azon házaspárok, ahol a nő 30 évnél idősebb, illetve a városokban élők kénytelenek lehetnek idénre előre hozni az ingatlanvásárlásukat.

  • Budapesten alacsonyabb a 30 év alatti, babaváró hiteladós nők aránya, mint vidéken, így a fővárosiakat jelentősebb mértékben érinthetik az új szabályozás okozta változások – az MNB számításai szerint összességében 60 százalékkal csökkenhet a babaváró hitelek piaca, Budapesten még nagyobb visszaesés valószínűsíthető.

Mi várható? A második félévre már a bankok több mint fele keresletélénkülésre számít a lakáshitelek piacán az MNB elemzése szerint – ebben a családtámogatások változásainak is lehet szerepe. A fogyasztási hitelek esetében azonban csak a bankok szűk köre fogalmazott meg hasonló várakozásokat a jegybanki felmérés során.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk9 hónapja tartó lejtmenetben a magyar fizetések értéke, az emeléseket megeszi az inflációHiába növekedtek a bruttó átlagbérek, a magas infláció miatt a keresetek vásárlóereje csökkent.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem azok vállalják a legtöbb gyereket, akiket a szűkített babaváró megcélozCsak a harminc alatti nők vehetik majd fel a babavárót, pedig a legtöbb szülés az idősebb korcsoportban történik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz hitelezés ingatlanpiac lakáshitelek Magyar Nemzeti Bank Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Pálos Máté
2023. szeptember 26. 14:25 Pénz

A Mol után az OTP is betörhet a legnagyobb régiós piacra

Az OTP mércéjével is jelentős felvásárlás lenne a lengyel Valobank megszerzése és a lengyel működés megkezdése.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.