Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 22. 16:10 Közélet

Nem azok vállalják a legtöbb gyereket, akiket a szűkített babaváró megcéloz

Több, az emberek életére kiható döntést hozott a kormány, és ennek egyik eleme a babaváró hitel szűkítése. Gulyás Gergely miniszter bejelentése szerint, a következő évtől csak azok a házaspárok vehetik azt fel, ahol a nő 30 év alatti, illetve 2024-ben a még várandós 30-40 év közötti nők is igényelhetik a kedvezményes kölcsönt. A miniszter a babaváró módosítását azzal indokolta, hogy egyrészt tavaly év végén, amikor megszüntetése híre ment, akkor sokan felvették már a támogatást, másrészt a korábbi családalapítást ösztönözné a kormány.

A módosítással egyébként éppen a nők azon korcsoportja esik el a kedvezményes hitel lehetőségétől, akik a leginkább vállalnak gyereket: az elmúlt évtizedben a 30-34 éves nők szültek leginkább.

A szülések száma a 35-39 éves korosztályban is jókora emelkedést mutatott az elmúlt két évtizedben, 2017 óta ez a harmadik legfontosabb csoport a gyermekvállalás szempontjából. A szülő nők átlagos kora alapján is világosan látható, hogy a demográfia trendek szembemennek a kormányzati szándékkal – tavaly már 29,2 év volt az anyák átlagos életkora első gyermekük megszülésekor, míg 2001-ben átlagosan 25,3 éves korukban szültek először a nők.

Ugyanakkor a demográfiai kilátások sem valami fényesek, Magyarország népessége 9 millió 604 ezer főre csökkent a tavaly őszi népszámlálás időpontjában, az előző népszámlálás óta bekövetkezett – még sosem látott szintű – 333 ezer fős népességfogyás következtében. Mindeközben az elöregedés is fokozódó problémát jelent, 2011 és 2022 között a gyermekkorúak (0–14 évesek) csoportja kismértékben, az aktív korúaké (15–64 évesek) pedig jelentősen zsugorodott, míg a 65 éves és annál idősebbek száma 19 százalékkal nőtt, így 2022 októberében már a népesség 21 százaléka idős-, 15 százaléka gyermekkorú volt.

Ám a kedvezményes hitel feltételeinek megváltoztatása egybeesik a gazdasági nehézségek súlyosbodásával is. Az emelkedő kamatszint miatt a költségvetést egyre jobban megterheli a babaváró hitel, a bankoknak fizetendő kamattámogatás összege 2022-ben száz milliárd forint körül lehetett, ami idén még tovább emelkedhet. A tervezett büdzsé 178 milliárdos kiadással számol ezen a soron, míg 2020-ban még csak 38,65 milliárd forintba került az adósok támogatása.

Az első gyermek megszületésével kamatmentessé váló, a harmadik gyermek érkeztével továbbá a teljes tőketartozás elengedésével járó konstrukció átalakítása azért is lényeges fejlemény, mert az eddigi tapasztalatok alapján

a babaváró hitel feltételei kihatnak a családalapítás előtt állók döntéseire.

Erre utal például a várandós házasságok számának alakulása, a szülők házasságához kötött intézkedés bevezetését követő hónapokban ugyanis a várandós házasságok száma több mint duplájára nőtt – sok gyermeket tervező pár megvárta a gyerek megfoganását, majd összeházasodott, minimalizálva a kedvezmények elveszítésének kockázatát. Tavaly év végén a program kivezetésétől való félelem valóban hatalmas érdeklődéshez vezetett, majd az idei év elején az előrehozott kölcsönkérelmek és a feltételek teljesítésének hiányában adódó büntetőkamat emelkedésének közös következményeképp jócskán visszaesett az új hitelszerződések száma.

A konstrukció szociálpolitikában betöltött szerepe ugyanakkor vitatható, ugyanis jellemzően az iskolázottabb, jobb anyagi helyzetű házaspárok használták ki, akik többnyire lakásvásárlás vagy -felújítás céljából vették fel a kölcsönt. Mindenesetre aligha lenne meglepő, ha a mai bejelentés hallatán a korhatárból jövőre kicsúszó hitelképes párok idén még kihasználnák a kedvezményes konstrukciót, míg a fiatalabbak a következő évre halasztanák a babaváró hitel felvételét, amikor 10 helyett már 11 millió forintot kérelmezhetnek.

A módosítás hosszabb távú következményei kérdésesek, ahhoz ugyanis, hogy a családpolitikai intézkedések célt érjenek, kiszámíthatónak kell lenniük. A szakpolitika minősége mellett a makrogazdasági környezet is befolyásolja a gyermekvállalást, például az első gyerekek nagyobb eséllyel születnek meg alacsonyabb inflációs környezetben, a mostani körülmények tehát aligha kedveznek a termékenység serkentésére vonatkozó kormányzati célok elérésében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSosem csökkent még ilyen mértékben Magyarország népessége két népszámlás közöttCsak a vándorlási egyenleg volt pozitív az utóbbi 11 évben, a halálozást a járvány növelte, a születések számának kedvező trendje pedig tavaly tört meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA babaváró hitel látványosabban hatott a születési adatokra, mint a csokA családtámogatásoknak is köszönhetően emelkedett a termékenységi mutató, de bevándorlás nélkül 2050-re így is 8,2 millióra csökkenhet az ország népessége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kiszámítható családpolitika hozza a várt eredményeket, főleg, ha a harmadik gyermek vállalásáról van szóA rendszerváltás óta az első gyermek vállalása egyre későbbre tolódott, és sok csoportban csökkent a szülővé válás esélye, a harmadik gyermek megszületésének valószínűsége azonban nőtt, amiben a nagycsaládosokat érintő, viszonylag kiszámítható támogatásoknak is szerepük van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet babaváró hitel családtámogatás demográfia szülés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.