Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. szeptember 8. 15:52 Pénz

A fővárosi fiatal házasoknak okozza a legnagyobb nehézséget a kormány a CSOK átalakításával

A lakossági hitelkibocsátás 2023 második negyedévében 47 százalékkal, ezen belül a lakáshiteleké 67 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőtti volumentől, derül ki a Magyar Nemzeti Bank elemzéséből. Mintegy felére esett ezen időszak alatt a babaváró hitelek kihelyezése.

  • Kimagasló volt a szabad felhasználású jelzáloghitelek forgalma ugyanezen időszak alatt. A 63 százalékos volumennövekedés hátterében vélhetően a befektetési szándékok állhattak: ezeket a kölcsönöket 10 százalék körüli kamatszinten adták a bankok, miközben számos befektetési forma – például az állampapírok – ennél nagyobb hozammal kecsegtettek.

Miért fontos ez? A reálbér-csökkenés és az ingatlanárak stagnálása miatt az ingatlanpiacon a potenciális vevők jellemzően a vásárlás (és az ahhoz kapcsolódó hitelfelvétel) halasztása mellett döntenek. A piaci körülményeken túl azonban a családtámogatások változásai is befolyásolják a választást, bizonyos csoportokat a vásárlások előre hozására szorítva:

  • a babaváró feltételeit szigorítja a kormány, jövőre már csak azok a házaspárok vehetik fel azt, ahol a nő 30 év alatti, illetve a várandós 30-40 év közötti nők is igényelhetik a kedvezményes kölcsönt – igaz, 2024-től 10 helyett 11 millió forint vehető majd fel;
  • Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) kistelepüléseken, kizárólag az új építésű családi házak esetében lehet majd igényelni a következő évtől.

Alulnézet: a babaváró hitelt gyakran egy lakáshitel önerejeként veszik fel az ingatlanvásárlás előtt álló házaspárok, és a városokban élők 2023 végéig a CSOK-ra is számíthatnak, akár szintén önerőként – így végső soron azon házaspárok, ahol a nő 30 évnél idősebb, illetve a városokban élők kénytelenek lehetnek idénre előre hozni az ingatlanvásárlásukat.

  • Budapesten alacsonyabb a 30 év alatti, babaváró hiteladós nők aránya, mint vidéken, így a fővárosiakat jelentősebb mértékben érinthetik az új szabályozás okozta változások – az MNB számításai szerint összességében 60 százalékkal csökkenhet a babaváró hitelek piaca, Budapesten még nagyobb visszaesés valószínűsíthető.

Mi várható? A második félévre már a bankok több mint fele keresletélénkülésre számít a lakáshitelek piacán az MNB elemzése szerint – ebben a családtámogatások változásainak is lehet szerepe. A fogyasztási hitelek esetében azonban csak a bankok szűk köre fogalmazott meg hasonló várakozásokat a jegybanki felmérés során.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk9 hónapja tartó lejtmenetben a magyar fizetések értéke, az emeléseket megeszi az inflációHiába növekedtek a bruttó átlagbérek, a magas infláció miatt a keresetek vásárlóereje csökkent.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem azok vállalják a legtöbb gyereket, akiket a szűkített babaváró megcélozCsak a harminc alatti nők vehetik majd fel a babavárót, pedig a legtöbb szülés az idősebb korcsoportban történik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz hitelezés ingatlanpiac lakáshitelek Magyar Nemzeti Bank Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.